Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

31.10.1988: (Μέρος 1): Στην Εκθεση της πλειοψηφίας της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου τονίζεται ότι ο Δημήτριος Ιωαννίδης ανέλαβε όλη την ευθύνη για το πραξικόπημα της 15.7.1974.

S-2368

31.10.1988: (Mέρος 1): ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 15.7.1974

Διόμισυ σχεδόν χρόνια μετά τη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων για συκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου στις 21.2.1986 η Επιτροπή ετοίμασε το πόρισμα της στη Βουλή των Ελλήνων στις 31 Οκτωβρίου 1988 ύστερα από επανειλημμένες παρατάσεις (3.6.1986, 24.2.1987, 8.10.1987, 15.3.1988 και 24.5.1988).

Στο διαστημα αυτό πολλοί βουλευτές παραιτήθηκαν από την Εξεταστική Επιτροπή γιατί υπουργοποιήθηκαν κυρίως και αντικατστάθηκαν από άλλους.

Το ίδιο συνέβη και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μάρκο Νάτσινα, ο οποιος αντικαταστάθηκε από τον Χρίστο Μπασαγιάννη.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής (τόμος Δ 1974-1989, συλλογή των κειμένων και επιμέλεια από τον επιστημονικό συνεργάτη της διευθύνσεως επιστημονικών μελετών της Βουλής Τριαντάφυλλο Γεροζήση) η Ολομέλεια της Επιτροπής σηνήλθε σε 154 συνεδριάσεις.

Συνολικά εξετάστηκαν απότην Ολομέλεια της Επιτροπής 86 μάρτυρες που έδωσαν τον νενομισμένο όρκο όπως ορίζει το άρθρο 218 του Κ.Π. Δικονομίας. Χωρίς όρκο εξετάστηκαν μόνο οι κατάδικοι Γεώργιος Παπαδόπουλος και Δημήτριος Ιωαννίδης και Γρηγόριος Σπαντιδάκης.

Ο Ιωαννίδης περιορίστηκε απλώς να αναφέρει ότι αναλάμβανε την ευθύνη για το πραξικόπημα της 15.7.1974 στην Κύπρο και αρνήθηκε να ολοκληρώσει την κατάθεση του. Αρνήθηκε επίσης να καταθέσει ο "πρωθυπουργός" της χούντας Ιωαννίδη Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος, επικαλούμενος την ευχέρια που του παρείχε το άρθρο 27 παρ. 7 του Κανονισμού της Βουλης και δίνοντας τον ειδικό όρκο που θεσπίζεται με το άρθρο αυτό.

Ολοι οι μάρτυρες κλήθηκαν με κλήσεις που τους κοινοποιούνταν μέσω των αρμοδίων εισαγγελέων με εξαίρεση τους Γεώργιο Μαύρο, Ιωάννη Ζίγδη, Πρόεδρο της ΕΔΗΚ και Ευάγγελο Αβέρωφ.

Ο Μαύρος αρκέστηκε, για λόγους υγείας που δεν του επέτρεπαν τη δοκιμασία της πολύωρης παρουσίας του στη διαδικασία της εξέτασης, στην υποβολή επιστολής ενώ ο Αβέρωφ προσήλθε και εξετάστηκε σε τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Εξάλλου ο Ιωάννης Ζίγδης προσήλθε ύστερα από ειδοποίηση και εξετάστηκε σε επανειλημμένες συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Τέλος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απηύθυνε επιστολή στη ΕΚπιτροπή.

Οπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της Επιτροπής...... τα πρακτικά των συενδριάσεων της ολομέλειας της Επιτροπής καλύπτουν 20.796 σελίδες. Οσα πρακτικά περιλαμβάνουν καταθέσεις μαρτύρων είναι στενογραφημένα και μαγνητοφωνημένα.

Πέρα από τα πρακτικά στο αρχείο που σχηματίστηκε από την Επιτροπή κατατέθηκαν φάκελοι εγγράφων που παραχωρήθηκαν τα διάφορα Υπουργεία (Αμυνας, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Στις 23.7.1987 σημειώθηκε εμπλοκή στη διαδικασία όταν ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωση- απόφαση των βουλευτών του κόμματος του να μη μετάσχουν πλέον στις εργασίες της επικτροπής έως ότου ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου διευκρίνιζε τη θέση του σε σχέση με δηλώσεις του τις οποίες θεωρούσε ως παρέμβαση στο εργο της επιτροπής.

Η δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου σχετιζόταν με τον χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών της Επιτροπής.

Παρόμοιο θέμα προέκυψε και ένα χρόνο μετά (1.6.1988) για ανεπίτρεπες καθυστερήσεις.

Προτίθεται στην έκθεση:

"Αμέσως μετά την ανάγνωση αυτής της δήλωσης (για μη συμμετοχή στις εργασίες της επιτροπής) ο κ. Βαρβιτσιώτης παρέδωσε στον Πρόεδρο της Επιτροπής ένα κείμενο 107 σελίδων, υπογραμμένο από τους 11 βουλευτές- μέλη της επιτροπής οι οποίοι κομματικά ανήκαν στη Νέα Δημοκρατία που το είχαν τιτλοφορήσει "πόρισμα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Οι αιτιολογίες που αναφέρονται στη δήλωση των 11 βουλευτών είναι όλες ΑΣΥΣΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΕΣ, το δε κείμενο που παρέδωσαν στον Πρόεδρο της Επιτροπής μας δεν αποτελεί, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής μας, πόρισμα- αφού δεν συζητήθηκε στην επιτροπή μας και δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, αλλά είναι ένα απλό κείμενο, που περιέχει τις απόψεις των 11 συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι το υπογράφουν".