Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

15.8.1974: Ο Δώρος Αναστασίου πέφτει στην περιοχή του Αγίου Κασσιανού, στη Λευκωσία, ενώ προσπαθεί να κατεβάσει την τουρκική σημαία από φυλάκιο των τούρκων.

S-2288

15.8.1974: Ο ΔΩΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ, ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΝΩ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΑΠΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

Μεταξύ αυτών που έπεσαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974 ήταν και ο Δώρος Αναστασίου, 28 χρόνων, από την Κοντέα κάτοικος Παλουριώτισσας.

Ο Αναστασίου εντάχθηκε στη δύναμη των φρουρών των φυλακίων στην περιοχή Αγίου Κασιανού και έπεσε στις 15 Αυγούστου 1974

Ο "Φιλελεύθερος" έγραφε στις 23 Αυγούστου:

"Ηταν η δεύτερη μέρα της προσπάθειας των τούρκων να επεκτείνουν τις θέσεις τους και από πολύ νωρίς το πρωί άρχισαν να βάλλουν εναντίον των Ελληνικών θέσεων σε όλα τα μέτωπα με πρωτοφανή πυκνότητα.

Ετσι στην περιοχή του Αγίου Κασιανού τα φυλάκια μας είναι πολύ κοντά στα τουρκικά και, μια κόλαση πυρός εξεδηλώθη με το πρώτο φως της ημέρας.

Δεν πέρασε πολλή ώρα και οι ηρωικοί μας εθνοφρουροί καθήλωσαν τους τούρκους στις θέσεις τους.

Ηταν περίπου η ώρα οκτώ όταν τρομοκρατημένοι οι τούρκοι του απέναντι φυλακίου υποχώρησαν και η ομάς του Δώρου το κατέλαβε. Μόλις μπήκαν στο φυλάκιο ο Δώρος με ψυχραιμία είπε στους συντρόφους του:

"Πρέπει να κατεβάσουμε την τουρκική σημαία. Πρέπει το φυλάκιο να το κρατήσουμε πάση θυσία".

Και αμέσως χωρίς να ακούσει την απάντηση τους άρχισε να σκαρφαλώνει στην κορυφή της οικίας για να κατεβάσει την τουρκική σημασία.

Στο μεταξύ το φυλάκιο άρχισε να δέχεται καταιγιστικά πυρά από τους τούρκους.

Η ομάς καθηλώθηκε και δεν υπήρχεν άλλη διέξοδος παρά να υποχωρήσει στις αρχικές της θέσεις.

Οι άλλοι άρχισαν να φωνάζουν του Δώρου να τους ακολουθήσει. Αυτός όμως επέμενε να κατεβάσει τη σημαία.

Αλλοίμονο όμως. Τούτο δεν έμελλε να πραγματοποιηθεί διότι ακριβώς εκείνη την ώρα ενώ ο ηρωϊκός νέος ξέσχιζε την τουρκική σημαία, μια ριπή πολυβόλου τον αιφνιδίασε και τον ξάπλωσε εκεί ακίνητο, δίπλα από τον ιστό με το βλέμμα καρφωμένο προς τον ουρανό.

Οι σύντροφοί του απέναντι τον είδαν να πέφτει και η πρώτη τους σκέψη ήταν να τον μεταφέρουν στο φυλάκιο τους. Ενας από αυτούς καλυπτόμενος από τους άλλους με τα πυρά τους, τον πλησίασε με προφυλάξεις και τον έδεσε με σχοινί του οποίου η άκρη ήταν στο δικό μας φυλάκιο.

Ετσι τον τράβηξαν φέρνοντας τον κοντά τους για να διαπιστώσουν όμως ότι ο Δώρος, ο αγαπημένος φίλος τους, ο ηρωϊκός σύντροφος τους, ήταν νεκρός.

Επεσε αγωνιζόμενος για τον δίκαιο αγώνα μας όπως έπεσαν και τόσοι άλλοι που πρόταξαν τα στήθη τους προ των τούρκων εισβολέων για να πουν ένα νέο ΟΧΙ όπως προστάζει η ιστορία μας και η εθνική συνείδηση μας.

Ο ήρωας Δώρος Αναστασίου είναι αδελφός του γνωστού αγωνιστού κομμωτού Αγγελου".