Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

14.8.1974: Οι τούρκοι βάλλουν με θεριστικά πυρά εναντίον ελλήνων στρατιωτών στην Σκυλλούρα, η οποία σε λίγο τίθεται υπό τον έλεγχο των εισβολέων

S-2262

14.8.1974: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΑΛΛΟΥΝ ΜΕ ΘΕΡΙΣΤΙΚΑ ΠΥΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΣΚΥΛΛΟΥΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΤΙΘΕΤΑΙ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ

Στο Στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στη Μύρτου, βρίσκονται με την έναρξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στις 14 Αυγούστου το πρωί, μερικές δυνάμεις που έχουν μεταφερθεί για ανάπαυση από το Αγριδάκι, πάνω στον Πενταδάκτυλο.

Μεταξύ αυτών είναι και ο Πανίκος Πέτσας από τη Λύση.

Με την έναρξη της τουρκικής επίθεσης οι στρατιώτες μεταφέρονται στη Σκυλλούρα.

Στο μέτωπο εδώ δεν υπάρχουν ούτε φυλάκια, ούτε πολλοί άνδρες. Δυο άρματα μάχης και αυτά τούρκικα που έχουν καταληφθεί από τους Εθνοφρουρούς στον Πενταδάκτυλο και τρία άρματα μάχης μεταφοράς προσωπικού είναι όλη και όλη η δύναμη που ετοιμάζεται να αποκρούση τη νέα τουρκική προσπάθεια.

Η τουρκική επίθεση γίνεται πιο έντονη γύρω στο μεσημέρι της 14ης Αυγούστου και γύρω στη 1 μ.μ. ο Πέτσας με τους Φουλή Κάκκουφο από την Αραδίππου, Δ. Μίτση από τη Λεμεσό, Παντελή Αποστολίδη από την Τύμπου και Ευτύχιο Στυλιανού από το Δάλι πηγαίνουν σε ένα διπλανό πηγάδι για να φέρουν νερό.

Ενώ οι πέντε στρατιώτες γεμίζουν τα παγούρια τους και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν για τον χώρο που είναι η μονάδα τους, ακούν συνεχείς εκρήξεις. Στρέφουν το βλέμμα τους και αντικρύζουν μεγάλους καπνούς να καλύπτουν την περιοχή. Οι Τούρκοι ρίχνουν συνεχώς καπνογόνα. Σε λίγο δημιουργείται ένα μαύρο πέπλος μεταξύ των θέσεων της Εθνικής Φρουράς και των Τούρκων που συνεχίζουν να ρίχνουν καπνογόνες βόμβες. Κανένας δεν μπορεί να διακρίνει τι γίνεται γύρω του. Οι στρατιώτες μένουν στις θέσεις τους και αναμένουν.

Αυτό όμως που ακολουθεί είναι τρομερό. Γιατί οι Τούρκοι ρίχνοντας τις καπνογόνες βόμβες έχουν σαν στόχο τους να δημιουργήσουν προπέτασμα καπνού, ώστε να μπορέσουν να κινηθούν ανενόχλητοι. Και αυτό που έχουν ως στόχο το επιτυγχάνουν.

Μέσα από τους καπνούς κάμνουν την εμφάνιση τους αρκετά τουρκικά άρματα μάχης και κυκλώνουν τους στραιώτες που αναγκάζονται να παραδοθούν.

Αλλά οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται για αιχμαλώτους. Πυροβολούν θεριστικά εναντίον τους.

Ο Πέτσας και οι άλλοι στρατιώτες δεν μπορούν να προφέρουν καμιά βοήθεια. Ο,τι τους απομένει είναι να το βάλουν κυριολεκτικά στα πόδια. Δίπλα τους είναι ο ποταμός της Σκυλλούρας. Μπαίνουν στην κοίτη του και τρέχοντας κατευθύνονται προς το χωριό Φιλιά στην περιοχή Μόρφου και τη σωτηρία.

Ηδη έχει δημιουργηθεί η πρώτη ρωγμή στο μέτωπο της Εθνικής Φρουράς, και οι Τούρκοι δεν μένουν απαθείς, αλλά συνεχίζουν την προέλαση τους για καλά.

Η Σκυλλούρα πέφτει στα στα χέρια των εισβολέων. Οι λίγοι κάτοικοι που εγκλωβίζονται στο χωριό κρύβονται στα σπίτια τους όπου σε λίγο δέχονται τη μανία των Τούρκων που αρχίζουν τις λεηλασίες. Οι κάτοικοι συγκεντρώνονται, ερευνούνται και αυτοί ξυλοκοπούνται και υφίστανται τα πάνδεινα. Μερικοί μεταφέρονται αργότερα και στη Μύρτου.

Υστερα από 20 ημέρες κατοχής τρεις γέροντες, μη αντέχοντας την καταπίεση αποφασίζουν να αποδράσουν. Ξεκινούν στις 2 Σεπτεμβρίου, το βράδυ και μετά από πολλές περιπλανήσεις κατορθώνουν να φθάσουν στις ελεύθερες περιοχές. Πρόκειται για τους Σάββα Σαουλλή, 110 χρόνων, Γεώργιο Ψύλλου 90 χρόνων και τον Λουκά Ανδρέα.

Οι άλλοι εγκλωβισμένοι παραμένουν για μερικές ακόμα ημέρες μέχρι που θα εξαναγκασθούν από τους Τούρκους να εγκαταλείψουν και αυτοί το χωριό τους.