Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

5.9.1974: Εντεκα νέοι περιφέρονται αδέσποτοι χωρίς αξιωματικούς και διαταγές και φθάνουν στην περιοχή του χωριού Φλαμούδι. Από εκεί συλλαμβάνονται τελικά κοντά στην ιερά μονή του Αποστόλου Βαρνάβα.

S-2241

5.9.1974: ΕΝΤΕΚΑ ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΦΛΑΜΟΥΔΙ. ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ

Στο βόρειο δρόμο της Κύπρου από την Κερύνεια προς την Καρπασία και τον Απόστολο Ανδρέα, δεκαπέντε χιλιόμετρα από το κεφαλοχώρι της περιοχης Ακανθού, βρίσκεται το χωριό Φλαμούδι, το οποίο απέχει μερικά χιλιόμετρα από την ακτή.

Οι περιουσίες των κατοίκων εκτείνονται μέχρι την παραλία όπου πολλοί έχουν στήσει πρόχειρες καλύβες και προγραμματίζουν να κτίσουν κάτι πιο μόνιμο μόλις ανατείλουν καλύτερες μέρες.

Το χωριό βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή που σχηματίζεται μεταξύ της ορεινής περιοχής του Πενταδακτύλου και βόρεια της Καντάρας και της θάλασσας.

Εδώ καταφεύγουν πολλοί στρατιώτες μετά τη πτώση του μετώπου της Μιας Μηλιάς στη Λευκωσία.

Προχωρούν προς την περιοχή της Καρπασίας και προς το άγνωστο χωρίς αξιωματικούς και οδηγίες.

Μεταξύ αυτών που έχουν καταφύγει στην περιοχή του χωριού Φλαμούδι ύστερα από μεγάλη περιπέτεια στον Πενταδάκτυλο είναι ο Νίκος Χ. Χριστοδούλου από τη Μελίνη Λάρνακας και ο Κυριάκος Δημητρίου από το Καϊμακλί.

Μαζί τους είναι άλλοι εννέα. Κινούνται χωρίς να γνωρίζουν πού πηγαίνουν μέσα σέ άγνωστες τους περιοχές.

Στις 5 Σεπεμβρίου βρίσκονται κοντά σε μια φάρμα στο Φλαμούδι, παρά το χωριό Δαυλός ανατολικότερα. Πίσω από την ομάδα των έντεκα Εθνοφρουρών μένει τελικά ο Κυριάκος Δημητρίου και ένας λόκατζης από την Αχερίτου. Οι δυο νέοι κρύβονται για λίγο πίσω από μια χαρουπιά ανατολικά της φάρμας. Οι άλλοι κινούνται προς το άγνωστο.

Στο μεταξύ οι εννέα στρατιώτες μετακινούνται σε διάφορα σημεία και στις 12 Σεπτεμβρίου φθάνουν από την άλλη πλευρά του Πενταδακτύλου κοντά στο χωριό Λάπαθος, σε μια περιοχή μεταξύ 20 και 30 χιλιομέτρων από την Αμμόχωστο.

Η αντοχή τους έχει εξαντληθεί. Αλλά αποφασίζουν να προσπαθήσουν να βρουν διέξοδο προς τις ελεύθερες περιοχές.

Εχουν βάλει ως στόχο τς αγγλικές βάσεις. Οταν βραδυάζει κινούνται με πολλές προφυλάξεις. Αλλά χάνουν τον προσανατολισμό τους. Ο ένας εισηγείται να πάνε ανατολικά και ο άλλος δυτικά. Κι' έτσι όπως είναι νύκτα αποφασίζουν να ξεκουρασθούν μέσα σε ένα περιβόλι που βρίσκουν στο δρόμο τους.

Χαράματα της 14ης Σεπτεμβρίου ξεκινούν πάλι. Από μακριά βλέπουν τη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα. Κρύβονται σε μια θυμωνιά μεταξύ Αποστόλου Βαρνάβα και Αγίου Σεργίου για να ξεκουρασθούν για λίγο αλλά για κακή τους τύχη τους εντοπίζουν οι Τούρκοι.

Τους πλησιάζουν και τους καλούν να εγκαταλείψουν την κρυψώνα τους και να υψώσουν τα χέρια και να προχωρήσουν. Ενας τους ληστεύει, άλλος τους κτυπά και άλλος τους σπρώχνει να ανέβουν σε ένα αυτοκίνητο.

Από εδώ τους μεταφέρουν στην αιχμαλωσία για πολλές μέρες. Ενας από αυτούς, ο Νίκος Σ. Χριστοδούλου αφήνεται τελικά ελεύθερος στις 25 Σεπτεμβρίου, 1974.