Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

14.8.1974: Δραματικές συνθήκες περνούν οι εγκλωβισμένοι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Βιτσάδα. Νέες βιάζονται ομαδικά, ηλικιωμένοι βασανίζονται, ενώ ακατάλληλο νερό, πολλές φορές αναμιγμένο με πετρέλαιο, προσφέρεται σε όσους απέμειναν στο χωριό.

S-2221

14.8.1974: ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΒΙΤΣΑΔΑ. ΝΕΕΣ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΜΑΔΙΚΑ, ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ, ΕΝΩ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΝΕΡΟ, ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΙΓΜΕΝΟ ΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Είκοσι πέντε περίπου χιλιόμετρα από τη Λευκωσία, στα βόρεια του νέου δρόμου Λευκωσίας- Αμμοχώστου, και βορειότερα του Μαραθόβουνου, βρίσκεται το μικρό χωριό Βιτσάδα στο οποίο εγκλωβίστηκαν μερικοί κάτοικοι του με την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων, ύστερα από την κατάρρευση του μετώπου της Μιας Μηλλιάς στις 14 Αυγούστου 1974.

Το χωριό έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης με θλιβερές συνέπειες όμως ιδιαίτερα για τις νέες. Γιατί στο χωριό αυτό οι Τούρκοι ξεχωρίζουν τις νέες από τις ηλικιωμένες αρχίζουν ένα όργιο βιασμών παρόμοιο του οποίου δεν γνώρισε προφανώς άλλο χωριό.

Οι νέες περνούν πραγματικά τραγικές στιγμές. Μια νέα, μόλις 14 χρόνων, αφηγήθηκε τη δική της εμπειρία:

"Ξαφνικά ήλθαν πέντε τούρκοι και μας βίασαν. Εμένα με βίασαν δύο, την άλλη κοπέλλα πέντε άλλοι.

Ομως επανήλθαν και την επομένη και πήραν μιαν άλλη κοπέλλα και την βίασαν οκτώ συνολικά τούρκοι στρατιώτες κατά συνέχεια...".

Οι Ελληνες που είναι έρμαιο στα χέρια των τούρκων, υποφέρουν τα πάνδεινα.

Οι τούρκοι τους τοποθετούν σε πρόχειρα σπίτια που δεν έχουν ούτε πόρτες και παράθυρα ή άλλο εξοπλισμό.

Ενας εγκλωβισμένος ανέφερε αργότερα στην αστυνομία:

"Τις πρώτες τρεις ημέρες δεν μας δίδουν καθόλου νερό. Μας έχουν υπό περιορισμό. Μένουμε πολλά πρόσωπα στο ίδιο δωμάτιο. Σε μια εβδομάδα 12 τουλάχιστον γέροντες πέθαναν μεταξύ των οποίων και η Φραγκού Γιαννή από την Χάρτζια, η Μελού Παναγή, ο Δημήτρης Μαυρής και ο Λούκας Μιχαήλ Πουλλής".

Ενας άλλος είπε:

" Οι Τούρκοι βάζουν πετρέλαιο και λάδια μέσα στο νερό. Λόγω της ποιότητας του νερού τακτικά όλοι σχεδόν υποφέρουν από ευκοιλιότητα. Η τροφή είναι εντελώς ανεπαρκής. Σε μια περίπτωση δίδουν τέσσερα πόλιπιφ μικρά και δυο σαπούνια για να περάσουμε μια βδομάδα. Οι άνδρες αναγκάζονται να εργάζονται και να φορτώνουν άχυρα και κριθάρι σε αυτοκίνητα των Τούρκων. Σε μια περίπτωση μάλιστα τούρκοι κτυπούν τους Ελληνες ανεξέλεγκτα με μαστίγια".

Η Βιτσάδα είναι ένα από τα λίγα χωριά στα οποία οι εγκλωβισμένοι ζουν σε συνθήκες στρατοπέδων συγκέντρωσης που θυμίζουν στρατόεπδα του Χίτλερ.

Τελικά, ύστερα παό επανειλημμένα διαβήματα του Ερυθρού Σταυρού και καταγγελίες της Κυπριακής Κυβέρνησης το στρατόπεδο διαλύεται μετά από πολλούς μήνες.