Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

4.9.1974: Οι τούρκοι προωθούνται και καταλαμβάνουν τη Βαρίσια και τη Γαληνή στη διάρκεια της εκεχειρίας αλλά αποτυγχάνουν να προωθηθούν προς τον Κάτω Πύργο και τα Κόκκινα.

S-2293

4.9.1974: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΜBΑΝΟΥΝ ΤΗ ΒΑΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΛΗΝΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΤΩ ΠΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1974 οι τούρκοι προωθούνται και καταλαμβάνουν οριστικά τη Γαληνή, δυτικά του Ξερού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα " ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" (5.9.1974) οι τούρκοι εισβολείς παραβίασαν την προηγουμένη εκ νέου την εκεχειρίαν και κατέλαβον το χωρίον Γαληνή και το παρακείμενον χωρίον Βαρίσια".

Η εφημερίδα παρέθετε επίσης δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ο οποίος ανέφερε ότι ύστερα από έντονες παραστάσεις της Εθνικής Φρουράς στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ "οι τούρκοι απεχώρησαν προχθές, διά να επανέλθουν εις Γαληνήν χθες τη πρωίαν".

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Δύναμης επιβεβαιώνοντας την κατάληψη της Γαληνής από τους τούρκους ανέφερε την ίδια μέρα τα ακόλουθα:

"Ενωρίς την πρωίαν της Τετάρτης (4.9) τουρκικαί δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των θέσεων της Εθνικής Φρουράς εις Γαληνήν, δι' όλμων και αυτομάτων όπλων. Οι τούρκοι κατόρθωσαν να προελάσουν καταλαβώντες τας θέσεις της Εθνικής Φρουράς.

Η Διοίκησις της Εθνικής Φρουράς διεμαρτυρήθη προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ διά την νέαν παραβίασιν της εκεχειρίας υπό των τούρκων και εζήτησε την επέμβασιν της ΟΥΝΦΙΚΥΠ διά να τερματισθή η τουρκική επίθεσις και να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα εις τας προγενεστέρας θέσεις των εις την περιοχήν".

Εξάλλου σστις 7 Σεπτεμβρίου οι τούρκοι επιδίωξαν να προωθηθούν προς τον Κάτω Πύργο και να φθάσουν στα Κόκκινα, όπου το 1963 έγιναν σκληρές μάχες με την Εθνική Φρουρά.

Ο Κάτω Πύργος βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα δυτικά μετά τον Λιμνίτη και από εκεί ο παραλιακός δρόμος οδηγεί στα τουρκικά χωριά Μανσούρα και Κόκκινα πιο κάτω.

Η τουρκική προσπάθεια εκδηλώθηκε με καταιγιστικά πυρά εναντίον των θέσεων της Εθνικής Φρουράς το βράδυ της Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου.

Οι βολές άρχισαν τόσο από το Λιμνίτη όσο και τα Κόκκινα.

Κατά τις επιθέσεις τους οι τούρκοι έκαμαν χρήση και όλμων.

Κατά τις επιχειρήσεις τραυματίστηκαν σοβαρά στο πρόσωπο ο Σπύρος Ονουφρίου, 20 ετών από τη Λεμεσό και ο Αντώνης Παναγή από την Επισκοπή.

Ωστόσο οι τούρκοι απέτυχαν να προωθηθούν.