Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.9.1974: Ο τούρκοι αναγκάζουν αιχμαλώτους να κοιμηθούν σε μάντρα με κοπριές και βόρβορα ενώ άλλοι μπήγουν το μαχαίρι σε αιχμάλωτο και γλείφουν το αίμα του...

S-2317

25.9.1974: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝ ΣΕ ΜΑΝΤΡΑ ΜΕ ΚΟΠΡΙΕΣ ΚΑΙ ΒΟΡΒΟΡΑ ΕΝΩ ΑΛΛΟΙ ΜΠΗΓΟΥΝ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟ ΚΑΙ ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ...

Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές αιχμαλώτων που επέστρεψαν από τις τουρκικές φυλακές.

Ο καθένας έχει και τις δικές του εμπειρίες.

Αφηγήθηκαν (ΑΓΩΝ 25.9.1974):

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΠΕΔΙΩΤΗΣ, από το Δάλι: Ημουν έφεδρος στρατιώτης και με συνέλαβαν οι τούρκοι στις 15 Αυγούστου στην περιοχή Κυθραίας.

Μόλις μας συνέλαβαν άρχισαν να μας κτυπούν και να μας βρίζουν. Μετά μας ανάγκασαν να περπατήσουμε 14 μίλια μέχρι το Τζιάος. Εκεί μας οδήγησαν σε σχολεία όπου μας έδεσαν χειροπόδαρα. Δεμένοι δε χειροπόδαρα κοιμηθήκαμε.

Την άλλη μέρα μας μετέφεραν στο Μπογάζι, όπου το βράδυ μας ανάγκασαν να κοιμηθούμε, μέσα σε μια μάντρα, γεμάτη κοπριές και βόρβορα.

Στη συνέχεια μας μετέφεραν στις περιβόητες φυλακές των Αδάνων. Μόλις φθάσαμε εκεί οι τούρκοι μας υπεδέχθηκαν στους διαδρόμους με ρόπαλα και κτυπήματα. Μάλιστα υπήρχαν στους διαδρόμους των φυλακών κρυμμένοι τούρκοι, οι οποίοι πετάγονταν ξαφνικά μπροστά μας και μας κτυπούσαν στο πρόσωπο με λύσσα".

ΡΟΥΦΟΥΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ: Ενας άλλος αιχμάλωτος που δεν θέλησε να δώσει το όνομα του αφηγήθηκε ότι οι τούρκοι έγλυφαν το αίμα του που προκαλούσαν στο σώμα του πληγές με μαχαίρι:

"Οι τούρκοι με κατηγορούσαν ότι δήθεν σκότωσα 15 τούρκους.

Επαιρναν το μαχαίρι και το κάρφωναν στο σώμα μου. Εγώ ούρλιαζα από τους φρικτούς πόνους. Αυτοί όμως ρουφούσαν επιδεικτικά το αίμα μου και ήταν πάνω στο μαχαίρι. Με τη σειρά ρούφιξαν πολλοί τούρκοι από το αίμα μου. Οταν σταμάτησαν το παιγνίδι τους με το μαχαίρι άρχισαν να με κτυπούν με όλα τα μέσα και στα μάτια μέχρι που λιποθύμισα".

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΗ, από τον Αγιο Ανδρόνικο (ΑΓΩΝ 22.9.74):

"Με συνέλαβαν μαζί με άλλους 60 συγχωριανούς μου. Στις 11 Σεπτεμβρίου μας μετέφεραν στα Αδανα. Εκεί δεν είχαμε διευκολύνσεις να κάνουμε μπάνιο, ούτε ρούχα ν' άλλάξουμε.

Οι τούρκοι δεν μας κτυπούσαν στα Αδανα κατά τη μεταφορά μου όμως στη Κύπρο πολλοί με κλώτησαν και με κτύπησαν στο σβέρκο."

ΒΑΣΟΣ Α. ΒΑΣΟΥ, 24 ετών, από την Κάτω Δερύνεια:

"Με συνέλαβαν στη Δερύνεια στις 17 Αυγούστου. Την ίδια ημέρα με μετέφεραν στο Σεράγιο. Μετά από αρκετές ημέρες με πήραν στα Αδανα. Μόλις μας έβαλαν στα πλοία μας έδεσαν τα μάτια και άρχισαν να με κτυπούν στο κεφάλι και στα πόδια όταν έμπαινα στις φυλακές των Αδάνων".

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, από τον Αγιο Ιωάννη Λάρνακας:

"Με συνέλαβαν στην Μόρφου και μετά με πήραν στα Αδανα. Δεν μπορώ να ξέρω πόσες ημέρες με κρατούσαν αιχμάλωτο. Μας εκτύπησαν μέσα στο πλοίο αφού προηγουμένως μας έδεσαν τα μάτια όλων. Επίσης μας εκτυπούσαν με τους υποκοπάνους των όπλων τους. Μας ξυλοκόπησαν επίσης άγρια τη στιγμή που εισερχόμαστε στις φυλακές των αδάνων. Πολλοί από τους αιχμαλώτους είχαν τραυματισθεί ενώ άλλοι ελιποθύμησαν".

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗ, από την Αφάνεια:

"Με συνέλαβαν στην Αφάνεια και μεταφέρθηκα το Σεράγιο, μετά από μερικές ημέρες μας έβαλαν σε αυτοκίνητο και μας έδεσαν τα μάτια και μας επιβίβασαν σε πλοίο. Οταν φθάσαμε στον προορισμό μας άρχισαν να μας κτυπούν με ρόπαλα μέχρις ότου έπεσα αναίσθητος.

Μαζί μου στα Αδανα ήσαν και οι χωριανοί μου Μιχαήλ Νικολάου, Λιασής Στυλλή, Δαλίτης Δρίστου, Γεώργιος Μελή και Νίκος Γεωργίου".

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ από την Κυπερούντα Εθνοφρουρός:

"Με συνέλαβαν στον Κοντεμένο και μεταφέρθηκα στο Σεράγιο όπου έμεινα πολλές ημέρες. Μετά τη σύλληψη μου τούρκοι με εκτυπούσαν με τους υποκοπάνους των όπλων τους και με κλωτούσαν. Μετά μαζί με άλλους με μετέφεραν στα Αδανα όπου έμεινα 15 ημέρς. Στις φυλακές των Αδάνων με κτύπησαν και με απειλούσαν να με σκοτώσουν.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ, από τη Αγκαστίνα:

"Με συνέλαβαν στο χωριό μου και αφού έμεινα στο Γκαράζ Παυλίδη για οκτώ ημέρες μεταφέρθηκα στα Αδανα. Το ξύλο που έφαγα είναι άνευ προηγουμένως, ιδίως στις φυλακές. Μαζί μου στα Αδανα ήταν οι Θεράπων και Παναγής Σταυρή".