Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

14.8.1974: Οι τούρκοι στρατιώτες εισβάλλουν στο Συριανοχώρι Μόρφου και υποβάλλουν σε ταλαιπωρίες τους 55 εγκλωβισμένους.

S-2266

14.8.1974: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΡΙΑΝΟΧΩΡΙ ΜΟΡΦΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΣΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΕΣ ΤΟΥΣ 55 ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ

Στο χωριό Συριανοχώρι που απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από τη Μόρφου και βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή του κόλπου της Μόρφου, εγκλωβίζονται πενήντα πέντε άτομα.

Το Συριανοχώρι δέχεται την επίθεση των εισβολέων ευθύς μετά την προέλαση των αρμάτων στις 14 Αυγούστου, ημέρα της έναρξης της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, αλλά οι Τούρκοι δεν έχουν το χρόνο για να μείνουν στο χωριό. Βιάζονται να προωθηθούν προς τον Λιμνίτη, τον Πύργο και Μανσούρα και τα Κόκκινα πριν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός. Ετσι οι μεγάλες τουρκικές δυνάμεις που φθάνουν στην περιοχή συνεχίζουν την προέλαση τους προς το τουρκικό χωριό Καζιβερά που βρίσκεται πιο βαθειά στον κόλπο της Μόρφου δυτικότερα.

Στο χωριό παραμένουν εγκλωβισμένοι οι Παναγιωτού Στυλλή, Νικόλας Καράγιαννου και η κόρη του Καλλού Κυριάκου, Δημοσθένης Κυριάκου, Μαρία Ηράκλη, Κούλα Νίκου Τήλλυρου, Γιαννάκης Νίκου, Αναστασία Γεωργίου, Χαράλαμπος Σταύρου, Νίκος Ξενοφώντος, Βασίλης Γεωργίου, Στέλιος Γεωργίου, Αθηνά Κώστα Χαραλάμπους, Χρίστος Πέρικκος με τη σύζυγο του και την οικογένεια του, Κυριάκος Νικόλα, Παναγιώτα Κωνσταντίνου, Σταύρος Χαραλάμπους και ο γιος του Χαράλαμπος, Παναγιώτα Χατζηφώτη και άλλοι.

Οι Τούρκοι συγκεντρώνουν τους κατοίκους και τους πιο νέους, όπως ο Χαράλαμπος Σταύρου, ο Νίκος Ξενοφώντος, ο Κυριάκος Δημοσθένους και ο Βασίλης και ο Στέλιος Γεωργίου και τους μεταφέρουν στα Αδανα, στις τουρκικές φυλακές.

Οι άλλοι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Από αυτή τη στιγμή οι Τούρκοι είναι απόλυτοι κυρίαρχοι στο χωριό και αρχίζουν τις λεηλασίες και τους ξυλοδαρμούς των κατοίκων.

Ενα πρωϊνό καλούν τον Χρίστο Πέρικκο να τους ακολουθήσει στην Μόρφου για να υπογράψει δήθεν μερικά έγγραφα. Μαζί του πηγαίνει και η σύζυγος του. Στο δρόμο όμως λοξοδρομούν σε ένα περιβόλι και καλούν τον Πέρικκο, που είναι αγροφύλακας, να προχωρήσει μόνος. Η σύζυγος του μένει πίσω και σε λίγο ακούει φωνές και πυροβολισμούς.

Η σύζυγος του Πέρικκου επιστρέφει στο χωριό κλαίοντας. Αφηγείται στις συγχωριανές της τι έχει συμβεί. Από τότε δεν έχει ξαναδεί τον άνδρα της.

Ενώ οι Τούρκοι έχουν κυκλώσει το χωριό καταφεύγει σ' αυτό ο Μάριος Κυριάκου από το Λιοπέτρι, ο οποίος ύστερα από μεγάλες ταλαιπωρίες παραδίδεται στους Τούρκους που του επιτρέπουν να να παραμείνει στο χωριό για αρκετό καιρό μέχρι να εκδιωχθεί και αυτός μαζί με τους άλλους.

Σιγά, σιγά στο χωριό μεταφέρονται κουβαλητοί από άλλες περιοχές. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Γιαλιά και αφού εγκαθίστανται στα σπίτια των Ελλήνων και παίρνουν τις περιουσίες τους μετονομάζουν το Συριανοχώρι σε Νέα Γιαλιά.

Οι εγκλωβισμένοι μένουν για αρκετό ακόμα καιρό στο χωριό, αλλά δεν μπορούν να χαρούν τις περιουσίες τους γιατί οι Τούρκοι τους απαγορεύουν. Οι υπεύθυνοι μάλιστα τους απαγορεύουν και να έχουν οποιαδήποτε επαφή με τους Τουρκοκύπριους. Οποιος συλληφθεί έστω και να κουβεντιάζει με τους Τουρκοκύπριους ξυλοκοπείται. Οι δεσμοί πρέπει να διακοπούν και για να εξαναγκασθούν οι Ελληνες να φύγουν από το χωριό τους.

Οι ταλαιπωρίες των κατοίκων του Συριανοχωρίου διαρκούν για λίγο καιρό ακόμα κι έτσι λίγο πριν από το τέλος του 1974 όσοι έχουν απομείνει μεταφέρονται στον καταυλισμό συγκέντρωσης της Μόρφου και από εκεί στην προσφυγιά.

Στο χωριό μένουν για πάντα δυο γέροντες: Ο Κυριάκος Νικόλα 70 χρόνων που είναι παράλυτος και η Παναγιώτα Κωνσταντίνου 80 χρόνων. Και οι δυο πεθαίνουν από φυσικό θάνατο λίγο πριν ξεκληριστούν.