Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

14.8.1974: Το Δυτικό Μέτωπο της Λευκωσίας (Γερολάκκου-Πενταδακτύλου) πλήττεται από τις δυνάμεις της εισβολής που επιδιώκουν προέλαση τους προς τη Μόρφου.

S-2259

14.8.1974: ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ (Γερολάκκου-Πενταδακτύλου) ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΟΡΦΟΥ

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της εισβολής που άρχισε στις 14 Αυγούστου, λίγες ώρες μετά την κατάρρευση της διάσκεψης της Γενεύης στην οποία πήραν μέρος η Ελλάδα, η Τουρκία, η Βρετανία, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν στις 14 Αυγούστου 1974 επίθεση δυτικά της Λευκωσίας σε όλο το μέτωπο από τη Βασίλεια, τον Πενταδάκτυλο μέχρι το Γερόλακκο, με στόχο την Μόρφου, και τη σύνδεση του θύλακα της Κερύνειας- Λευκωσίας με τον Λιμνίτη και τη Λεύκα κυρίως.

Ηταν ένα μέτωπο που ξεκινούσε από την παραλιακή περιοχή δυτικά της Κερύνειας μέχρι τη Λευκωσία.

Η επίθεση αυτή γινόταν παράλληλα με την επίθεση που είχαν εξαπολύσει οι τουρκικές δυνάμεις στο δυτικό μέτωπο με στόχο την Αμμόχωστο.

Επιδίωξη ήταν να σχηματισθεί μια γραμμή από τη Λεύκα, τον Λιμνίτη, τη Μόρφου, τη Λευκωσία και τη Μεσαορία μέχρι την Αμμόχωστο μήκους 120 και πλέον χιλιομέτρων.

Η γραμμή αυτή στηριζόταν στον 35ο Παράλληλο και ήταν παρόμοια με εκείνη που στόχευε πάντοτε η Τουρκία να θέσει υπό τον έλεγχο της για να μεταφέρει σ' αυτήν όλους τους Τουρκοκύπριους της νήσου με ανταλλαγή πληθυσμών ώστε να ελέγχει τη βόρεια περιοχή της νήσου που αποτελούσε στρατηγικής σημασίας περιοχή για την ίδια.

Αυτή τη γραμμή στον 35ο Παράλληλο είχε εισηγηθεί και μάλιστα σε ειδική έκδοση του και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας Φαζίλ Κουτσιούκ στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και θεωρείτο η ιδανική γαμμή διαμελισμού της νήσου.

Στο μέτωπο που σχημάτισαν οι Τούρκοι από την περιοχή της Βασίλειας -Πενταδάκτυλος- Γερόλακκος η Εθνική Φρουρά, έχει μόνο ελάχιστες σκόρπιες δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται σε χειρότερη ακόμα κατάσταση από εκείνη των δυνάμεων στο μέτωπο της Μιάς Μηλιας.

Στην περιοχή του στρατοπέδου της Μύρτου βρίσκονται μερικές δυνάμεις που είχαν μεταφερθεί από το Αγριδάκι για ξεκούραση ενώ μια μεγάλη δύναμη της Εθνικής Φρουράς βρίσκεται στα υψώματα του Λάρνακα της Λαπήθου.

Λίγες ακόμα δυνάμεις και αυτές αποδιοργανωμένες, βρίσκονται στην περιοχή του χωριου Κοντεμένος νοτιότερα προς τη Λευκωσία.

Ομως οργανωμένη αμυντική γραμμή δεν υπάρχει ενώ οι Τούρκοι έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους με άρματα και έχουν γίνει κατά την λαϊκή έκφραση "αστακοί".

Το μικρό λιμανάκι του Πέντε Μιλιού παρά την Κερύνεια είναι πια ασφαλισμένο και κανένας δεν μπορεί, με κανένα τρόπο να σταματήσει τα τουρκικά αποβατικά και άλλα σκάφη να φθάνουν συνεχώς και να μεταφέρουν όλο και περισσότερες ενισχύσεις σε πολεμικό υλικό και άνδρες.

Ετσι οι Τούρκοι, ενισχυμένοι ετοιμάζονται να απλώσουν τις μεγάλες δυνάμεις που μετέφεραν στο νησί σε άλλες περιοχές και να ολοκληρώσουν τη γραμμή που αργότερα ονομάστηκε από τους Ελληνες γραμμή Αττίλα. Και το πρωί της 14ης Αυγούστου 1974, παράλληλα με τη γραμμή της Μιάς Μηλιάς εξαπολύουν την επίθεση τους προς την πλευρά της Μόρφου μόλις χάραξε το φως.

Η αντίσταση είναι μηδαμηνή και τα τουρκικά άρματα προελαύνουν χωρίς καμιά δυσκολία.

Με την έναρξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής και την εμφάνιση των τουρκικών αεροπλάνων η μεγάλη δύναμη της Εθνικής Φρουράς που βρίσκεται στα υψώματα του Λάρνακα της Λαπήθου διατάσσεται να εγκαταλείψει τις θέσεις της και οι άνδρες της να αναδιπλωθούν προς τη περιοχή της Μόρφου.

Μεταξύ αυτών που βρίκονται με τη δύναμη της Εθνικής Φρουράς είναι και οι ανθυπολοχαγοί Σάββας Παυλίδης, Τρύφωνας Παπατρύφωνος, Αργύρης Καλογήρου, Μιχαλάκης Κελλά, Δημήτρης Δημήτρη και ο λοχίας Γεώργιος Δικωμίτης.

Η αναδίπλωση δεν είναι τόσο εύκολη με τα αεροπλάνα να βομβαρδίζουν και να πολυβολούν κάθε κινούμενο στόχο.

Οι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς δημιουργούν μια μεγάλη ουρά που καταλήγει μέχρι τη Μύρτου και από εκεί οι δυνάμεις διασκορπίζονται σε διάφορα σημεία προς τις μη κατεχόμενες ακόμα περιοχές.