Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

26.7.1974: Ο Νίκος Σαμψών δηλώνει, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τάιμς" ότι δέχθηκε να αναλάβει την προεδρία όταν είδε την πιθανότητα εμφυλίου πολέμου.

S-2346

26.7.1974: Ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΨΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑΙΜΣ" ΟΤΙ ΔΕΧΘΗΚΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΟΤΑΝ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Η εφημερίδα "Τάϊμς" του Λονδίνου σε ανταπόκριση της από τη Λευκωσία στις 26 Ιουλίου έγραφε:

"Ο κ. Νίκος Σαμψών που ορκίσθη ως Πρόεδρος της Κύπρου, έπειτα παό το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και παρέδωσε την εξουσία οκτώ μέρες μετά στον κ. Γλαύκο Κληρίδη, ενεφανίσθη στη Λευκωσία σήμερον και μίλησε σε αμερικανό ανταποκριτή.

Ο κ. Σαμψών δήλωσε ότι ο κ. Κληρίδης του παρέσχε την διαβεβαίωση ότι δε θα πάθει τίποτε, αλλά ο κ. Σαμψών συνοδεύεται από δυο αυτοκίνητα πλήρη ενόπλων στρατιωτών.

Ο κ. Σαμψών ηρνήθη ότι γνώριζε εκ των προτέρων το πραξικόπημα.

"Την ημέρα της επαναστάσεως ξύπνησα από τις εκρήξεις, είπε. "Πήγα στο γραφείο μου και δεν γνώριζα τι συνέβαινε. Προσπάθησα να μεταβώ στο κέντρο της πόλεως, αλλά με σταμάτησαν. Και τότε πήγα στο σπίτι μου. Γύρω στη μια η ώρα έφθασε ένα αυτοκίνητο της ατυνομίας και οι αστυνομικοί με παρεκάλεσα να τους ακολουθήσω".

Ο κ. Σαμψών είπεν ότι ρώτησε τους αστυνομικούς: "Πού με πάτε" και αυτοί του ανέφεραν ότι είχαν διαταγές να τον συνοδεύσουν.

Πρόσθεσε:

Με μετέφεραν στο αρχηγείο της αστυνομίας. όπου συνάντησα αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς που ήσαν όλοι κύπριοι".

- Θα γίνεις πρόεδρος, μου είπαν.

- Οχι, απάντησα.

Αυτοί επέμειναν. Είδα την πιθανότητα υπάρξεως εμφυλίου πολέμου και τότε δέχτηκα.

Ο κ. Σαμψών είπεν ότι αργότερα έπεισε τους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς ότι πρέπει να παραιτηθεί για να καταστεί δυνατό να επιστρέψει η συνταγματική τάξη λόγω εξωτερικής πιέσεως και ότι χρειάστηκε 24 ώρες για να βρει τον κ. Γλαύκο Κληρίδη και να του αναφέρει ότι θα τον διαδεχθεί.

Ο κ. Σαμψών είπεν ότι απέστειλε μήνυμα στον Πρόεδρο της Ελλάδος κ. Γκιζίκη για να τον πληροφορήσει ότι παραιτείται, αλλά δεν πήρε απάντηση.

Αυτό ήτο και το μόνο μήνυμα που έστειλε στον Πρέοδρο Γκιζίκη, είπε.