Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

24.7.74: Η "Ντέιλι Τέλεγραφ" σε ανταπόκριση της από το Τέλ Αβίβ γράφει ότι τούρκοι ναυαγοί πολεμικού πλοίου που βυθίστηκε κατά λάθος από τούρκους αεροπόρους στα ανοικτά της Πάφου μεταφέρθηκαν στη Χάϊφα.

S-2344

24.7.74: Η "ΝΤΕΙΛΙ ΤΕΛΕΓΡΑΦ" ΣΕ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑΥΑΓΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΥ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΥΣ ΣΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΑΙΦΑ

Ο Μάϊερ Ασιερ σε ανταπόκριση του από το Τελ Αβίβ στη βρετανική εφημερίδα "Ντέϊλι Τέλεγραφ" αναφέρεται στην περισυλλογή 42 τούρκων ναυαγών τουρκικού πολεμικού σκάφους στα ανοικτά της Πάφου.

Οι τούρκοι ναυτικοί επέβαιναν στο σκάφος "Κοτσιάττεππε" το οποίο θεωρήθηκε από τους τούρκους αεροπόρους ως ελληνικό και το βύθισαν από λάθος ύστερα από οδηγίες του τουρκικού Επιτελείου.

Μετέδωσε ο Ασιερ:

"Σαράντα δύο τούρκοι στρατιώτες διασώθηκαν από το ισραηλινό πλοίο στα ανοικτά της Κύπρου, αφού το πλοίό τους βομβαρδίστηκε και βυθίστηκε. Οι τούρκοι στρατιώτες μετεφέρθηκαν στη Χάϊφα και από εκεί αεροπορικώς έφθασαν στην Τουρκία.

οι ισραηλίτες δήλωσαν ότι άλλοι 80 άνδρες

πνίγηκαν.

Ο ραδισταθμός του Ισαήλ μετέδωσε δηλώσεις ναυτικών κύκλων σύμφωνα με τις οποίες είναι φανερό ότι το τουρκικό πλοίο πλήγηκε κατά λάθος από τουρκικά αεροπλάνα.

Πρόσθεσε ότι άλλοι τούρκοι που διεσώθησαν παρελήφθησαν από σκανδιναυικό εμπορικό πλοίο.

Το ισραηλινό εκπαιδευτικό σκάφος "Μεβουότ Γιαν" που παρέλαβε τους τούρκους στρατιώτες κλήθηκε εσπευσμένα από κρουζιερόπλοιο στο Αιγαίο, όταν ξέσπασαν το παρελθόν Σάββατο οι συγκρούσεις στην Κύπρο.

Το σκάφος διετάχθη να εγκαταλείψει την περιοδεία του και να πλεύσει νοτιοδυτικά της νήσου για να αποφύγει τη ζώνη των συγκρούσεων. Επρεπε επίσης να κινηθεί πολύ ανοικτά της Κύπρου, διότι τα τουρκικά και ελληνικά πλοία ως και τα τουρκικά αεροπλάνα βρίσκονταν στην περιοχή.

Στα ανοικτά της Πάφου ο ισραηλίτης κυβερνήτης αντελήφθη 15 άνδρες τους οποίους ανεγνώρισε ως τούρκους στρατιώτες να βρίσκονται πάνω σε μια ναυαγοσωστική λέμβο. Τηλεφώνησε στη Χάιφα για άδεια να τους παραλάβει για "ανθρωπιστικούς λγους" και η άσδεια του παρεσχέθη.

Το ισραηλινό σκάφος συνάντησε και άλλες ναυαγωσωστικές λέμβους με τούρκους στρατιώτες. Οι άνδρες παρελήφθησαν από περιοχή όπου ως υπάρχουν πληροφορίες τουρκικά σκάφη πλήγηκαν από αεροπλάνα.

Με το ίδιο θέμα ασχολείται και ο Χένρι Στόχους σε ανταπόκριση του στην εφημερίδα "Τάϊμς" του Λονδίνου ο οποίος γράφει:

Σαράντα δύο τούρκοι στρατιώτες βρέθηκαν χθες μέσα σε τρεις ναυαγοσωστικές λέμβους, νοτιοδυτικά της Κύπρου όπου διεξήχθη μάχη την περασμένη Κυριακή (21.7.74).

Η μάχη χαρακτηρίσθηκε από τους τούρκους σαν νίκη. Δήλωσαν ότι έξι ελληνικά πλοία προμηθειών που μετέφεραν οπλισμό και άλλο πολεμικό υλικό στη νήσο ανεκόπησαν και αφού συνεκρούσθησαν με τα τουρκικά πλοία και αεροπλάνα τρία πλοία βυθίσθηκαν.

Η εξήγηση αυτη διεψεύσθη από την Ελλάδα που ισχυρίσθη ότι το τουρκικό ναυτικό άνοιξε πυρ εναντίον των δικών του πλοίων κατά λάθος και το βύθισε. Οι τελευταίες πληροφορίες αποτελούν φαίνεται την αλήθεια.

Οι 42 τούρκοι στρατιώτες δήλωσαν στους ισραηλίτες ότι όλοι αποτελούσαν το πλήρωμα ενός πολεμικού πλοίου που βυθίσθηκε. Είπαν ότι 80 άλλοι άνδρες πνίγηκαν και ότι 110 άλλοι επιπλέον στην περιοχή. Είπαν ότι δεν είδαν πως βυθίσθηκε το σκάφος τους.