Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

23.7.74: Ο Ηλίας Κωνσταντίνου από την Αγλαντζιά μεταφέρεται από τον Τράχωνα στις Φυλακές της Τουρκίας.

S-2319

23.7.74: Ο ΗΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ ΜEΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΧΩΝΑ ΣΤIΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ο Ηλίας Κωνσταντίνου από την Αγλαντζιά, είχε μεταφερθεί στον Τράχωνα, μετά την κατάταξη του στην Εθνική Φρουρά το Σάββατο 20 Ιουλίου.

Εγκαταστάθηκε με άλλους στρατιώτες σε φυλάκια στην οδό Τράχωνα 11, στη Νεάπολη.

Οι τούρκοι είχαν επισημάνει το φυλάκιο του και το βομβάρδισαν. Οι άνδρες του όμως δεν υπέκυψαν. Υποχώρησαν στο σπίτι του φαρμακοποιού Νίκου Παρασκευά και συνέχιζαν να ανακόπτουν τις τουρκικές επιθέσεις.

Οι τούρκοι, είπε, τους έβαλλαν με διάφορα όπλα. Αυτοί είχαν μόνο ένα Μπρεν και μερικά μάουτζερ. Και με αυτά κράτησαν μέχρι το τέλος.

Σιγά, σιγά, το απόγευμα της Τρίτης 23 Ιουλίου 1974 και όταν η τουρκική επίθεση εξαπελύθη εναντίον τους και από άλλα φυλάκια και τα πυρομαχικα τους άρχισαν να λιγοστεύουν άρχισαν την υποχώρηση.

Ο Ηλίας τραυματίστηκε. Μια σφαίρα πέρασε από τον μηρό του και βγήκε από μπροστά. Μια άλλη ξετρύπησε το πλευρό του. Αιμάφυρτος έπεσε κατά γης. Ξέσχισε την άκρη της φανέλλας του και την ύψωσε προς τα πάνω- σημείο ότι παραδινόταν. Σε λίγο συνελήφθησαν όλοι. Ενας από αυτούς έπεσε στο πεδίο της μάχης.

Οι τούρκοι τους μετέφεραν στον αστυνομικό σταθμό Σεραγίου όπου κάποιος τούρκος ιατρός τους επεσκέπτετο κάθε μερα και άλλαζε τις γάζες των τραυμάτων τους.

Από εκεί τους μετέφεραν στις τουρκικές φυλακές.

Ανέφερε σύμφωνα με τον πατέρα του (εφημερίδα Ο ΑΓΩΝ 11.8.1974):

"Οι τούρκοι μας πέταξαν ημίγυμνους στο κατάστρωμα ενός πλοίου. Ο ήλιος έκαιγε πέτρες. Εγώ έπαθα εγκαύματα, διότι φαίνεται ότι ξάπλωσα πάνω σε μια λαμαρίνα και δεν μας επέτρεπαν να μετακινούμαστε. Το χέρια μας και τα μάτια μας ήταν δεμένα. Στην κάθε μας κίνηση μας κτυπούσαν.

Σε 24 ώρες το πλοίο έφθασε στην Τουρκία. Μαζί μου ήσαν και οι άλλοι που δεν γνώριζα. Ησαν όλοι νηστικοί και ξάγρυπνοι. Κανένας δεν μπήκε στον κόπο να τους δώσει λίγο φαγητό.

Στην Τουρκία άφησαν όλους τους ομήρους σε ένα ανοικτό χώρο και κάποιος τους έφερε νερό μέσα σε ένα κουβά και μια κουτάλα για να πιουν.

Αφού ξεδίψασαν τους κατέγραψαν. Ενθυμούμαι ότι ήσαν όλοι οι κρατούμενοι περίπου 400. Τους κατέγραψαν χωρίζοντας τους αξιωματικούς από τους στρατιώτες και τους πολίτες κι' εμένα μαζί με τους στρατιώτες Ιωάννην Ανδρέου από την Κοράκου, Μιχαήλ Ελευθερίου Δημητρίου από το Παλαίκυθρο και Γεώργιο Παναγιώτου Μαρκαντώνη από την Πάχνα μας μετέφεραν αργότερα στα αναμορφωτήρια των φυλακών γιατί είμαστε τραυματισμένοι.

Εκεί έμειναν για εννιά μέρες μέχρι που τους επιβίβασαν σε ελικόπτερο που τους μετέφερε κάπου στην περιοχή Κιόνελι.

Στη συνέχεια παραδόθηκαν στους άνδρες του ΟΗΕ που τους μετέφεραν στην ελληνική συνοικία.