Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

23.7.74Μαζική δολοφονία 22 ατόμων στο Καζάφανι κοντά στην Κερύνεια.Ενας ελληνοκύπριος αφαιρείται από τον φίλο του τουρκοκύπριο από την ομάδα των υποψηφίων θυμάτων και κατορθώνει να διαφύγει στις ελεύθερες περιοχές για να περιγράφει τις τουρκικές θηριωδίες

S-2200

23.7.1974: ΜΑΖΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 22 ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΚΑΖΑΦΑΝΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑ. ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΣ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΡΘΩΝΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΓΕΙ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ

Ανατολικά της Κερύνειας, σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων από την πόλη, είναι το μικρό χωριό Καζάφανι όπου Ελληνες και Τούρκοι ζουν "σαν αδέλφια".

Η εισβολή των τούρκων στρατιωτών στο χωριό γίνεται σχεδόν ταυτόχρονα με το διπλανό χωριό Θέρμια, δηλαδή στις 22 Ιουλίου 1974.

Λίγα λεπτά πριν εισβάλουν στο χωριό οι τούρκοι, ο Λοϊζος Χρυσομιχάλης, που βρίσκεται στο σπίτι του, βλέπει μεγάλες ομάδες ατάκτων Λοκατζήδων να υποχωρούν και να κατευθύνονται προς τον Αγιο Επίκτητο και την Κυθρέα ανατολικότερα.

Κανένας από αυτούς δεν γνωρίζει φαίνεται πού κινείται. Και ο Χρυσομιχάλης τους καθοδηγεί. Υπολογίζει ότι έξω από το σπίτι του θα πέρασαν πάνω από 200 Εθνοφρουροί και Λοκατζήδες.

Πριν προλάβουν να απομακρυνθούν οι στρατιώτες, φθάνουν οι τούρκοι.

Ο Χρυσομιχάλης τους καθησυχάζει στα τούρκικα ότι δεν έχει δει κανένα στρατιώτη να κινείται. Θέλει να δώσει χρόνο στους εθνοφρουρούς να απομακρυνθούν.

Οι τούρκοι στρατιώτες φεύγουν αλλά σε λίγο επιστρέφουν με τρεις Λοκατζήδες αιχμαλώτους.

Τους οδηγούν κοντά στο σπίτι του Χρυσομιχάλη και ζητούν από αυτόν σχοινί για να τους δέσουν τα χέρια. Καταλήγουν στο φράκτη της αυλής, όπου κόβουν τέλι και δένουν τα χέρια των τριών Λοκατζήδων πισθάγκωνα καθώς και του Χρυσομιχάλη που τον εξαναγκάζουν να τους ακολουθήσει.

Τους μεταφέρουν σε ένα σπίτι, δίπλα από τα εργοστάσια της ΛΟΠΚΑ- και τους αφήνουν μέσα σ' αυτό για αρκετό διάστημα.

Το βράδυ οι τούρκοι μεταφέρουν και άλλους 19 Λοκατζήδες. Είνα άγνωστοι μεταξύ τους. Ολο το βράδυ κανένας δεν τους ρωτά αν πεινούν ή αν διψούν ή ακόμα και αν πονούν τα χέρια τους που είναι δεμένα. Μόνη συντροφιά τους είναι οι φωνές των ελλήνων που ζητούν βοήθεια...Ομως ελπίζουν.

Αλλά οι ελπίδες τους αρχίζουν να διαψεύδονται την επομένη το πρωί. Μόλις χαράζει το φως οι τούρκοι συγκεντρώνουν 22 άτομα και τον Χρυσομιχάλη και τους μεταφέρουν έξω από το Καζάφανι και τους στήνουν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Ενας τουρκοκύπριος που φθάνει αυτή τη στιγμή τραβά τον Χρυσομιχάλη από την ομάδα των υποψηφίων να εκτελεστούν. Ενώ ο Χρυσομιχάλης απομακρύνεται οι 21 Λοκατζήδες διατάζονται να προχωρήσουν. Μόλις φθάνουν σε μια στροφή ο Χρυσομιχάλης ακούει ριπές αυτομάτων όπλων και τις απελπισμένες φωνές τους...

Ο Χρυσομιχάλης μεταφέρεται στο σπίτι του, όπου περνά δύσκολες στιγμές. Υστερα από λίγες μέρες δίνει σε ένα φίλο του τουρκοκύπριο, ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να τον μεταφέρει κρυφά από τις τουρκικές αρχές, στον Αγιο Επίκτητο. Από εκεί με τα πόδια συνεχίζει το δρόμο του μέχρι που βρίσκει αυτοκίνητο που τον μεταφέρει στην Κυθρέα και στη σωτηρία.

Με την είσοδο τους στο χωριό οι τούρκοι πυροβόλησαν και σκότωσαν ακόμα τον Μιχάλη Ζήνωνος, 77 χρόνων.

Ο Ζήνωνος είχε προτιμήσει να παραμείνει στο Καζάφανι, μαζί με άλλους συγχωριανούς του. Ενώ η υπόλοιπη οικογένεια του μετακινήθηκε προς τον Αγιο Επίκτητο ανατολικότερα.

Μερικοί συγχωριανοί όταν πληροφορούνται τη δολοφονία του πηγαίνουν στο σπίτι του και τον θάβουν πρόχειρα.

Στην κατάσταση αυτή τον βρίσκουν αργότερα στενοί του συγγενείς, όταν οι τούρκοι τους επιτρέπουν στις 12 Δεκεμβρίου να μεταβούν από τον Αγιο Επίκτητο στο χωριό τους και τον σκεπάζουν καλύτερα με το χώμα.

Σε λίγες μέρες φεύγουν κι' αυτοί για τις ελεύθερες περιοχές μαζί με τους άλλους λίγους γέροντες που έχουν απομείνει στο χωριό.

Ετσι ένα ακόμη χωριό της επαρχίας Κερύνειας τουρκοποιείται. Οι κουβαλητοί καταλαμβάνουν τα σπίτια των ελλήνων και τουρκοποιούν πλήρως το χωριό.

Αυτοί που μόχθησαν για τόσα χρονια να τα δημιουργήσουν διώχνονται. Πάνε αλλού να στεγάσουν τη γύμνια τους.