Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

22.7.1974: Οι τούρκοι στρατιώτες εισβάλλουν στο χωριό Αγιος Επίκτητος, ανατολικά της Κερύνειας, σκορπούν το θάνατο και λεηλατούν τα σπίτια των Ελλήνων κατοίκων.

S-2201

22.7.1974: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΚΤΗΤΟΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΡΠΟΥΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Δραματικές στιγμές περνούν με την προέλαση των τούρκων εισβολέων στις 22 Ιουλιου 1974 στο χωριό τους, και οι κάτοικοι του χωριού Αγιος Επίκτητος, οκτώ χιλιόμετρα ανατολικά της Κερύνειας μετά τα χωριά Θέρμια και Καράκουμι.

Πολλοί από τους κατοίκους έχουν εγκαταλείψει το χωριό. Ομως γύρω στους 250-300 γέροντες και γυναικόπαιδα κυρίως, παραμένουν στα σπίτια τους και εγκλωβίζονται.

Με τη είσοδο τους στο χωριό οι εισβολείς ακολουθούν την ίδια τακτική: Πυροβολισμοί στον αέρα και στο ψαχνό εναντίον ελλήνων και δολοφονίες που θυμίζουν περιγραφές των Ναζί.

Πρώτα θύματα τους ο Νικόλας Σιερίτης, ο Σάββας Ριαλάς με τη σύζυγο του Σοφία και η Ευανθία Σκαλιά. Ενας τέταρτος, ο Χρίστος Γεωργίου, στάθηκε πιο τυχερός γιατί τραυματίστηκε ελαφρά μόνο στο χέρι.

Οι εγκλωβισμένοι συκεντρώνονται κατά ομάδες σε διάφορα σπίτια όπου ακολουθούν τη μοίρα τους. Γύρω στα 54 άτομα συγκεντρώνονται μόνο στο σπίτι του κοινοτάρχη Μιχάλη Τσιερκέζου.

Πολλοί κάτοικοι μεταφέρονται με λεωφορείο στο κέντρο του Πάμπου Σελασιέ, στον Παχύαμμο, ανατολικότερα όπου διαχωρίζονται οι άνδρες από τα γυναικόπαιδα.

Βασικός στόχος των τούρκων είναι να ερευνήσουν το χωριό, όπως λέγουν αλλά ουσιαστικά αυτό που θέλουν είναι να το λεηλατήσουν και να κλέψουν ότι βρουν με την ησυχία τους και κυρίως τα χρήματα και τα χρυσαφικά των Ελλήνων.

Οι νεαροί κάτοικοι του χωριού συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στην αιχμαλωσία ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρονται στο χωριό τους για να διαπιστώσουν ότι οι τούρκοι στρατιώτες και οι τουρκοκύπριοι έχουν σαρώσει τα πάντα.

Και ενώ οι κάτοικοι τρομοκρατημένοι δεν γνωρίζουν ακόμα τι θα απογίνουν, τους συγκεντρώνουν και πάλι, και τους φορτώνουν στα λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στο Σεράγιο, στη Λευκωσία, ομαδικά, ενώ όμως τους διατάζουν αργότερα να επιστρέψουν στο χωριό τους.

Στο δρόμο οι τούρκοι ξεχωρίζουν δέκα άνδρες από τους οποίους τελικά κρατούν μόνο τους Ανδρέα Αλάθκιαστο, 35 χρόνων, Κυριάκο Οδυσσέως άλλως Μπλάκκη, 45 χρόνων και Χαράλαμπο Δημήτρη, 34 χρόνων.

Οι τρεις συλληφθέντες τοποθετούνται σε ένα μικρό λεωφορείο και μεταφέρονται προς την Κερύνεια. Από τότε δεν τους βλέπει κανένας...

Οπως και στα άλλα χωριά, έτσι και στον Αγιο Επίκτητο οι τούρκοι συνεχίζουν να μεταφέρουν εποίκους ενώ πιέζουν συνεχώς τους εγκλωβισμένους να εγκαταλείψουν το χωριό τους.

Σιγά, σιγά όλοι φεύγουν. Ακόμα και οι αιχμάλωτοι που διαλέγουν να επιστρέψουν στο χωριό τους μετά την απελευθέρωση τους από τις φυλακές της Τουρκίας με βάση συμφωνία Κληρίδη-Ντενκτάς αναγκάζονται να φύγουν ή διώχνονται.

Ενας παό τους πολλούς αιχμαλώτους που δαλέγει να επιστρέψει στο χωριό του, μετά την απελευθέρωση του, είναι και ο κοινοτάρχης Μιχάλης Τσερκέζος.

Ο κοινοτάρχης μένει στο χωριό για αρκετό καιρό. Τα βράδυα οι τούρκοι πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό των κατοίκων ώστε να εξαναγκασθούν να υπογράψουν δηλώσεις για να μεταφερθούν στις ελεύθερες περιοχές. Πολλοί υποκύπτουν στην τρομοκρατία και δίδουν τη συγκατάθεση τους.

Αλλοι αρνούνται και διώχνονται με τη βία.

Οταν οι τούρκοι αποφασίζουν ότι δεν σηκώνει άλλη αναβολή και ότι πρέπει να εκκενωθεί το χωριό μια και καλή, αποφασίζουν να διώξουν την κεφαλή του χωριού: Τον κοινοτάρχη.

Με την φυγή του Μιχάλη Τσερκέζου ακολουθεί ομαδική φυγή των κατοίκων. Σε λίγο το χωριό τουρκοποιείται πλήρως.

Αλλο ένα χωριό εκκενώνεται και ξεκληρίζεται.