Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

7.2.1978: Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας Ανδρέας Ρήγας και Κυριάκος Σολομωνίδης καταδικάζονται σε πρόστιμο από την Πειθαρχική Επιτροπή της Αστυνομίας για αμέλεια καθήκοντος σχετικά με τις έρευνες για τη δολοφονία του Δώρου Λοϊζου.

S-2140

7.2.1978: ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΗΓΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΑΜΕΛΕΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΛΟΙΖΟΥ

Στις 7 Φεβρουαρίου 1978 η Πειθαρχική Επιτροπή της αστυνομίας καταδίκασε τους αξιωματικούς της αστυνομίας Ανδρέα Ρήγα και Κυριάκο Σολομωνίδη που κατηγορούνταν για αμέλεια καθήκοντος, σε σχέση με τις έρευνες για τη δολοφονία του Δώρου Λοϊζου, σε πρόστιμο.

Ο Ρήγας καταδικάστηκε σε συνολικό πρόστιμο 125 λιρών και ο Σολομωνίδης σε 50 λιρών πρόστιμο.

Ανακοίνωση της Πειθαρχικής Επιτροπής ανέφερε:

"Η Πειθαρχική Επιτροπή η οποία συνεστήθη υπό του υπουργού Εσωτερικών για την εκδίκαση πειθαρχικών κατηγοριών κατά του αστυνόμου Α, Ανδρέα Ρήγα και του Αστυνόμου Β, Κυριάκου Σολομωνίδη, εξέδωσε την επιφυλαχθείσαν απόφαση της διά της οποίας οι κατηγοροηθέντες αξιωματικοί ευρέθησαν ένοχοι σε ωρισμένες κατηγορίες και απηλλάγησαν σε άλλες.

Ο πρώτος κατηγορούμενος Ανδρέας Ρήγας ευρέθη ένοχος εις την δευτέραν κατηγορίαν ήτοι ότι ούτος εξ αμελείας προέβη εις ανακριβή έκθεσιν εις τον υπεύθυνον ανακριτήν της υποθέσεως φόνου του Δώρου Λοϊζου και της αποπείρας δολοφονίας του κ. Βάσου Λυσσαρίδη, κατά παράβασιν της παραγράφου 5 (β) του Πρώτου Πίνακος του Κανονισμού 7 και του κανονισμού 35 των περί Αστυνομίας Πειθαρχικών Κανονισμών.

Ούτος ευρέθη επίσης ένοχος εις το εν σκέλος της τετάρτης κατηγορίας ήτοι ότι την 30ην Αυγούστου 1974 ενώ εξετέλει καθήκοντα Αστυνομικού Διευθυντού Λευκωσίας ημέλησε να επιδείξη το απαιτούμενον ενδιαφέρον διά τα διαπραχθεντα εγκλήματα, καθυστερήσας να δώση τας αναγκαίας οδηγίας διά την ενάρξιν της αστυνομικής ερεύνης κατά παράβασιν της παραγράφου 4 (α) του Πρώτου Πίνακος του Κανονισμού 7 και του Κανονισμού 35 των περί Αστυνομίας Πειθαρχικών Κανονισμών.

Η Επιτροπή ηθώωσε και απήλλαξε τον πρώτον κατηγορούμενον εις την τρίτην κατηγορίαν ήτοι ότι την 30ην Αυγούστου, 1974 ενώ εξετέλει καθήκοντα αστυνομικού διεθυντού Λευκωσίας, ούτος προέβη εις ανακριβή καταχώρησιν εις το υπηρεσιακόν του σημειωματάριον περί αφίξεως του εις την σκηνήν του εγκλήματος περί την 9.20 π.μ.

Ούτος απηλλάγη ωσαύτως εις το δεύτερον σκέλος της τετάρτης κατηγορίας ήτοι την 30ην Αυγούστου 1974 καθυστέρησε να επισκεφθή την σκηνήν του εγκλήματος.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, Αστυνόμος Β, Κυριάκος Σολομωνίδης, ευρέθη ένοχος εις το δεύτερο σκέλος της πέμπτης κατηγορίας ήτοι ότι την 30ην Αυγούστου 1974 ενώ εξετέλει καθήκοντα υπευθύνου του τμήμτος Ανιχνεύσεως εγκλημάτων της αστυνομικής δευθύσεως Λευκωσίας αύτη παρέλειψε να λάβη εγκαίρως πληροφορίας ή κατάθεσιν από το θύμα της απόπειρας δρα Βάσον Λυσσαρίδην. Ο κατηγορούμενος απηλλάγη του πρώτου σκέλους της κατηγορίας ότι παρέλειψε να επισκεφθή την σκηνήν του εγκλήματος πάραυτα.

Ούτος ευρέθη επίσης ένοχος εις την έκτην κατηγορίαν ήτοι ότι την 30ην Αυγουστου 1974 ενώ εξετέλει καθήκοντα υπευθύνου του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας παρέλειψε να προβή εις λεπτομερείς και ακριβείς καταχωρήσεις εις το υπηρεσιακόν του σημειωματάριον ως προς τας ενεργείας εις τας οποίας προέβη εν σχέσει με την αστυνομικήν έρευναν των εγκλημάτων.

Η Επιτροπή απήλλαξε τον δεύτερον κατηγορούμενον της εβδόμης κατηγορίας ότι δηλαδή ούτος ανέθεσε την διερεύνησιν της ποινικής υποθέσεως εις τον Υπαστυνόμον Ηρακλήν Φράγκον παρά το γεγονός ότι ούτος εστερείτο επαρκούς πείρας εξετάσεως σοβαρών υποθέσεων. Υπό της επιτροπής επεβλήθησαν αι ακόλουθοι ποιναί:

Εις τον πρώτον κατηγορούμενον Ανδρέαν Ρήγαν:

α). Πρόστιμον εκ 25 λιρών διά την δευτέραν κατηγορίαν,

β). Πρόστιμον εξ 100 λιρών διά την τετάρτην κατηγορίαν.

Εις τον δεύτερον κατηγορούμενον κ. Κυριάκον Σολομωνίδην:

α). Πρόστιμον εξ 20 λιρών διά την πέμπτην κατηγορίαν,

β). Πρόστιμον εκ 30 λιρών διά την έκτην κατηγορίαν.

Η Επιτροπή προέβη εις ωρισμένας παρατηρήσεις και σχόλια ανφορικώς προς ασαφείας, ανακριβείας, εσφαλμένας καταχωρήσεις και λάθη των αστυνομικών οργάνων και εις καταφανείς παραβάσεις των κειμένων αστυνομικών διατάξεων και επέκρινε την έλλειψιν επαρκούς ελέγχου διά την πιστήν εφαρμογήν των εν ισχύϊ αστυνομικών διαταγών.

Η απόφαση της Επιτροπής καταλήγει ως εξής:

"Γενικώς οι εντυπώσεις μας εκ της όλης υποθέσεως είναι ότι ουσιώδη σημεία τα οποία δύναται να αποτελέσουν χρήσιμον μαρτυρίαν εις μίαν ποινικήν ή πειθαχικήν υπόθεσιν διαφεύγουν της προσοχής των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων και δίδουν λαβήν εις την δημιουργίαν αμφιβολιών και αντιφάσεων αι οποίαι εξασθενούν και μειώνουν την αποδεικτικήν αξίαν της προφορικής και εγγράφου μαρτυρίας.

Θεωρούμεν επιβεβλημένον να τονίσωμεν ότι δεν αρκεί μόνον η έκδοσις οδηγιών και διαταγών αλλά η λήψις μέτρων διά την πιστήν εφαρμογήν των. Εκ της όλης υποθέσεως επείσθημεν ότι αι ισχύουσαι οδηγίαι και διαταγαί δεν τηρούνται πιστώς αι δε ενέργειαι κατωτέρων αστυνομικών οργάνων και αι καταχωρήσεις εις τα επίσημα βιβλία δεν ελέγχονται υπό των Προϊσταμένων των προς διαπίστωσιν της ορθότητος τούτων και της λήψεως εγκαίρως των αναγκαίων μέτρων προς συμπλήρωσιν κενών και επανόρθωσιν τυχόν λαθών τα οποία παρουσιάζονται".

Την Επιτροπή αποτελούσαν οι Φρίξος Μιχαηλίδης, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πρόεδρος, και Ράλλης Γαβριηλίδης, δικηγόρος της Δημοκρατίας και Π. Πολυδώρου, αστυνόμος Λεμεσού.