Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

4.9.1974: Τέσσερις κάτοικοι του χωριού Πέτρα της περιοχής Μόρφου επιχειρούν έξοδο από το χωριό τους και φθάνουν στην Κακοπετριά χωρίς προβλήματα.

S-2272

4.9.1974: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΕΤΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΡΦΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Το χωριό Πέτρα, ένα χωριό που βρίσκεται απέναντι από τον Κόλπο της Μόρφου, εγκαταλείπεται από τους κατοίκους του πολύ νωρίς.

Στο χωριό μένουν λίγοι γέροντες οι οποίοι εγκλωβίζονται και περνούν δύσκολες στιγμές. Κανένας δεν μπορεί όμως να τους βοηθήσει και οι Τούρκοι τους απαγορεύουν να κυκλοφορούν ακόμα και μέσα στο χωριό.

Μεταξύ αυτών που εγκλωβίζονται είναι οι Οδυσσέας Αναστασίου, Χρίστος Γιωργαλλής, Παύλος Μιχαήλ, Χρύσανθος Χριστοφή, Νεόφυτος Χριστοδούλου, Μαρίκα Παύλου, Ελένη Χρυσάνθου, Χαράλαμπος Παυλίδης και η σύζυγος του Παρασκευού, Κλειώ Λοϊζου, Τταλού Κυριάκου, Παύλος Γιούρκας και Νικόλας Τσίτσαρος.

Στις 4 Σεπτεμβρίου πέντε ηλικιωμένοι, οι Παύλος Μιχάηλ, 80 χρόνων, Χρύσανθος Χριστοφή, 63, Νεόφυτος Χριστοδούλου 67, Μαρίκα Παύλου 75 και Ελένη Χρυσάνθου 70 μη ανέχοντες τις ταλαιπωρίες πραγματοποιούν μια τολμηρή έξοδο από το χωριό τους και φθάνουν ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες στην Κακοπετριά.

Σε λίγες μέρες οι Τούρκοι διώχνουν και τους άλλους εγκλωβισμένους στο χωριό κι' έτσι η Πέτρα ξεκληρίζεται από το ελληνικό στοιχείο.

Ετσι, ένα, ένα τα χωριά της περιοχής Μόρφου εκκενώνονται και οι Τούρκοι τοποθετούν σκοπιές και φυλάκια σε μια γραμμή μέχρι τη Λευκωσία και δημιουργούν διαχωριστική γραμμή που θα μείνει για αρκετά χρόνια.

Η γραμμή αυτή αρχίζει δυτικά από τον Κάτω Πύργο και εφάπτεται ή περνά έξω από τον Λουτρό, τη Γαληνή, τη Λεύκα, το Αγκολέμι, την Πάνω Ζώδια, την Αυλώνα, τη Δένεια και τον Γερόλακκο και καταλήγει στη Λευκωσία.

Ανατολικά της Λευκωσίας η γραμμή περνά από τα χωριά Πυρόϊ, Λουρουτζίνα, Αθηαίνου, Τρούλλοι, Αχνα, Αχερίτου, Δερύνεια και καταλήγει στο Βαρώσι.