Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

24.7.74:Δυο μέρες μετά την κατάπαυση του πυρός οι τούρκοι φθάνουν με λεωφορεία στο δρόμο του χωριού Βουνό,προς το φρούριο του Βουφαβέντο,στον Πενταδάκτυλο και χρησιμοποιώντας λευκές σημαίες παράδοσης,δολοφονούν 7 Εθνοφρουρούς και τραυματίζουν άλλους πέντε

S-2260

24.7.1974: ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΦΘΑΝΟΥΝ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΒΟΥΝΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΒΟΥΦΑΒΕΝΤΟ ΣΤΟΝ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΛΕΥΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΠΤΑ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΠΕΝΤΕ. ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ Ο ΕΦΕΔΡΟΣ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΕΥΘΥΜΑΚΗΣ Χ" ΠΕΤΡΟΥ

Οι τούρκοι εκμεταλλευόμενοι την κατάπαυση του πυρός παραπλανούν με διάφορες μεθόδους τους Εθνοφρουρούς που προσπαθούν να τηρήσουν τους διεθνείς κανόνες του παιχνιδιού.

Στην περίπτωση του χωριού Βουνό, στις νότιες περιοχές του Πενταδακτύλου και του φρουρίου Βουφαβέντο, με... θέα προς τη Λευκωσία, χρησιμοποιούν παραπλανητικά λευκές σημαίες παράδοσης.

Αυτό συνέβη στις 24 Ιουλίου 1974 στις 2 το απόγευμα, δυο ημέρες μετά την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Οι εθνοφρουροί αντιλαμβάνονται δυο λεωφορεία που φέρουν λευκές σημαίες να προχωρούν στο δρόμο. Ο υπεύθυνος αξιωματικός διατάζει δυο στρατιώτες να πλησιάσουν τα δυο λεωφορεία για να δουν ποιοι είναι οι επιβάτες.

Προσθέτει η εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" στις 4 Αυγούστου 1974:

"Οι δύο στρατιώται, παρά την παρέλευσιν ικανού χρονικού διαστήματος δεν επέστρεψαν εκεί όπου ήσαν οι άλλοι εθνοφρουροι. Τότε ο αξιωματικός διέταξε και τους υπολοίπους εθνοφρουρούς να τον ακολουθήσουν για να δουν τι συνέβαινε.

Οταν οι εθνοφρουροί επλησίασαν εις την περιοχήν των λεωφορείων που εν τω μεταξύ έγιναν τέσσερα διότι οι τούρκοι εζήτησαν ενισχύσεις, υπέστησαν καταιγιστικά πυρά.

Από τα πυρά των τούρκων επτά εθνοφρουροί εφονεύθησαν, πέντε ετραυματίσθησαν και ενός άλλου αγνοείται η τύχη.

Μεταξύ των φονευθέντων περιλαμβάνεται και ο έφεδρος Ανθυπολοχαγός Ευθυμάκης Χ" Πέτρου, 20 ετών, γιός του λογιστού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής κ. Πέτρου Χ" Πέτρου.

Ο Ευθυμάκης μοναχογιός του ζεύγους " Πέτρου θα απελύετο από τας τάξεις της Εθνικής Φρουράς την 20ην Ιουλίου, ανεστάλη όμως η απόλυσις του λόγω της τουρκικής εισβολής.