Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

28.8.1974: Οι τούρκοι παρενοχλούν τους κατοίκους της Αχνας η οποία σιγά, σιγά, αρχίζει να εκκενώνεται μέχρι που περνά κι' αυτή υπό τον απόλυτο έλεγχο του Αττίλα.

S-2258

28.8.1974: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΑΡΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΧΝΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΣΙΓΑ, ΣΙΓΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΚΚΕΝΩΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΚΙ' ΑΥΤΗ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΟΨΙΔΑ, ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ

Η Αχνα αγγίζει στη βρεττανική βάση της Δεκέλειας. Τα σπίτια του χωριού απέχουν δύο μέχρι τρία χιλιόμετρα από τη βάση και καθώς οι Τούρκοι στοχεύουν να εκκενώσουν κάθε ελληνοκυπριακό χωριό μεταξύ του εδάφους που κατέλαβαν και της Δεκέλειας, ενώ σταθεροποιούν τις θέσεις στην περιοχή μετά τις 15 Αυγούστου, στις 28 του μήνα κινούνται εναντίον της Αχνας.

Στο χωριό έχουν εγκατασταθεί πολλοί πρόσφυγες και ο πληθυσμός υπολογίζεται στις 5.000.

Ολα τα σπίτια, έχουν καταληφθεί από τους Ελληνες πρόσφυγες και καθώς είναι καλοκαίρι κάτω από κάθε δένδρο κοιμούνται όσοι μπορούν να ξαπλώσουν.

Ομως στις 28 Αυγούστου οι Τούρκοι προωθούνται προς την Αχνα και όταν οι κάτοικοι της και οι πρόσφυγες το πληροφορούνται όλοι εγκαταλείπουν το χωριό και προωθούνται προς το διπλανό Δασάκι, γνωστό ως Δασάκι της Αχνας, που βρίσκεται όμως μέσα στη βρεττανική βάση στην άλλη πλευρά του δρόμου Λάρνακας- Αμμοχώστου μέσω Ξυλοτύμπους.

Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος ανήκει στις Βάσεις και εδώ περιπολούν αγγλικά στρατεύματα. Θεωρείται βέβαιο ότι οι Τούρκοι δεν θα επιδιώξουν να προελάσουν μέσα στο έδαφος της βάσης.

Και πραγματικά αυτό γίνεται.

Τελικά αφού σαρώνεται και το άλλο ελληνικό χωριό στην περιοχή, η Καλοψίδα, που βρίσκεται στο δρόμο προς την Αχνα και η οποία εκκενώνεται από τους κατοίκους της που καταφεύγουν και αυτοί στη βρεττανική βάση της Δεκέλειας.

Κατά την προέλαση τους στην Αχνα οι Τούρκοι συλλαμβάνουν 30 αιχμαλώτους περίπου και αυτό προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο πανικό.

Από την άλλη με την είσοδο τους στο χωριό αρχίζουν τις λεηλασίες και τις καταστροφές. Το πλιάτσικο βρίσκεται κι' εδώ στο απώγειο του.

Η Κυπριακή κυβέρνηση αρχίζει τις διαμαρτυρίες προς τα Ηνωμένα Εθνη και ο διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στρατηγός Τσιαντ χρησιμοποιεί αυστηρή γλώσσα για να καταδικάσει την τουρκική προέλαση τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ο Στρατηγός προβαίνει μάλιστα και σε έντονη διαμαρτυρία στο διοικητή των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής.

Προς στιγμή οι Τούρκοι δείχνουν ότι θα συμβιβαστούν, αλλά εγκαθίστανται στα κράσπεδα της Αχνας και του διπλανού χωριού Μακράσυκα.

Τα σχέδια των Τούρκων όμως για τη περιοχή είναι ευρύτερα και αντί να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους την επομένη αρχίζουν τις παρενοχλήσεις όσων τόλμησαν να παραμείνουν στο χωριό.

Μερικοί κάτοικοι που έχουν επιστρέψει στην Αχνα για να φροντίσουν τα ζώα τους αναγκάζονται την άλλη μέρα να εγκαταλείψουν και πάλι τα σπίτια τους.

Οι νέες διαμαρτυρίες προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν φέρνουν πλέον κανένα αποτέλεσμα γιατί κανένας δεν μπορεί να απομακρύνει τους Τούρκους από την περιοχή που έχουν ήδη στήσει τα πρώτα τους φυλάκια στην άκρη του χωριού που μένει πλέον στο έλεος τους.

Με την κατάληψη της Αχνας ουσιαστικά ολοκληρώνεται η προέλαση του Αττίλα ανατολικά προς την Αμμόχωστο και την επαρχία μέχρι τις βρεττανικές βάσεις.

Ομως οι Τούρκοι δεν μένουν αδρανείς. Εχουν μια άλλη μεγάλη περιοχή για να εκκενώσουν. Την περιοχή δυτικά της Λευκωσίας μέχρι τη Μόρφου, τον Λιμνίτη και τα Κόκκινα...