Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

15.8.1974: Το Εξω Μετόχι στα χέρια των τούρκων εισβολέων. Βιασμός γριάς και απόδραση τριών ηλικιωμένων στους Τρούλλους μέσα από τις τουρκικές γραμμές.

S-2218

15.8.1974: ΤΟ ΕΞΩ ΜΕΤΟΧΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ. ΒΙΑΣΜΟΣ ΓΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΥΛΛΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Στα βόρεια του δρόμου προς την Αμμόχωστο (νέος δρόμος) που περνά από τη Μεσαορία και νότια της Κυθρέας παρά τη Βωνη, βρίσκεται το χωριό Εξω Μετόχι.

Είναι ένα μικρό χωριό στο οποίο με την προέλαση των τούρκων κατά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής ελάχιστοι έχουν απομείνει.

Οι περισσότεροι έχουν απομακρυνθεί. Μεταξύ αυτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι, προφανώς γιατί δεν είχαν μέσο να διαφύγουν ή δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους ήταν ο ιερέας Παπαευτύχιος, μερικοί συγγενείς του, ο Στυλλής Δημήτρη Κεννές, 74 χρόνων, η σύζυγος του Παναγιώτα, η Λουγκρέττα Γρηγορίου και η Ανριανή Γιωρκαλλή 40 χρόνων.

Οι τούρκοι δεν αργούν να έλθουν. Ολοι κλείονται στα σπίτια τους και περιμένουν την μοίρα τους ανίκανοι να αντιδράσουν.

Ομως οι εισβολείς δεν σέβονται κανένα. Ούτε την ηλικία των γερόντισσων. Ετσι όταν μια μέρα δυο τούρκοι στρατιώτες βίασαν μια γριά ηλικίας πάνω από 70 χρόνων, ο Στυλλής Κεννές, η γριά του και η συγγένισσα τους Λουγκρέττα Γρηγορίου αποφάσισαν να αποδράσουν από το χωριό.

Με χίλιες δυο δυσκολίες προχώρησαν πεζοί προς την Ασσια νοτιότερα- ένα χωριό που βρίσκεται στον παλαιό δρόμο Λευκωσίας- Αμμοχώστου.

Ωστόσο, περνώντας έξω από το τουρκικο χωριό Μόρα, δεξιότερα, τους σταμάτησαν τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι αντί να τους συλλάβουν, τους συμβούλευσαν να κατευθυνθούν προς την Αφάνεια, ένα μικτό χωριό πολύ κοντά στην Ασσια.

Κατάκοποι οι τρεις γέροντες συνέχισαν, ωστόσο ευθεία την πορεία τους και έφθασαν αντί στην Αφάνεια ή την Ασσια, στους Τρούλους, νοτιότερα, όπου τους παρέλαβαν οι εθνοφρουροί και τους έδωσαν αυτό που χρειάζονταν: Την ασφάλεια που τόσες μέρες είχαν στερηθεί μένοντας εκτεθειμένοι στις ορέξεις των τούρκων.

Πίσω στο Εξω Μετόχι οι λίγοι κάτοικοι που είχαν απομείνει μεταφέρθηκαν σε λίγες μέρες στη Βώνη όπου παρέμειναν εγκλωβσιμένοι για αρετές ημέρες.