Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

18.9.1974: Οκτώ στρατιώτες που ζουν σε σπηλιά στον Κοντεμένο μετά την κατάληψη του χωριού επιχειρούν να διαφύγουν στις ελεύθερες περιοχές.

S-2263

18.9.1974: ΟΚΤΩ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΕ ΣΠΗΛΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΝΤΕΜΕΝΟ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΑΦΥΓΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Στο χωριό Κοντεμένος, που βρίσκεται στον κύριο δρόμο Λευκωσίας-Κερύνειας μέσω Μύρτου- Πανάγρων, η γραμμή άμυνας στο δυτικό μέτωπο της Λευκωσίας σπάζει πολύ νωρίς στις 14 Αυγούστου 1974, όταν αρχίζει η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής.

Οι λίγοι Εθνοφρουροί πού βρίσκονται στο χωριό αρχίζουν την οπισθοχώρηση και τρέχουν για να γλυτώσουν τη ζωή τους βαλλόμενοι από τα τουρκικά αεροπλάνα.

Αλλοι παγιδεύονται, μια και τα τουρκικά άρματα προελαύνουν και τους υπερφαλαγγίζουν και προσπαθούν να κρυφθούν όπως οι Ιωάννης Νικολάου από το Πραστειό Μόρφου, Θεόδωρος Θεοδώρου από τον Κοντεμένο, Μ. Α. Ουστάς από την Ασσια και Ιωάννης Χριστοδούλου από την Κυπερούντα.

Ο Θεοδώρου συλλαμβάνεται τελικά μαζί με άλλους 12 στρατιώτες και μεταφέρονται στα κατεχόμενα και στις φυλακές της Τουρκίας.

Ο Ουστάς συλλαμβάνεται λίγο έξω από το χωριό και για δυο ημέρες κρατείται αιχμάλωτος και στη συνέχεια ακολουθεί την τύχη των άλλων.

Σε μικρή απόσταση προς το Διόριος συλλαμβάνεται επίσης ο Ανδρέας Σοφοκλέους από τον Κοντεμένο με άλλους συναδέλφους του και μεταφέρεται κι' αυτός στα Αδανα. Εδώ συλλαμβάνεται επίσης ο Νικόλας Αβραάμ Σιακόλας, από τον Αστρομερίτη και ο Ανδρέας Νεοφύτου Μερακλής από το Καπούτι.

Λίγο έξω από το Καπούτι όπου έχουν καταφύγει συλλαμβάνονται άλλοι δέκα στρατιώτες. Μεταξύ τους είναι οι Παύλος Χριστοφή Σπύρου από το Παλιομέτοχο και Χριστάκης Φακή από το Πυρόι.

Ο Φακή αφού συλλαμβάνεται μεταφέρεται στη Μόρφου και από εκεί στην αιχμαλωσία.

Ο Σπύρου με τέσσερις άλλους συναδέλφους του τοποθετείται σε ένα λεωφορείο στο οποίο όπως αναφέρει βλέπει τους Θεοφάνη Ττοφή Σίγα από το Παλιομέτοχο και Πέτρο Πέτρου από το Μιτσερό...

Πίσω στον Κοντεμένο μια άλλη ομάδα από στρατιώτες που υπηρετούσαν στα φυλάκια της περιοχής του Προφήτη Ηλία ψηλά στον Πενταδάκτυλο, αναγκάζονται κι' αυτοί να υποχωρήσουν και κατευθύνονται δυτικά του χωριού. Και όπως τους υπερφαλαγγίζουν τα τουρκικά άρματα αναγκάζονται να καταφύγουν σε μια περιοχή μεταξύ Κοντεμένου και Καπουτίου, γνωστή ως "Τριμιθιά".

Οι στρατιώτες Φίλιππος Φιλίππου από τον Καραβά και οι Ανδρέας Προεστός, Στέλιος Θεοδότου, Λούκας Παναγή, Ηλίας Ηλία, Κώστα Τσαγγάρης και Χριστόδουλος Μαλέκκος κρύβονται κάπου πρόχειρα και όπως βλέπουν τα άρματα να προελαύνουν και τα αεροπλάνα να βομβαρδίζουν την περιοχή προτιμούν να παραμείνουν εδώ κρυμμένοι για αρκετή ώρα μια και δεν τους έχουν εντοπίσει οι εισβολείς.

Οπως περνά όμως η ώρα και οι Τούρκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι την προέλαση τους, εγκαταλείπουν τη θέση τους και σε μικρή απόσταση βρίσκουν μια μικρη σπηλιά.

Η σπηλιά αποτελεί ένα φυσικό καταφύγιο και ελπίζουν ότι οι Τούρκοι προς το παρόν τουλάχιστον, δεν θα γνωρίζουν την ύπαρξη της. Ετσι κρύβονται σ' αυτή μέχρι να περάσει η φουρτούνα, για να δουν τι μπορύν να κάνουν.

Σιγά, σιγά, αποκαθιστούν επαφή με τον Σόλωνα Σεφταλή, 72 χρόνων, που έχει μείνει εγκλωβισμένος στον Κοντεμένο και τον γιο του Ανδρέα, οι οποίοι αναλαμβάνουν να τους μεταφέρουν προμήθειες.

Οι μέρες κυλούν αλλά καμιά πληροφορία δεν έχουν για το τι γίνεται γύρω τους. Ενα ραδιόφωνο που προμηθεύονται δεν είναι και τόσο διαφωτιστικό. Ομως το ραδιόφωνο αυτό θα αποβεί στη συνέχεια σωτήριο γι' αυτούς.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, ένα μήνα δηλαδή μετά την προέλαση των Τούρκων, συμφωνούν ότι πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν βοήθεια γιατί αισθάνονται τον κλοιό των Τούρκων όλο και πιο κοντά τους. Ηδη οι λίγοι εγκλωβισμένοι στον Κοντεμένο αναγκάζονται ένας, ένας να φύγουν.

Οι τέσσερις από την παρέα δηλαδή οι Λούκας Παναγή, Ηλίας Ηλία, Χριστοδουλος Μαλέκκος και Κώστας Τσαγγάρης ξεκινούν με στόχο τις ελεύθερες περιοχές. Εχουν μαζί τους ως οδηγούς τους δυο προμηθευτές τους από τον Κοντεμένο.

Συμφωνούν ότι αν κατορθώσουν να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές να τους στείλουν κωδικοποιημένο μήνυμα μέσω του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Την επομένη το ραδιόφωνο μεταδίδει το συνθηματικό μήνυμα στην καθορισμένη ώρα. Ολο χαρά οι υπόλοιποι εγκλωβισμένοι, δηλαδή οι Φίλιππος Φιλίππου, Ανδρέας Προεστός και Στέλιος Θεοδώρου, επιχειρούν κι' αυτοί να διαφύγουν στις ελεύθερες περιοχές.

Φθάνουν μέχρι το χωριό Μάμμαρι, χωρίς να τους πάρει κανένας είδηση. Ολο αγωνία κάμνουν την τελευταία τους προσπάθεια για να διαφύγουν από τον τουρκικό κλοιό στις 4 το πρωί της 22ας Σεπτεμβρίου.

Τους αντιλαμβάνονται όμως οι Τούρκοι που αρχίζουν τα πυρά. Οι τρεις νέοι διασκορπίζονται και ο καθένας τραβά τον δρόμο του.

Ενας από αυτούς, ο Φίλιππος Φιλίπου κρύβεται όλη την ημέρα και ύστερα από μια αγωνιώδη προσπάθεια κατορθώνει να βρει διέξοδο προς τις ελεύθερες περιοχές.

Πίσω στον Κοντεμένο οι Τούρκοι προβαίνουν σε ανοσιουργήματα σε μια προσπάθεια τους να αναγκάσουν τους λίγους εγκλωβισμένους να φύγουν. Ούτε τις γριές δεν σέβονται.

Ετσι ένας, ένας οι εγκλωβισμένοι αναγκάζονται να ζητήσουν και αυτοί καταφύγιο στην προσφυγιά μια και η ζωή στο χωριό είναι πλέον αφόρητη στο χωριό τους και οι περιορισμοί και οι ταλαιπωρίες δυσβάστακτες.