Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

23.10.1974: Στη Λιθράγκωμη οι τούρκοι συγκεντρώνουν τους εγκλωβισμένους στα καφενεία του χωριού και στη συνέχεια μεταφέρουν τους νέους στο γκαράζ Παυλίδη, στη Λευκωσία.

S-2244

23.10.1974: ΣΤΗ ΛΥΘΡΑΓΚΩΜΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΚΕΦΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΟ ΓΚΑΡΑΖ ΠΑΥΛΙΔΗ, ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Στο τελευταίο τμήμα της Χερσονήσου της Καρπασίας τα ελληνικά και τουρκικά χωριά είναι διάσπαρτα.

Κώμα του Γιαλού, Λεονάρισσος, Βασίλι, Κοιλάνεμος, Λιθράγκωμη, Βαθύλακας, Νέτα, Αγιος Αντρόνικος, Μελάναρκα, Γιαλούσα, Αγία Τριάδα και Ριζοκάρπασο είναι τα ελληνικά ή αμιγώς ελληνικά μετά την εγκατάλειψη τους από τους Τούρκους τα τελευταία χρόνια.

Πλατανισός, Αγιος Συμεών, Κορόβια και Γαληνόπορνη τα αμιγώς τουρκικά.

Στο τμήμα αυτό της Καρπασίας έχουν αποκλειστεί 20.000 Ελληνες Κύπριοι πολίτες, γυναικόπαιδα και πολλοί στρατιώτες που έχουν καταφύγει εδώ μια και δεν μπόρεσαν να βρουν διέξοδο και να προωθηθούν προς την Αμμόχωστο μετά την κατάληψη της ύστερα από την κατάρρευση του μετώπου της Μιας Μηλιάς παρά τη Λευκωσία.

Στη Λυθράγκωμη βαθειά στην Καρπασία οι εγκλωβισμένοι υποφέρουν αρκετά με την κατάληψη του χωριού τους.

Οι Τούρκοι στρατιώτες που φθάνουν στη Λυθράγκωμη δεν φαίνονται να βιάζονται καθόλου μια και το χωριό είναι καλά αποκλεισμένο μαζί με την υπόλοιπη Καρπασία, από τις ελεύθερες περιοχές.

Ετσι στις 23 Αυγούστου εισβάλλουν στο χωριό και συγκεντρώνουν τους κατοίκους στα καφενεία. Οι γέροντες επιστρέφουν στα σπίτια τους, ενώ οι νεότεροι κρατούνται σε καφενείο για τέσσερις ακόμα ημέρες μέχρι τις 27 του μηνός οπότε μεταφέρονται στο γκαράζ Παυλίδη.

Μεταξύ αυτών που συλλαμβάνονται είναι και οι Κυριάκος Α. Πέτρου και Νίκος Παπακυριακού.