Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

16.7.1974: Τα γεγονότα διεθνώς και στην Κύπρο κατά την εβδομάδα του πραξικοπήματος μέχρι την παραμονή της τουρκικής εισβολής.

S-2149

16.7.1974: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Η ΚΥΠΡΟΣ (εκδιδόταν κάθε Δευτέρα) στην έκδοση της της 5ης Αυγούστου, λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία των κυπριακών εφημερίδων μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 παρέθετε τα γεγονότα στην Κύπρο και διεθνώς όπως τα κατέγραψαν συντάκτες της από την Τρίτη 16 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουλίου, παραμονή της τουρκικής εισβολής.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής:

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974:

- Το Μπι Μπι Σι επιβεβαιώνει ότι ο Μακάριος ευρίσκεται εν ζωή.

- Αι ελληνικαί και τουρκικαί δυνάμεις τίθενται σε συναγερμό.

- Η Τουρκία ζητεί από τη Βρεττανία όπως επέμβουν από κοινού στην Κύπρο, θεωρούσα το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου επέμβαση της Ελλάδας στην Κύπρο.

- Η Τουρκία δηλώνει ότι θα επέμβει μονομερώς στην Κύπρο εάν η Βρεττανία δεν επιθυμεί από κοινού επέμβαση.

- Από τη Πάφο ξεκινά αυτοκινητομπή με νομιμόφρονες εθνοφρουρούς, εφεδρικούς και ένοπλο λαό με κατεύθυνση τη Λεμεσό με σκοπό να αντισταθεί στο πραξικόπημα. Αργότερα η προσπάθεια εγκαταλείπεται.

- Η Πάφος και η Λεμεσός δεν ελέγχονται από τους οργανωτές του πραξικοπήματος.

- Τα νέα μέλη της Κυβέρνησης είναι: Ντίμης Δημητρίου (Εξωτερικών), Παντελής Δημητρίου (Εσωτερικών και Αμύνης), Κώστας Αδαμίδης (Δικαιοσύνης), Παναγιώτης Δημητρίου (Παιδείας), Κυριάκος Σαβεριάδης (Συγκοινωνιών), Οδυσσέας Ιωαννίδης (Υγείας), Ανδρέας Νεοκλέους (Γεωργίας) και Γιαννάκης Δρουσιώτης (Εργασίας). Υφυπουργός παρά τω Προέδρω ο Ανδρέας Παρισινός, Διευθυντής Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών ο Σπύρος Παπαγεωργίου. (Την Πέμπτη 18 Ιουλιου ορκίζεται υπουργός Εμπορίου ο Αρης Χατζηγεωργίου).

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974:

- Ο Πρόεδρος Μακάριος φθάνει στο Λονδίνο αφού διανυκτέρευσε στη Μάλτα. Η Βρεττανία προηγουμένως του επέτρεψε να εισέλθει στις βάσεις απ' όπου του παρεχώρησαν αεροσκάφος.

- Ο Μακάριος συναντάται με τον Βρεττανό υπουργό Εξωτερικών κ. Κάλλαχαν στο Λονδίνο.

- Εγιναν γνωστές λεπτομέρειες της διαφυγής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Με τη βοήθεια των σωματοφυλάκων του Θρασυβούλου, Νεοφύτου και Ποταμάρη διέφυγε από μικρή πλαϊνή πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου και μετέβη στην Πάφο. Οταν ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί διέκοψε τη συνομιλία του με κατηχητόπαιδες από την Αίγυπτο λέγοντας τους "πρέπει να πηγαίνω, ο Θεός ας μας σώσει".

- Τα γεγονότα της Λευκωσίας αποτελούν αντικείμενο εντόνων διπλωματικών συνεννοήσεων μεταξύ Ουάσιγκτων-Λονδίνου- Ηνωμένων Εθνών- Αθηνών- Αγκύρας.

- Ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σίσκο μεταβαίνει στο Λονδίνο- Αθήνα- Αγκυρα με σκοπό να αποτρέψει ελληνοτουρκικό πόλεμο και κατάρρευση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974;

- Ο Νίκος Σαμψών δίδει την πρώτη δημοσιογραφική του διάσκεψη και λέγει ότι "η επανάστασις" δεν ανέτρεψε τη συνταγματική τάξη, ούτε τη έννομη κατάσταση στην Κύπρο. Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι δεν βλέπει λόγο τουρκικής εισβολής, διότι η τουρκική μειονότητα κανένα κίνδυνο δεν διατρέχει.

- Ανακοίνωση που φέρει ως προέλευση "το Γραφείο της Ιεράς Συνόδου" λέγει ότι "μετά την επελθούσαν εν τη νήσο πολιτικήν αλλαγήν" οι κ.κ. Γεννάδιος, Ανθιμος και Κυπριανός "επανήλθον εις τας έδρας αυτών και ανέλαβον πλήρη την διοίκησιν των επισκοπικών αυτών θρόνων".

- Στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται έκτακτα αλλά αναβάλλει τη συνεδρία του ύστερα από παράκληση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ο οποίος απευθύνεται ήδη από το Λονδίνο προς τη Νέα Υόρκη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974:

- Κυκλοφορούν μετά το πραξικόπημα οι εφημερίδες ΑΓΩΝ, ΜΑΧΗ και ΕΘΝΙΚΗ και ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ. Τίτλοι: "Δεν ανετράπη η συνταγματική τάξις" (Αγών), "Πολιτική ψυχικής ενότητος του λαού μας. Οριστικόν τέρμα στο ανατραπέν φαύλον καθεστώς" (ΜΑΧΗ) και "Εφυγεν ο τύραννος" (Εθνική).

- Ανακοίνωση του Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών ανεβάζει τον αριθμό των απωλειών της Εθνικής Φρουράς στους 29 νεκρούς και 63 τραυματίες κατά το πραξικόπημα.

- Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος φθάνει στη Νέα Υόρκη και γίνεται δεκτός από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ δρα Βάλντχαϊμ. Ακολουθεί σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την επομένη εγκρίνεται ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο και την αποχωρηση όλων των ξένων στρατευμάτων.