Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

20.7.1974: Ο Ανθυπολοχαγός Φίλιππος Παπαλουκάς από τη Λεμόνα της Πάφου πέφτει στις μάχες της Πάφου στον Μούτταλο.

S-2290

20.7.1974: Ο ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΜΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΤΟΝ ΜΟΥΤΤΑΛΟ

Στις μάχες της Πάφου έπεσε στις 20 Ιουλίου 1974, ο Ανθυπολοχαγός Φίλιπος Παπαλουκάς, από τη Λεμόνα της Πάφου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" (3 Σεπτεμβρίου 1974) ο Παπαλουκάς γεννήθηκε την 1.12.1954. Φοίτησε για τρία χρόνια στο Γυμνάσιο Πάφου και ένα έτος στο Οικονομικό Λύκειο της πόλης.

Σε ηλικία 16 ετών γράφτηκε στην Κεντρική Ξενοδοχειακή Σχολή Λευκωσίας και το 1973 κατετάγη στην Εθνική Φρουρά.

Μετά την αποφοίτηση του από την Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών της Λεμεσού διορίστηκε εκπαιδευτής των νεοσυλλέκτων και την 1η Ιουλίου ορίσθη ανθυπολοχαγός.

Ο Παπαλουκάς έπεσε "εις στο πεδίον της τιμής αγωνιζόμενος να υπερασπίση τα πάτριον έδαφος εις Πάφον (Μούτταλον) της 20.7.1974.

Καταγόταν από πτωχή οικογένεια και ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας και ο προστάτης της. Πριν καταταγεί στο στρατό εργαζόταν νυχθημερόν για να ξαλαφρώσει τους γονείς του από το οικονομικό βάρος της πολυμελούς οικογένειας από έξη αδέλφια.

Προαισθανόμενος το θάνατο του είπε σε ένα φίλο του που στεκόταν δίπλα του σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα: "Η τελευταία ώρα έφθασε. Το βλήμα του τούρκου θα με φάει. Το προαισθάνομαι φίλε μου αν μείνεις εσύ ζωντανός μια χάρη σου ζητώ. Να πεις στη μάνα μου να μη κλάψει. Εγώ πέθανα για την πατρίδα. Πρέπει να είναι υπερήφανη".