Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Βαριές ευθύνες επιρρίπτει στην Τουρκία η έκθεση της Εξετασικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για το φάκελο της Κύπρου (23ο μέρος)

S-2390

31.10.1988: ΒΑΡΙΕΣ ΕΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (23ο μέρος)

Αναφέρεται στο τελευταίο μέρος (23) της έκθεσης της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για το φάκελο της Κύπρου:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΓ

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η όλη δράση της Τουρκίας ύστερα από την εισβολή αυτή αποτελούν:

1) Βαρειά παράβαση των αρχών του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Το άρθρο 2 (3) του χάρτη αυτού ορίζει:

"Ολα τα μέλη θα επιλύουν τις διεθνείς διαφορές τους με ειρηνικά μέσα και με τέτοιο τρόπο που η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια και δίκαιοσύνη δεν θα τίθεται σε κίνδυνο".

Και προσθέτει η διάταξη 2 (4) του καταστατικού αυτού χάρτη:

"Ολα τα μέλη θα πρέπει να αποφύγουν στις διεθνείς τους σχέσεις την απειλή ή τη χρήση βίας κα της εδαφικής ακεραιότητος ή πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο ασυνεπή προς τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών".

Είναι όσο σαφείς οι διατάξεις του Διεθνούς Οργανισμού που αποτελεί την ελπίδα των Λαών όλου του κόσμου και τόσο πρόδηλη η αντίθεση των συγκεκριμένων πράξεων της Τουρκίας κατά του ανεξάρτητου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να μην αισθανόμαστε την ανάγκην να επιχειρηματολογήσουμε στο θέμα αυτό.

2) Κατάφωρη περιφρόνηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο με το υπ' αριθμ. 353/20.7.74 ψήφισμα του, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση που δημιούργησε η τουρκική εισβολή και θεωρώντας ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί σοβαρή απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης κλπ, καταδίκασε την πράξη της εισβολής και ζήτησε την χωρίς καθυστέρηση αποχώρηση από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί χωρίς να το προβλέπουν οι διεθνείς συμφωνίες, δηλαδή πλην της Ελληνικής Δύναμης (της ΕΛΔΥΚ) και της αντίστοιχης τουρκικής (της ΤΟΥΡΔΥΚ) που προβλέπονται από τις διεθνείς συμφωνίες, όλων των άλλων στρατευμάτων, που βέβαια είναι μόνο τουρκικά.

3) Τέλεια αγνόηση και καταφρόνηση των υπ' αριθμ. 354/23.76.74 , 355/1.8.74, 357/14.8.74, 358 και 359/15/8/74 κλπ και λοιπών ομοίων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τα οποία ψηφίσματα επιμένοντας πάντα στο αρχικό του ψήφισμα (353/74) εκφράζει τη λύπη του για τη χειροτέρευση των συνθηκών που δημιούργησε η νέα επίθεση (ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ) και καλεί επίμονα σε επίδειξη σεβασμού προς το πρώτο (353/74) ψήφισμα του.

ΙΙ

Και αυτά μεν ως προς την ευθύνη της Τουρκίας για την εισβολή. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα που μαρτυρούν, το απαράδεκτο της Τουρκικής συμπεριφοράς:

1) Οτι αν και συμφώνησε για κατάπαυση του πυρός στις 16.00 ώρα της 22.7.74 συνέχισε να αποβιβάζει στρατεύματα της και οπλικά μέσα (τεθωρακισμένα κλπ) και να ενισχύει έτσι το εγγύς προγεφύρωμα μας, πούχε κατορθώσει να δημιουργήσει ακριβώς τη μέρα της κατάπαυσης του πυρός (22.7.74), και

2) Οτι άνκαι συμφώνησε να πραγματοποιηθεί τριμερής διάσκεψη στη Γενεύη και να λάβει μέρος σ' αυτή, εν τούτοις συνέχισε σ' όλη τη διάρκεια της διάσκεψης της Γενεύης και στην πρώτη της φάση μέχρι της 30.7.74 και στη δεύτερη της φάση 8-14/8/74 και στα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στις δυο φάσεις, να αποβιβάζει τα στρατεύματα και μέσα, ώστε να ολοκληρώσει ο σχέδιο της για κατάληψη του 38% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και όλα αυτά όταν έβλεπε και ήξερε ότι η Ελλάδα έδειχνε απεριόριστο σεβασμό σε όλα όσα συμφωνήθηκαν.

ΙΙΙ

Δυο λέξεις ακόμα για τις ευθύνες στην Τουρκία που αναφέρονται στο μεγάλο θέμα των αγνοουμένων.

Αποτελεί βασική υποχρέωση της Τουρκίας να τους αποδώσει στις οικογένειες τους, οι οποίες 14 χρόνια ζουν με την αγωνία για την τύχη των δικών τους που χάθηκαν.

ΙΔ

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η Επιτροπή μας συγκροτήθηκε με αποκλειστικό σκοπό να διερευνήσει και να φέρει στην επιφάνεια τα αίτια της πιο πρόσφατης φάσης της κυπριακής τραγωδίας, αυτής της περιόδου 1967-74.

Εχομε ζωηρή την ελπίδα ότι όταν, σε λίγο, θα έλθει η ώρα να δουν με το φως της δημοσιότητας και το πόρισμα μας και τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής μας, θα εκτιμηθούν οι άψογοι τρόποι που ακολουθήσαμε σε όλη την πορεία της διαδικασίας και γενικά, η συνολική μας προσπάθεια.

Το Κυπριακό πρόβλημα, όπως όλοι ξέρουμε, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και πολύπλευρο, οι δε ρίζες του ανάγονται σε απώτερα χρόνια, σε σχέση με την περίοδο 1967-74.

Κι' εμείς κληθήκαμε να διερευνήσουμε μόνο την τελευαία τραγική περιπλοκή του, των ετών 1967-1974 και μάλιστα με σημαντική καθυστέρηση.

Γι' αυτούς τους λόγους αντιμετωπίσαμε πρόσθετες δυσχέρειες στην αναζήτηση της αλήθειας.

Παρ' όλες όμως τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, έχουμε την ακλόνητη πεποίθηση ότι παρουσιάζουμε στην Ολομέλεια της Βουλής των ελλήνων, ένα πόρισμα,

- καλόπιστο,

- κρυστάλλινα διαυγές,

- βασισμένο μόνο στις μαρτυρικές καταθέσεις και τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία που κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε.

- ένα πορισμα που γι' αυτές του τις ιδιότητες αποτελεί την περηφάνεια όλων μας.

Σημειώνουμε ότι:

1. Ο επιμερισμός των ευθυνών για τους χειρισμούς που έγιναν αναφέρεται στα επί μέρους ειδικά κεφάλαια (τμήματα) του πορίσματος μας.

2. Η Επιτροπή μας μία επιφύλαξη διατηρεί.

Δεν είναι δυνατόν από τη φύση των ερευνών, να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν άλλα αποδεικτικά στοιχεία που πιθανόν να φώτιζαν από άλλη πολιτική γωνία την κυπριακή τραγωδία. Η επιτροπή μας πάντως εξάντλησε τις δυνατότητες που είχε.

Πέρα απ' όλα αυτά, όμως, η κυπριακή τραγωδία κι' η εξέλιξη της διδάσκουν:

- Οτι οι δικτατορίες και τα πραξικοπήματα οδηγούν σε εθνικές καταστροφές.

- Οτι μόνον η δημοκρατία ως πολιτειακό σύστημα, εγγυάται την ομαλότητα των εξελίξεων, και.

- Οτι η ενότητα και η ομοψυχία του Λαού μας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την πρόοδο και ευημερία του Εθνους μας.