Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

28.8.1974: Η Μουσουλίτα ξεκληρίζεται με τη μεταφορά των 30 εγκλωβισμένων που έχουν απομείνει στο χωριό πρώτα στο Μαραθόβουνο και αργότερα στη Βιτσάδα.

S-2222

28.8.1974: Η ΜΟΥΣΟΥΛΙΤΑ ΞΕΚΛΗΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ 30 ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΟΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΒΙΤΣΑΔΑ

Σε απόσταση 20 και πλέον χιλιομέτρων πάνω σχεδόν στο νέο δρόμο Λευκωσίας- Αμμοχώστου (βόρεια πλευρά) βρσίσκεται το χωριό Μουσουλίτα.

Η Μουσουλίτα δέχεται την επίθεση των Τούρκων εισβολέων μετά την κατάρρευση του μετώπου της Μιάς Μηλιάς στις 14 Αυγούστου 1974, την επομένη 15 του μηνός.

Οι τούρκοι εισήλθαν στη Μουσουλίτα πανηγυρικά και πυροβολώντας στον αέρα.

Στο χωριό έχουν απομείνει μερικοί γέροντες κυρίως και λίγα γυναικόπαιδα όπως και στα άλλα χωριά της περιοχής.

Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν φύγει προς τις ελεύθερες περιοχές και την Αμμόχωστο από την προηγουμένη κι έτσι οι τούρκοι δεν δυσκολεύονται καθόλου να συγκεντρώσουν τους εγκλωβισμένους σε μερικά μόνο σπίτια και να τους καταγράψουν.

Μερικοί από τους εγκλωβισμένους κατοίκους του χωριού, εγκαθίστανται στο σπίτι της Μαρίτσας Τζωνή.

Μεταξύ αυτών είναι η Ανδριανού Αντώνη με τα παιδιά της και ο Μιχάλης Χρίστου Τάμπου με την οικογένειά του και μερικοί άλλοι συγχωριανοί του.

Ενώ οι μέρες κυλούν στις 18 Αυγούστου καταφεύγουν στο χωριό οι βοσκοί Λεοντής Παπασάββας και Γιωρκής Γιαννή Καραγιώργη από τον διπλανό Μαραθόβουνο.

Στη Μουσουλίτα οι κάτοικοι θα παραμείνουν για άλλες 14 ημέρες. Συνεχίζουν όλοι να διαμένουν περιορισμένοι στα σπίτια που έχουν μεταφερθεί και κανένας δεν μπορεί να αντιδράσει ή να προσπαθήσει να διαφύγει, παρά το γεγονός ότι οι τούρκοι πυροβολούν τα βράδυα στον αέρα προς εκφοβισμό τους, ενώ άλλοι λεηλατούν τα μκρά καταστήματα και στα σπίτια του χωριού που έχουν εκκενωθεί.

Στις 28 Αυγούστου φθάνει στο χωριό ένα λεωφορείο και οι τούρκοι αναγκάζουν τους κατοίκους να ανέβουν σ' αυτό με πολύ λίγα προσωπικά τους αντικείμενα. Το λεωφορείο ξεκινά για το Μααθόβουνο. Είναι όλοι 17 άνδρες και 13 γυναίκες. Αργότερα θα τους μεταφέρουν στη Βιτσάδα και θα ακολουθήσουν την μοίρα των άλλων εγκλωβισμένων.