Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

22.9.74: Αγριοι βιασμοί κοριτσιών και γριών από τους εισβολείς στις περιοχές της Κερύνειας και της Λευκωσίας και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Μεσαορίας.

S-2184

22.9.74: ΑΓΡΙΟΙ ΒΙΑΣΜΟΙ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΚΑΙ ΓΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΟΡΙΑΣ

Οι βιασμοί ήταν στην ημερήσια διάταξη τόσο κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής όσο και αργότερα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στις κατεχόμενες περιοχές όπως την Κυθρέα, τη Βώννη, τον Μαραθόβουνο τη Γύψου και αλλού.

Πολλές νέες από ηλικίας 14 ετών ακόμα και γριές μέχρι 75 ετών βιάστηκαν επανειλημμένα από τους τούρκους εισβολείς, οι οποίοι πολλές φορές βίαζαν τα θύματα τους καθώς είχαν δεμένα τα μάτια και τα χέρια τους πισθάγκωνα.

Από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην περιοχή της απόβασης στις 20 Ιουλίου 1974, αλλά και αργότερα κατά την κατάληψη των διαφόρων χωριών στις επαρχίες Κερύνειας και Λευκωσίας, οι εισβολείς αποδύθηκαν σε ένα όργιο βιασμών, παρόμοιο του οποίου δεν γνώρισε ποτέ η Κύπρος.

Μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι ακόλουθες όπως τις περιέγραψε η εφημερίδα ο ΑΓΩΝ σε συνέχειες από τις 22.9.74, αποφεύγοντας, ωστόσο να αναφέρει ονόματα παρά μόνο ηλικίες και χωριά των θυμάτων των εισβολέων:

Μια άλλη νεα ηλικίας 20 χρόνων, παντρεμένη από χωριό της περιοχής Κερύνειας αφηγήθηκε:

"Μόλις άρχισαν οι βομβαρδισμοί στις 20 Ιουλίου προχωρήσαμε προς το Τριμίθι. Την Τετάρτη ήλθαν οι τούρκοι στο χωριό και μας συγκέντρωσαν όλους στο σχολείο. Την Παρασκευή 26 Ιουλίου δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών μας έδωσαν φαγητό αλλά μας το επήραν αργότερα οι τούρκοι και μας άφησαν νηστικούς.

Τα παιδιά άρχισαν να κλαίνε διότι πεινούσαν. Τους μετέφεραν στο χωριό με την συνοδεία ενός τούρκου στρριώτου, ο οποιος προσφέρθηκε να με βοηθήσει να βρω γάλα και φαγητό.

Μόλις γέμισα τη μπουκάλα με γάλα και πήρα και άλλα τρόφιμα ο τούρκος στρατιώτης με έσπρωξε στην κρεβατοκάμαρη και υπό την απειλή του όπλου του με έρριψε στο κρεβάτι. Μου έβγαλε τα ρούχα μου μπροστά στα μάτια των παιδιών μου που άρχισαν να κλαίνε και με βίασε. Επέστρεψα στο σχολείο το μεσημέρι.

Την επομένη ήλθε ο ίδιος στρατιώτης που με βίασε μαζί με άλλον στρατιώτη. Ο πρώτος έμεινε έξω από το σπίτι και ο δεύτερος με την απειλή του όπλου του με οδήγησε στο μπάνιο. Κλείδωσε την πόρτα και άρχισε να με ξεντύνει. Προσπάθησα να αντισταθώ αλλά δεν τα κατάφερα. Μου έβγαλε τα ρούχα μου και με βίασε. Οταν τέλιωσε με ανάγκασε να του ρίχνω νερό σε όλο του το σώμα ενώ έκανε το μπάνιο του.

Μετά με άφησε κι' έφυγα".

Μια άλλη νέα ηλικίας 16 ετών, από τη Μια Μηλιά είπε:

"Οι τούρκοι με συνέλαβαν μαζί με άλλα πρόσωπα και μας μετέφεραν σε μια μάνδρα έξω από το χωριό μας. Σε μια στιγμή ήλθε ένας τούρκος αξιωματικός, ο οποίος εφαίνετο ως υπεύθυνος της περιοχής. Με μετέφερε σε μια άλλη μάντρα, όπου δεν υπήρχε κανένας και με απειλές με ξέντυσε τελείως.

Ενώ ήμουν τελείως γυμνή έφθασεν εις την σκηνήν ένας άλλος στρατιώτης οπότε ο διοικητής με διέταξε να ντυθώ και να πάω εκεί που βρίκονταν και οι άλλες γυναίκες.

Σε λίγα λεπτά ήλθε και πάλι ο ίδιος αξιωματικός και με μετέφερε στο ίδιο μέρος. Με ξέντυσε πάλι υπό την απειλή του όπλου του και με βίασε.

Πριν με βιάσει με μετέφερε στη μάντρα και πήρε μια κουβέρτα όπου με έβαλε και ξάπλωσα.

Ο αξιωματικός αυτός μιλούσε αγγλικά και τα μαλλιά του ήταν τελείως ξυρισμένα. Αργότερα με μετέφερε στο Νοσοκομείο όπου έτυχα θεραπείας".

Μια άλλη νέα, από το ίδιο χωριό, 17 χρόνων, αφηγήθηκε:

" Οταν βομβαρδίσθηκε το χωριό μας φύγαμε μαζί με την αδελφή μου, τον σύζυγο του και άλλους σε διπλανό χωριό όπου βρίκονταν περίπου 250 πρόσωπα.

Μόλις οι τούρκοι πρόσεξαν την παρουσία μας ήλθαν και μας συνέλαβαν. Ξεχώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες και τους μετέφεραν σε άλλο σημείο.

Στις 16 Αυγούστου η ώρα 1.30 πρωί ενώ κοιμούμουν ήλθε κάποιος τούρκος και με ξύπνισε. Αλλοι τούρκοι ξύπνισαν άλλες τέσσερις κοπέλλες που κοιμούνταν στο ίδιο δωμάτιο με μένα. Μας έδεσαν τα μάτια και τα χέρια και μας μετέφεραν στους διπλανούς αγρούς. Ο τούρκος μου αφήρεσε τα ρούχα μου διά της βίας και υπό την απειλή του όπου του με έριξε στο έδαφος και με βίασε".

Μια άλλη νέα, 14 ετών, από το Νέο Χωριό, είπε:

"Ενώ το χωριό μας βομβαρδιζόταν μετακινήθηκα με την οικογένεια μου σε πιο ασφαλές μέρος. Ετσι ενώ περνούσαμε από τις Κάτω Μάνδρες αντιληφθήκαμε τους τούρκους στρατιώτες οι οποίοι έβαλλαν εναντίον μας και αφού μας συνέλαβαν μας μετέφεραν σε ένα καφενείο με άλλους επτά Ελληνες.

Την Παρασκευή 18 Αυγούστου ήλθε κάποιος τούρκος στρατιώτης, ο οποίος με οδήγησε έξω από το μικρό καφενείο με μετέφερε στο χωράφι όπου με εβίασε αφού προηγουμένως μου έδεσε τα χέρια και τα μάτια.

Την 8η νυκτερινή της επομένης ήλθε κάποιος άλλος τούρκος στρατιώτης, ο οποίος με μετέφερε σε μια μάντρα όπου με εβίασε και αυτός.

Ακολούθως μετέφερε στο μικρό καφενείο όμως στις δυο το πρωί ήλθε ένας άλλος στρατιώτης, ο οποίος έμοιαζε του προηγούμενου βιαστή μου ο οποίος με μετέφερε πάλι στη μάντρα όπου με βίασε και πάλι".

Μια άλλη νέα ηλικίας 15 ετών, από τη Μια Μηλιά ανέφερε:

"Οταν τα τουρκικά αεροπλάνα έφθασαν υπεράνω του χωριού μας και άρχισαν τους βομβαρδισμούς εγώ μαζί με τους γονείς μου τους αδελφούς μου και τις αδελφές μου πήγαμε στο διπλανό χωριό για να γλυτώσουμε από τους τούρκους. Εκεί είχαν καταφύγει άλλοι 300 συγχωριανοί μου όπως επίσης και κάτοικοι του Καϊμακλίου.

Περί το μεσημέρι της 14ης Αυγύστου, δυο τούρκοι που διεπίστωσαν την απόδραση μας έφθασαν εκεί όπου είμαστε κρυμμένοι και άρχισαν να μας ερευνούν παίρνοντας ότι πολύτιμο είχαμε ως χρήματα ρολόγια, δακτυλίδια, χρυσούς Σταυρούς κλπ.

Αργότερα οι τούρκοι άρχισαν να διαχωρίζουν τις νέες και να τις μεταφέρουν σε ξεχωριστό δωμάτιο όπου τις εβίασαν.

Ακουα συνεχώς απελπισμένες φωνές από τις άλλες κοπέλλες κατά τη διάρκεια των βιασμών".

Μια γριά 71 ετών αφηγήθηκε:

"Την Κυριακή 25 Αυγούστου ενώ καθόμουν στο χωλ του σπιτιού μου με τον άνδρα μου τέσσερις τούρκοι στρατιώτες με στολή και αρβυλα ήλθαν στο σπίτι μας και άρχισαν να διενεργούν έρευνα.

Ενας από αυτούς άρχισε να χαιδεύει τα στήθη μου και να με θωπεύει. Στη συνέχεια οι τρεις στρατιώτες βγήκαν έξω από το σπίτι και ο τελευταίος έμεινε μέσα.

Ακολούθως εκλείδωσε τον άνδρα μου σε άλλο δωμάτιο και με οδήγησε στο δωμάτιο όπου είχαμε το κριθάρι. Το άπλωσε με τα πόδια του με έριψε επάνω, έβγαλε τα ρούχα του και με βίασε.

Οταν σηκώθηκα επάνω ήλθε και δεύτερος τούρκος στρατιώτης με έρριψε και αυτός στο κριθάρι και με εβίασε και αυτός με τη σειρά του.

Τη νύκτα τιης ίδια μέρας μετά κατά το ηλιοβασίλεμα ήλθαν άλλοι τρεις τούρκοι. Επρόσεξα ότι ένας από αυτούς ήταν εκείνος που με εβίασε το πρωί. Με εκλείδωσε σε ένα δωμάτιο με εβίασε και πάλι".

Μια νέα 16 ετών από το Παλαίκυθρο αφηγήθηκε ότι στις 14 Αυγούστου την βίασαν αφού προηγουμένως της έδεσαν τα χέρια και τα μάτια.

"Αφού με βίασε ο τούρκος στρατιώτης με οδήγησε στο μικρό δωμάτιο όπου εκοιμήθηκα. Στη συνέχεια με εξύπνισε άλλος στρατιώτης, ο οποίος με οδήγησε και πάλι στα χωράφια και με εβίασε. Επαθα αιμορραγία".

Αλλη νέα από τη Μια Μηλιά ανέφερε:

"Κατά την 1η π.μ. εισήλθε στο σπίτι όπου έμενα με τις άλλες κοπέλλες, ένας τούρκος στραιώτης, ο οποίος μας εφρουρούσε και είπεν εις μια γνωστή μου, να τον ακολουθήσει για να της δώσει φαγητό. Αυτή αρνήθηκε και τότε ο στρατιώτης απευθύνθηκε προς εμένα.

Αρνήθηκα κι' εγώ να τον ακολουθήσω και τότε υπό την απειλή του όπλου του με μετέφερε σε άλλο μέρος. Εκεί άρχισε να με φιλά. Αντιλήφθηκα τους σκοπούς του και προσπάθησα να φύγω οπότε με απείλησε ότι θα με σκότωνε.

Μετά με έρριψε στο έδαφος και μου αφήρεσε τα ρούχα μου και αφού ξεντύθηκε κι' αυτός με εβίασε. Υστερα μου επήρε τον χρυσό Σταυρό που είχα στο λαιμό μου και το ρολόι μου".

Μια γυναίκα ηλικίας 65 ετών ανέφερε ότι την βίασαν οι τούρκοι στρατιώτες μαζί με την κόρη της που ήταν πνευματικά καθυστερημένη.

Αφηγήθηκε:

"Οταν οι τούρκοι εισήλθαν το χωριό μας στις 16 Αυγούστου εγώ και η κόρη μας που είναι πνευματικώς καθυστερημένη εμείναμε στο σπίτι μας διότι δεν κατορθώσαμε να φύγουμε με τους άλλους.

Κρυβόμαστε για 5-6 ημέρες. Αργότερα μετακινηθήκαμε σε διπλανή οικία και τότε μας βρήκαν οι τούρκοι στρατιώτες οι οποίοι μας επετέθησαν και μας εβίασαν και τις δυο. Εμένα με εβίασεν ένας στρατιώτης και την κόρη μου άλλοι δυο ο ένας μετά τον άλλο.

Λίγο μετά το επεισόδιο έφυγαν οι τούρκοι και μετακινηθήκαμε σε άλλο σπίτι, αλλά την άλλη ημέρα μας βρήκαν τρεις στρατιώτες και μας εβίασαν αφού μας έκλεισαν το στόμα με ρούχα. Εμένα με βίασε ενας στρατιώτης και την κόρη μου δυο άλλοι".

Μια άλλη νέα 16 ετών περιέγραψε ομαδικό βιασμό νεαρών γυναικών έξω από το χωριό της.

Αφηγήθηκε:

" Στις 15 Αυγούστου ήλθε κάποιος τούρκος στη μάντρα όπου βρίσκονταν οι γυναίκες και με διέταξε να τον ακολουθήσω. Με μετέφερε σε άλλο σημείο και ο τούρκος άρχισε να με καλεί να ξεντυθώ. Προσποιήθηκα πως δεν αντιλαμβανόμουν. Με κτύπησε στο πρόσωπο μου ξέσχισε τη μπλούζα και την φούστα μου. Με ξέντυσε τελείως και με βίασε. Αργότερα έφθασε στη σκηνή και δεύτερος τούρκος ο οποίος με βίασε και πάλι.

Μετά μου επέτρεψαν να μεταβώ στη μάντρα. Κατά τα μεσάνυκτα ήλθε κάποιος άλλος τούρκος που κρατούσε έναν φακόν και υπεχρέωσε πέντε κοπέλλες μαζί με αυτές κι' εγώ να τον ακολουθήσουμε. Μας έδεσε τα μάτια και μας μετέφερε στα χωράφια όπου ανέμενον και άλλοι στρατιώτες.

Μας ξέντυσαν διά της βίας, μας ανάγκασαν να ξαπλώσουμε η μια δίπλα από την άλλη και μας εβίασαν. Εμένα με βίασαν δυο στρατιώτες αλληλοδιαδόχως. Την επομένη το πρωί ήλθαν τέσσερις στρατιώτες και με μετέφεραν μαζί με άλλες κοπέλλες στη μάντρα και μας εβίασαν.

Εμένα με εβίασαν εκείνη τη στιγμή τρεις φορές ένας στρατιώτης. Προσπάθησε και για τέταρτη φορά αλλά αγρίεψε γιατί δεν μπόρεσε κι' έτσι με βασάνισε σκληρά".