Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

22.7.1974: Τούρκοι στρατιώτες εκτελούν δημοσίως τρία παιδάκια στην Κερύνεια.

S-2181

22.7.1974: ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΥΝΕΙΑ.

Στην Πάνω Κερύνεια, στις 22 Ιουλίου 1974 με την κατάληψη της από τα τουρκικά άρματα, βρίσκεται ο Μιχάλης Σταύρου Λαμπράκης, με το Χαράλαμπο Ευθυμίου και ένα τουρκοκύπριο που εργάζεται ως κηπουρός σε ένα αγγλικό σπίτι.

Εναντίον τους ορμά ένας ολόκληρος λόχος από τούρκους αλεξιπτωτιστές οι οποίοι κατευθύνονται προς την Αγύρτα. Κρατούν και τρία παιδάκια αιχμάλωτα. Οι τούρκοι έχουν δέσει τα χέρια των παιδιών και τα σέρνουν μαζί τους.

Συλλαμβάνουν και τους άλλους δυο Ελληνες και αφού τους δένουν κι' αυτούς τα χέρια τους αναγκάζουν να τους ακολουθήσουν. Σε ένα σημείο του δρόμου φαίνεται ότι έχουν κουρασθεί από την παρουσία των τριών παιδιών. Τα διατάζουν να σταματήσουν. Η ριπή ενός αυτομάτου προκαλεί πανικό. Τα τρία παιδάκια σπαρταρούν μέσα στο αίμα. Σε λίγο ξεψυχούν. Τους δυο Ελληνες όμως τους αφήνουν εκεί. Εχουν κορέσει, φαίνεται, τη δίψα τους...

Στο μεταξύ στο υπόγειο του εστιατορίου "Θέος" στην πόλη βρίσκεται μια άλλη ομάδα Ελλήνων κατοίκων της πόλης. Μεταξύ άλλων είναι η Αθηνούλα Σαββίδου, με τον σύζυγο της και τα τέσσερα τους παιδιά και η Μαρία Φράγκου με τη μητέρα της Ελένη Φράγκου.

Είναι όλοι γύρω στα 20 πρόσωπα. Ξαφνικά ένα βλήμα όλμου κτυπά στο εστιατόριο. Ακολουθεί πανικός. Ευτυχώς γι' αυτούς τους αντιλαμβάνονται διερχόμενοι άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τους μεταφέρουν κι' αυτούς στο ξενοδοχείο "Ντόουμ" όπου συγκεντρώνονται πολλοί κύπριοι και ξένοι κάτοικοι της Κερύνειας και το οποίο βρίσκεται υπό την προστασία των ανδρών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στην πολυκατοικία " Σαμάνθα" βρίσκεται ο Λοϊζος Κίκα μαζί με τη σύζυγο του Ελλη και τα τρία τους παιδιά. Είχαν μετακομίσει στην πολυκατοικία λίγο μετά την έναρξη των συγκρούσεων. Και εδώ τους βρίσκουν την επομένη άνδρες των Ηνωμένων Εθνών.

Μέσα σε ένα σπίτι στην Πάνω Κερύνεια επίσης βρίσκονται οι Εθνοφρουροί Ανδρέας Σαμουήλ από τον Αγιο Δομέτιο και Χριστάκης Σαββίδης από τη Λακατάμια.

Υπηρετούσαν στο 241 Τ.Π. που βρισκόταν στην περιοχή της Κερύνειας. Με την εμφάνιση των τούρκων το Τάγμα αρχίζει να αυτοδιαλύεται και οι Εθνοφρουροί καταλήγουν στο δρόμο Λευκωσίας-Κερύνειας όπου τους εντοπίζει το συνεργείο του Ν. Καρεφυλλίδη και τους μεταφέρει στο "Ντόουμ". Λίγο πιο κάτω το ίδιο συνεργείο παραλαμβάνει και ένα λοχαγό της Εθνικής Φρουράς που είναι τραυματισμένος. Ο Λοχαγός μεταφέρεται κι' αυτός στο "Ντόουμ", όπου αφού τυγχάνει των πρώτων βοηθειών από το γιατρό Χαραλαμπίδη, μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, από τους άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.