Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

1.9.1974: Γέροντας στο Καπούτι αποκεφαλίζεται από τους Τούρκους και το κεφάλι του ρίχνεται στο δρόμο έξω από το σπίτι του. Δεύτερος δολοφονείται και οι εισβολείς βάζουν στο σώμα του φωτιά για να το εξαφανίσουν.

S-2264

1.9.1974: ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΚΑΠΟΥΤΙ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΡΙΧΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ. ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ

Δύσκολες πραγματικά στιγμές περνούν και οι εγκλωβισμένοι στο χωριό Καπούτι, ανατολικά της Μόρφου μετά την προέλαση των τουρκικών αρμάτων ύστερα από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στις 14 Αυγούστου 1974.

Στο χωριό έχει απομείνει μια μικρή ομάδα από τους οποίους οι περισσότεροι είναι γέροντες.

Παρ' όλον τούτο όμως πολλοί από αυτούς θα πληρώσουν με τη ζωή τους την απόφαση τους να παραμείνουν στο χωριό τους.

Στο χωριό έχουν παραμείνει εγκλωβισμένοι μεταξύ άλλων οι Μενέλαος Γ. Ππίσσης, Τάκης Γ. Βιολάρης, Γιαννής Παναγή, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Θεόδουλος Παφίτης, Γεώργιος Γιαλλούρης, Παρασκευού Νικόλα, Κωστής Χ" Τουμαζής, Ανδρέας Σαλάτας, Σταύρος Τερλικιάν, Στυλλής Χατζηγιάννης, Χαράλαμπος Μερακλής, Σταύρος Κ. Σταύρου, Θεόδωρος Γιαλλούρης, Κυριάκος Ηροδότου, Κόκος Νικόλα και Γιαννής Γαβριήλ.

Στο χωριό καταφεύγουν επίσης οι Χριστόφορος Κυριάκου, Αριστείδης Κυριάκου και Χρίστος Αριστείδης από τον Κοντεμένο.

Οι μέρες στο χωριό είναι δύσκολες. Οι Τούρκοι εισβάλλουν κατά εκατοντάδες και λεηλατούν τα πάντα βοηθούμενοι από τους Τουρκοκύπριους του γειτονικού χωριού Αγία Ειρήνη.

Το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου, ύστερα από δεκαπενθήμερο εγκλωβισμό, οι κάτοικοι ειδοποιούνται να συγκεντρωθούν για να καταγραφούν. Συγκεντρώνονται σε κάποιο σπίτι, αλλά η γριά Παρασκευού Νικόλα τρέχει στο σπίτι του Κωστή Χατζητουμασή για να δει αν είναι μέσα και αντικρύζει ένα τρομερό θέαμα. Βλέπει το πτώμα του γέροντα στο έδαφος ακέφαλο. Στρέφει το βλέμμα της προς την άλλη πλευρά και βλέπει το κεφάλι του κοντά στον τοίχο πάνω στο καλντερίμι.

Η γριά δεν αντέχει στο θέαμα και φωνάζει στο συγχωριανό της Ιάκωβο Δημητρίου. Τρέχει κι' αυτός αλλά καμμιά βοήθεια δεν μπορεί να προσφέρει στο γέροντα Τουμασή.

Την ίδια μέρα σε ένα άλλο σπίτι του χωριού, Τούρκοι στρατιώτες εισβάλλουν στο σπίτι του γέροντα Ανδρέα Σαλάτα.

Οι εισβολείς λεηλατούν το σπίτι του και παίρνουν από αυτό ότι τους αρέσει. Στις διαμαρτυρίες του ένας του επιτίθεται και του καρφώνει τη λόγχη στην πλευρά. Ο γέροντας πέφτει νεκρός.

Οι Τούρκοι κάνουν ότι μπορούν για να εξαναγκάσουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν το χωριό τους. Ετσι στις 10 Οκτωβρίου 1974 ο Στυλλής Χατζηγιάννη, ενώ πηγαίνει στο περιβόλι του, περικυκλώνεται από μερικούς Τούρκους στρατιώτες. Εχουν περάσει δυο σχεδόν μήνες και ακόμα η δίψα τους για αίμα δεν έχει κορεσθεί. Οι στρατιώτες τον ληστεύουν, τον δολοφονούν και εξαφανίζουν μάλιστα το σώμα του βάζοντας σ' αυτό φωτιά.

Οι λίγοι εγκλωβισμένοι που έχουν απομείνει διαπιστώνουν ότι πλέον η παραμονή τους στο χωριό δεν έχει κανένα νόημα, ενώ από την άλλη βρίσκονται εκτεθειμένοι στις ορέξεις των Τούρκων.

Ετσι ένας, ένας ζητούν να μεταφερθούν στις ελεύθερες περιοχές. Οι τελευταίοι 20 φεύγουν στα μέσα Ιανουαρίου 1975.