Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

9.3.1979: Επτά λεμεσιανοί καταδικάζονται σε βαριές ποινές για ανάμιξη στο πραξικόπημα.

S-2124

9.3.1979: ΕΠΤΑ ΛΕΜΕΣΙΑΝΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΜΙΞΗ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Ανάμεσα σε εκείνους που είχαν καταδικασθεί για ανάμιξη στο πραξικόπημα, ήταν επτά άτομα από την περιοχή Λεμεσού.

Πρόκειται για τους Ανδρέα Αριστοφάνους Πουρή, Μιχαήλ Π. Στόκκο, Χαράλαμπο Ι. Φούρναρη, Γεώργιο Τύχωνος Αγιώτη, Χαράλαμπο Ηρακλέους Μανώλη άλλως Τραχωνίτη, Μιχαήλ Παύλου Παχνιώτη και Χρίστο Παύλου, εναντίον των οποίων προσήφθησαν κατηγορίες για προπαρασκευή πολέμου εναντίον της Κυβέρνησης και χρήση ένοπλης βίας εναντίον του κράτους.

Και οι επτά δεν παραδέχθηκαν ενοχή όταν η υπόθεση τους παρουσιάστηκε στις 26 Ιανουαρίου 1979.

Το Κακουργιοδικείο αφού άκουσε μαρτυρία κήρυξε στις 8 Μαρτίου 1979 τους επτά κατηγορουμένους ενόχους και κάλεσε τους συνηγόρους τους να αγορεύσουν για μετριασμό της ποινής που θα τους επέβαλλε.

Την επομένη (9 Μαρτίου 1979) το Κακουργιοδικείο επέβαλε βαρειές ποινές στους κατηγορουμένους.

Η μεγαλύτερη ποινή από 17 χρόνια, επιβλήθηκε στον Ανδρέα Α. Πουρή για τον ηγετικό του ρόλο, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Στους υπόλοιπους επιβλήθηκε 14ετής ποινή φυλάκισης.

Εκδίδοντας την απόφαση του το Κακουργιοδικείο ο Πρόεδρος του Ανδρέας Λώρης με παρέδρους τους Χατζητσαγγάρη και Χρυσοστομή ανέφερε απευθυνόμενος προς τους κατηγορούμενους:

"Δεν δυνάμεθα να παραβλέψουμε ότι αι παράνομοι πράξεις σας συνέβαλον εις το να οδηγηθή ο τόπος ούτος εις μίαν άνευ προηγουμένου καταστροφήν, ήτις επεσώρευσε δεινά εκ των οποίων το σύνολον του Κυπριακού λαού υπέφερεν και υποφέρει εισέτι".

Πρόσθεσε:

"Προσέτι αι παράνομοι πράξεις σας στραφείσαι τόσον εναντίον της κυβερνήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και κατά ομάδας ατόμων υπστηρικτών της Κυβερνήσεως υπήρξαν ειδεχθείς και εξετελέσθησαν μετά πρωτοφανούς βαρβαρότητας, ήτις ουδόλως συνάδει προς τον πολιτισμόν του τόπου αυτού με την τριχιλιετή ιστορία".

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ο Πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε:

"Εις την έξαλλον προσπάθειαν προς επιβολήν των ανόμων σκοπών σας θίξατε ιεράς και απαραβιάστους αρχάς μεταξύ των οποίων και των αξιοπρέπειαν του ανθρώπου: Υποχρεώσατε γηραιάν δέσποινα να ίσταται επί ελαύνοντος οχήματος υπό την απειλήν όπλων, ενώ εις ετέραν περίπτωσιν φιλόνομος και φιλήσυχος πολεμιστής του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υπεχρεώθη συρόμενος και προπηλακιζόμενος υφ' υμών να τρέχη υπό την απειλήν όπλων. Φρικιά ο νους με τη σκέψιν ότι πάνοπλοι συνελάβατε δύο φιλησύχους χωρικούς εξ ων ο ένας ιερεύς και βαναύσως τους φέρατε αντιμετώπους εκτελεστικού αποσπάσματος εις το οποίον μάλιστα τρις εδόθη διαταγή υπό του πρώτου κατηγορουμένου (Πουρή) προς δράσιν, πλην αύτη ανεστέλλετο την εσχάτην στιγμήν".

Προηγουμένως οι συνήγοροι κατηγορουμένων Μανώλης Χριστοφίδης, Ανδρέας Ευτυχίου και Παναγιώτης Σολομωνίδης είχαν υποβάλει ότι οι πελάτες τους δεν αποτελούσαν ηγετικά στελέχη του πραξικοπήματος.

Ιδιαίτερα ο κ. Μανώλης Χριστοφίδης υπέβαλεν ότι οι κατηγορούμενοι δεν ήσαν ούτε εμπνευστές του πραξικοπήματος ούτε οι στρατιωτικοί εκτελεστές, ούτε τροχοί στην άμαξα του ούτε πέμπτοι τροχοί, ούτε καν τροχοί και προσέθεσεν ότι με την δίωξη των κατηγορουμένων δεν μπορούμε να πείσουμε κανένα ότι η Πολιτεία τιμωρεί τους πραξικοπηματίες.