Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

7.8.1974: Οι τούρκοι κανονιοβολούν την Βασίλεια και το Αγριδάκι.

S-2196

7.8.1974: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΟΒΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΡΙΔΑΚΙ

Στις 7 Αυγούστου οι εισβολείς κανονιοβολούν τα χωριά Βασίλεα και Αγριδάκι δυτικότερα της Λαπήθου και της Κερύνειας.

Από τις θέσεις τις οποίες κατέχουν τους επιτρέπεται μάλιστα να βάλλουν με όλμους και εναντίον του Κοντεμένου και της Σκυλλούρας στο δρόμο Μύρτου- Λευκωσίας νοτιότερα.

Τους κανονιοβολισμούς και τη ρίψη όλμων ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο οποίος ανέφερε ότι αυτοί συνεχίζονταν στις 7 Αυγούστου κατά διαστήματα.

Οι ενέργειες αυτές των τούρκων απέβλεπαν ουσιαστικά στη διεύρυνση του προγεφυρώματος τους το οποίο μέχρι την ημέρα αυτή υπολογίζεται ότι καλύπτει μια έκταση 500 και πλέον τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σημείωνε η εφημερίδα Ο ΑΓΩΝ την επομένη, 8 Αυγούστου 1974:

"Η Κυπριακή Κυβέρνησις κατήγγειλεν τας εγκληματικάς ταύτας ενεργείας εις τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία ως εγνώσθη προέβησαν εις παραστάσεις προς τους τούρκους.

Εν τω μεταξύ αι εισβαλούσαι εις Κύπρον τουρκικαί δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχον των τας κωμοπόλεις Καραβά και Λαπήθου και προήλασαν εις απόστασιν τριών και πλέον μιλίων δυτικώς της Λαπήθου, οπόθεν κανοβιοβολούν την Βασίλειαν.

Αι απώλειαι των τούρκων σαν έρχονται εις πολλάς εκατοντάδας νεκρούς και τραυματίας.

Ως εγνώσθη οι Tούρκοι κατά την επίθεσιν των εναντίον του Καραβά και της Λαπήθου εχρησιμοποίησαν δύναμιν 10.000 στρατιωτών, δεκάδες αρμάτων και μεγάλας ποσότητας βαρέος οπλισμού.

Πέραν αυτών τα τουρκικά στρατεύματα ενισχύοντο υπό τουρκικών πολεμικών σκαφών τα οποία ανηλεώς εκανονιοβόλησαν τας δύο κωμοπόλεις και απεβίβασαν ενισχύσεις δυτικώς της Λαπήθου.

Οι μάχες στην περιοχή Λαπήθου-Βασίλειας ήταν αιματηρές. Επίσημα ανακοινώθηκε ότι εφονεύθησαν οι ακόλουθοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μόρφου:

1. Χρίστος Αργυρίδης 21 ετών, από τα Αγρίδια.

2. Ανδρέας Μιχαήλ Χριστοδούλου, Τρεμιθούσα.

3. Ανδρέας Σάββα Κυπριανίδης, 19 ετών, από την Κάτω Δευτερά.

4. Αχιλλέας Ιωάννου Αχιλλέως, 20 ετών, από την Κάτω Ζώδια.

5. Κώστας Κωνσταντίνου, από τη Μονή.

Επίσης τραυματίστηκαν οι ακόλουθοι:

1. Σοφοκλής Χατζησοφοκλέους, 26 ετών, Μεσόγι.

2. Ανδρέας Στυλιανού, 31, Λετύμπου.

3. Χρήστος Κωνσταντινίδης, 20, από τη Λεμεσό.

4. Χαράλαμπος Χαραλάμπους, 29, από την Τριμίκλινη.

5. Γεώργιος Χριστοδούλου, 25 από τη Δρούσια, και

6. Αλέξανδρος Χαραλάμπους, 23, από τη Πέγεια.

Στο μεταξύ η Επιτροπή Στρατιωτικών Εμπειρογνωμόνων η Επιτροπή για την χάραξη της γραμμής αντιπαράταξης συμπληρώνει τελικά το έργο της στις 7 Αυγούστου και όταν πια οι τούρκοι έχουν ήδη καταλάβει μια έκταση 500 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Από αυτή στιγμή οι γραμμές αντιπαράταξης σταθεροποιούνται για καλά, αλλά οι δυο πλευρές ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά καθημερινά που θυμίζουν άγριες μάχες. Προέλαση δυνάμεων όμως δεν σημειώνεται.

Τέτοιες σκληρές ανταλλαγές πυρών γίνονται ιδιαίτερα στο Αγριδάκι που βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων από τις θέσεις τους από τα υψώματα που δεσπόζουν του χωριού.

Ετσι οι τούρκοι διπλασιάζουν την έκταση του εδάφους που κατόρθωσαν να καταλάβουν τις πρώτες τρεις μέρες της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής και βρίσκονται σε μια γραμμή που αρχίζει ανατολικά της Κερύνειας, μέχρι τον Αγιο Επίκτητο και νότια μέχρι τον Κουτσοβέντη.

Η γραμμή περνά έξω από τη Μια Μηλιά και καταλήγει στη Λευκωσία.

Δυτικά της Λυκωσίας, η γραμμή αυτή περνά έξω από τον Γερόλακκο, τον Αγιο Βασίλειο και τη Σκυλλούρα και προχωρεί προς τον Βαβυλά (δυτικά της Λαπήθου) περιλαμβάνοντας τον Αγιο Ερμόλαο και Σύσκληπο και αφήνοντας έξω το Αγριδάκι.

Η γραμμή αυτή διατηρείται μέχρι το βράδυ της 13ης Αυγούστου. Την επομένη αρχίζει η δεύτερη φάση της τουρκιής εισβολής προς δυτικά Μόρφου και Βαρώσι.