Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

22.7.1974: Το ΡΙΚ παραδέχεται για πρώτη φορά επίσημα σε δελτίο ειδήσεων του ότι οι τούρκοι κατόρθωσαν να αποβιβάσουν δυνάμεις στην περιοχή της Κερύνειας.

S-2340

22.7.1974: ΤΟ ΡΙΚ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΕ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΒΙΟΒΑΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Δημοσιεύουμε κατωτέρω ένα χαρακτηριστικό Δελτίο Ειδήσεων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου που μετεδόθη στις 7.34 της Δευτέρας 22 Ιουλίου, 1974. Στο Δελτίο αυτό μετεδίδετο για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου ότι οι τούρκοι κατόρθωσαν να αποβιβάσουν δυνάμεις στην περιοχή της Κερύνειας. Ανέφερε το Δελτίο Ειδήσεων επί λέξει:

"Ραδιοφωνικόν Ιδρυμα Κύπρου, η ώρα είναι 7.34 λεπτά. Δελτίον ειδήσεων.

Με σύνθημα οι τούρκοι στην θάλασσα αι ημέτεραι δυνάμεις συνέχισαν να πιέζουν ασφυκτικώς τας δυνάμεις των επιδρομέων αι οποίαι ως καταδεικνύεται εκ των ενεργειών των περιήλθον εις πλήρη σύγχυσιν.

Χθες, παρά την αεροπορικήν υπεροχήν του εχθρού, αι δυνάμεις μας όχι μόνον διετήρησαν τα εδάφη τα οποία κατέλαβον κατά την διάρκειαν της νυκτός αλλά κατόρθωσαν να καταλάβουν και τας εναπομεινάσας εχθρικάς αντιστάσεις εις Λευκωσίαν, Λεμεσόν, Λάρνακα και Πάφον.

Οι παραδοθέντες εις Λεμεσόν χθες ανέρχονται εις τετρακοσίους. Εις την περιοχήν Πλατάνια της επαρχίας Κυρηνείας αι αποβιβασθείσαι εχθρικαί δυνάμεις πιέζονται πανταχόθεν υπό των ημετέρων δυνάμεων και επικαλείται η απόρριψις των εις την θάλασσαν. Χθες επίσης κατερρίφθησαν άλλα πέντε τουρκικά αροπλάνα. Δύο κατερρίφθησαν εις την περιοχήν του χωρίου Φλαμούδι, εν εις την περιοχήν Κώμης Αιγιαλού και εν εις την περιοχήν των χωρίων Τύμπου- Πυροϊου.

Συνολικώς κατερρίφθησαν 15 τουρκικά αεροπλάνα αφ' ότου ήρχισεν η τουρκική εισβολή.

Ανακοινούται ότι κατερρίφθη υπεράνω του αερολιμένος Λευκωσίας το 15ον κατά σειράν εχθρικόν αεροσκάφος.

Αμαχοι αδιακρίτως, έλληνες και τούρκοι και εν ακόμη νοσηλευτικόν Ιδρυμα, το νοσοκομείον Αμμοχώστου, απετέλεσαν και πάλι στόχους ωτν ανάνδρων τουρκικών αεροπορικών επιδρομών.

Μεταξύ άλλων, η τουρκική αεροπορία έπληξε και το τουρκικόν χωρίον Καζιβερά, το οποίον προφανώς εξελήφθη ως ελληνικόν. Ενεκα των εναντίον του χωρίου βομβαρδισμών, εφονεύθησαν αρκετά πρόσωπα. Επισημαίνεται και αποδεικνύεται ούτω περιτράνως η τακτική της τουρκικής αεροπορίας, η οποία μη γνωρίζουσα φυσικούς φραγμούς, ενεργεί βομβαρδισμούς συστηματικώς εναντίον αμάχων παραβιάζουσα και το δίκαιον του πολέμου.

Ως βάρβαρον και άνανδρον κατήγγειλε την επίθεσιν της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ντίμης Δημητρίου, ομιλών ενώπιον δημοσιογραφικής Διασκέψεως, δοθείσης ολίγον προ του μεσονυκτίου της χθες χάρον των ανταποκριτών του ξένου τύπου.

Τον διεξαγόμενον αγώνα ο κ. Υπουργός περιέγραψεν ως αναμέτρησιν μεταξύ Δαυίδ και Γολιάθ, ειπών χαρακτηριστικώς ότι ο Γολιάθ δεν χρησιμοποιεί μόνον την ισχύν του, αλλά και απάνθρωπα μέτρα.

Πάντως τόνισε, ο μικρός Δαυίθ πλήττει αποτελεσματικώς τον Γολιάθ.

Περαιτέρω ο κ. Υπουργός τόνισε ότι η Κύπρος θα δεχθεί βοήθειαν από ο,πουδήποτε προσφερομένην προκειμένου να αποκρούσει την εισβολήν.

Επίσης εδήλωσεν ότι προ οιασδήποτε διευθετήσεως η Κυπριακή Κυβέρνησις η οποία διεξάγει τον παρόντα αγώνα έχει τη συμπαράστασιν όλων των Ελλήνων της Κύπρου, θα απαιτήσει την να έχει αποφασιστικόν λόγον.

Το νοσοκομείον Λευκωσίας απέστειλε το απόγευμα της χθες ασθενοφόρα οχήματα εις Μόρφου τα οποία διεκόμισαν τούρκους ασθενείς βαρέως τραυματισθέντας κατά τον χθεσινόν βομβαρδισμόν του τουρκοκυπριακού χωρίου Καζιβερά υπό της τουρκικής αεροπορίας.

Σημαντικός αριθμός ελαφρώς τραυματισθέντων τούρκων νοσηλεύεται εις το Νοσοκομείον Μόρφου.

Ο αντιπρόσωπος της Ελλάδος εις τα Ηνωμένα Εθνη κ. Παναγιωτάκος εδήλωσεν ότι η Τουρκία εβομβάρδισεν άμαχον πληθυσμόν και νοσοκομεία. Προσέθεσεν ότι η Ελλάς απεδέχθη προηγουμένην έκκλησιν του Συμβουλίου Ασφαλείας διά την κατάπαυσιν του πυρός εις την Κύπρον και την έναρξιν διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος, Τουρκίας και Αγγλίας, προς εξεύρεσιν ειρηνικής λύσεως του Κυπριακού προβλήματος.

Ο Ραδιοσταθμός του Λονδίνου μετέδωσεν ότι οι ΗΠΑ και η Βρεττανία εκάλεσαν την Τουρκία και την Ελλάδα όπως εξεύρουν το συντομότερον δυνατόν τρόπους καταπαύσεως του πυρός εις Κύπρον.

Συμφώνως προς τον ραδιοσταθμόν, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δρ Κίσσιγκερ είχεν επαφές με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδος και της Τουρκίας κ.κ. Ανδρουτσόπουλον και Ετζεβίτ.

Παραλλήλως ο βρεττανός υπουργός Εξωτερικών κ. Κάλλαχαν επανέλαβε την βρεττανικήν πρότασιν προς την Τουρκίαν και την Ελλαδα όπως αι δύο χώραι στείλουν αντιπροσώπους εις το Λονδίνον διά συνομιλίας.

Το γαλλικόν πρακτορείον ειδήσεων μετέδωσεν από την Ουάσιγκτων ότι το αμερικανικόν Υπουργείον Εξωτερικών έδωσεν οδηγίας εις τον υφυπουργόν Εξωτερικών διά τας μεσανατολικάς υποθέσεις κ. Σίσκο όπως συνεχίσει τας μεσολαβητικάς του προσπαθείας εις Λευκωσίαν, Αθήνας και Αγκυραν.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου προέβη εις την δήλωσιν αυτήν κατόπιν μακράς συσκέψεως, ειδικής υπουργικής επιτροπής εις τον Λευκόν Οίκον, της οποίας προήδρευσεν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δρ Κίσσιγκερ.

Μετεδόθη από την έδραν των Ηνωμένων Εθνών εις Νέαν Υόρκην ότι ο Γενικός Γραμματεύς του Διεθνούς Οργανισμού κ. Βάλντχαϊμ απηύθυνε νέαν έκκλησιν διά την κατάπαυσιν του πυρός εις Κύπρον.

Εις σχετικήν ανακοίνωσιν του ο κ. Βάλντχαϊμ ζητεί την άμεσον έναρξιν διαπραγματεύσεων.

Εις την ανακοίνωσιν αναφέρεται ότι ενώ συνεχίζονται οι μάχες, η κατάστασις εξακολουθεί να είναι σοβαρά.

Το πρακτορείον ειδήσων Ρόϊτερ μεταδίδει ότι τη νύκτα της χθες συνήλθεν εις Αγκυραν το Συμβούλιον Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας για να συζητήσει το ενδεχόμενμον καταπαύσεως του πυρός εις την Κύπρον.

Προηγουμένως επραγματοποιήθη συνεδρία του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου η οποία διήρκεσε πέντε ώρας. Το ίδιον πρακτορείον μετέδωσεν επίσης χθες ότι συμφώνως προς διπλωματικήν πηγήν εις Αγκυραν, η οποία είναι αναμεμιγμένη εις τας διπλωματικας ειρηνευτικάς προσπαθείας η Τουρκία έχει ειδοποιηθεί αμέσως ότι Ελλάς έχει ειδοποιηθεί αμέσως ότι η Ελλάς θα εισέλθει εις τον πόλεμον εις διάστημα 48 ωρών εάν δεν τερματισθεί η τουρκική εισβολή.

Εξ άλλου συμφώνως προς το πρακτορείον "Ασσοσιέτεντ Πρες" ο τούρκος Πρόεδρος κ. Κορούτουρκ, ο οποίος συμμετέσχεν εις την συνεδρίαν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας εκάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να συμβάλουν εις την έναρξιν διαπραγματεύσεων. Επίσης είπεν ότι δύνανται να συμβάλουν προς τούτο ορισμέναι δυνάμεις της περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Το γαλλικόν πρακτορείον ειδήσεων μετέδωσεν από την Μόσχαν ότι ο ρώσος Υπουργός Εξωτερικών κ. Γκρομύκο είχε χθες εκεί νέαν συνάντησιν με τον πρεσβευτήν της Τουρκίας κ. Τουρκμέν με τον οποίον συνεζήτησε την κατάστασιν εις Κύπρον.

Το σοβιετικόν πρακτορείον ειδήσεων "Τας" μετέδωσεν ότι τόσον η χθεσινή συνάντηση όσον και η προχθεσινή επραγματοποιήθησαν κατόπιν αιτήσεως του τούρκου πρεσβευτού.

Και άλλοι αποστρατευθέντες αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδος ζήτησαν να καταταγούν προς υπεράσπισιν του πατρίου εδάφους.

Τέλος του Δελτίου Ειδήσεων.