Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

21.4.1980:0 Σπύρος Κυπριανού αναστέλλει την έκτιση της ποινής του Νίκου Σαμψών και αυτός αναχωρεί στο εξωτερικό για θεραπεία όπου η γαλλική κυβέρνηση του παραχωρεί τελικά πολιτικό άσυλο.

S-2120

21.4.1980: Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΨΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩTΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΠΟΥ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ

Ο Νίκος Σαμψών έμεινε στη φυλακή μέχρι το θάνατο του Προέδρου Μακαρίου. Ενα μήνα μετά τον θάνατο του, στις αρχές Σεπτεμβρίου 1977, ζήτησε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο για εξετάσεις, παραπονούμενος για παλιά πληγή που είχεν υποστεί.

Ετσι οι γιατροί διέταξαν στις 5 Σεπτεμβρίου 1977 να παραμείνει στο Νοσοκομείο για 48 ώρες για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.

Ο Σαμψών συνέχισε να υποφέρει από αιμοπτύσεις, αλλά από εργαστηριακή έρευνα που έκαμαν οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας δεν διαπιστώθηκε η αιτία των αιμοπτύσεων.

Οι γιατροί εισηγήθηκαν τη διενέργεια βρογχοσκόπησης (έλεγχος των βρόγχων), η οποία μπορούσε να γίνει και στην Κύπρο.

Ωστόσο ο Νίκος Σαμψών, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ο ΑΓΩΝ" (30.10.77) ήθελε να γίνει βρογχοσκόπηση από αμερικανό γιατρό, ο οποίος των είχε εξετάσει και στο παρελθόν.

Ο Νίκος Σαμψών και η οικογένεια του επέμεναν ότι το πρόβλημα ήταν υπαρκτό και έπρεπε να του παραχωρηθεί άδεια για να μεταβεί στο εξωτερικό για εξετάσεις.

Το θέμα κατέληξε στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο αποφάσισε στις 27 Οκτωβρίου 1977 (Αγών 30.10.1977) ότι ο Νίκος Σαμψών μπορούσε να φέρει γιατρό από το Εξωτερικό γιατί:

1. Η βρογχοσκόπηση μπορούσε να γίνει στην Κύπρο.

2. Μπορούσε ο ίδιος αν επιθυμεί να φέρει ελεύθερα τον αμερικανό καθηγητή στην Κύπρο για να τον εξετάσει ενώ η Κυβέρνηση δεν έφερε κανένα εμπόδιο.

Παρά την απόφαση του Υπουργικού η Κυβέρνηση άρχισε να μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να επιτρέψει τελικά στον Μίκο Σαμψών, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε εικοσαετή φυλάκιση, γιατί ανάλαβε την "προεδρία" κατά το πραξικόπημα, να μεταβεί στο εξωτερικό για θεραπεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας (6.5.1978) "ο Σαμψών παρουσιάζει αιμοπτύσεις και έχει ήδη μεταφερθή από προχθές στο Γενικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου κρατείται κατόπιν αποφάσεως των κυβερνητικών ιατρών και τυγχάνει θεραπείας".

Η εφημερίδα πρόσθετε ότι "η μετάβαση του Σαμψών στο εξωτερικό τοποθετείται στα μέσα του τρέχοντος μηνός αν τελικά η κατάσταση της υγείας του δεν βελτιωθεί".

Η εφημερίδα πληροφορούσε το κοινό ότι ήταν ενδεχόμενο να χρειασθεί να παραμείνει ο Σαμψών στο Εξωτερικό για θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές ανέφερε ότι δεν ετέθη θέμα αναχώρησης του Σαμψών στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Σαμψών υποβάλλεται σε εξετάσεις από ειδικούς κυβερνητικούς γιατρούς γιατί είχε τις τελευταίες μέρες αιμοπτύσεις, προκειμένου να υποβληΘεί στην κατάλληλη θεραπεία.

Τελικά ο Νίκος Σαμψών εξασφάλισε την πολυπόθητη άδεια ύστερα πέντε συνολικά ιατροσυμβούλια στα οποία πήραν μέρος και γιατροί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την

Ελλάδα και οι οποίοι συνέστησαν μεταφορά του σε ειδικά θωρακοχειρουργικά κέντρα του εξωτερικού.

Ετσι ο Πρόεδρος Κυπριανού έχοντας στα χέρια του και σχετική σύσταση του Γενικού Εισαγγελέα, προχώρησε, για ανθρωπιστικούς λόγους και επέτρεψε τη μεταφορά του Νίκου Σαμψών στο εξωτερικό για θεραπεία.

Αυτό έγινε τελικά τον επόμενο χρόνο, το Αγιο Σάββατο 21 Απριλίου 1979.

Αναφερόταν σε επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε την ίδια μέρα (Γραφείο Δημοσίων Πληροφοριών, Ανακοινωθέν αρ.1):

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σπύρος Κυπριανού, κατόπιν συστάσεως του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Κρίτωνα Τορναρίτη με ένταλμά του ανέστειλε προσωρινά την έκτιση της ποινής του Νίκου Σαμψών για να κατορθωθεί η μετάβαση του στο εξωτερικό όπου υπάρχουν όλα τα κατάλληλα μέσα τα οποία δεν υφίστανται στην Κ∩προ για διάγνωση και θεραπεία της ασθένειας, από την οποία προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της φυλακίσεως του. Μετά την αποθεραπεία του και την επιστροφή του στην Κύπρο, για την οποία η Κυβέρνηση πήρε τα ενδεδειγμένα μέτρα, και ο Νίκος Σαμψών ανέλαβε τη σχετική υποχρέωση, αυτός θα εκτίσει το υπόλοιπο της μήπω εκτιθείσης ποινής του.

Ο Νίκος Σαμψών κατά τη διάρκεια της φυλακίσεως του προσβλήθηκε από ασθένεια, η οποία προκαλούσε αιμοπτύσεις, πόνους στο στήθος και δυσφαγία. Παρά τη θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε δεν κατορθώθη η θεραπεία του και με τα μέσα στη διάθεση των ιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας δεν κατέστη δυνατή η διάγνωση της ασθένειας του. Κλήθηκαν για τον σκοπό αυτό ειδικοί θωρακοχειρουργοί από το εξωτερικό και εξετάσθηκε η κατάσταση του ασθενή σε ιατροσυμβούλια που συγκλήθηκαν για τον σκοπό αυτό. Μετά από ιατροσυμβούλιο τον περασμένο Αύγουστο κρίθηκε ότι ο Σαμψών χρειαζόταν αναμφισβήτητα περαιτέρω εξέταση σε ειδικό κέντρο στο εξωτερικό, όπου υπάρχει οργανωμένη κλινική χειρουργικής θώρακα. Εν τω μεταξύ ο Σαμψών εξακολουθούσε να παραπονείται για τα ίδια συμπτώματα και η γενική κατάσταση του όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά χειροτέρευσε και ο ασθενής είχε περισσότερες αιμοπτύσεις, συνοδευόμενες παό σπασμωδικό βήχα και από τους θεράποντες ειδικούς ιατρούς, δεν μπορούσε να αποκλεισθεί η πιθανότητα πνιγμού του συνεπεία τούτου.

Σε ιατρικό συμβούλιο που συγκροτήθηκε προχθές έγινε σύσταση εν όψει τεσσάρων προηγουμένων ιατρικών συμβουλίων στα οποία παρέστησαν και ειδικο ιατροί που κλήθηκαν από το εξωτερικό (δρ Σκίννερ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ο δρ Δοντάς από την Ελλάδα)- τα οποία συνέστησαν μεταφορά του Σαμψών για περαιτέρω εξέταση και θεραπεία στο εξωτερικό που υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα-, όπως η μεταφορά του Νίκου Σαμψών στο εξωτερικό γίνει αμέσως και χωρίς αναβολή.

Κατόπιν τούτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπό το φως των συστάσεων των ιατροσυμβούλων και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατιας και δεδομένης της νομικής ευθύνης του κράτους για την υγεία των καταδίκων, υπέγραψε το σχετικό ένταλμα προσωρινής αναστολής της εκτελέσεως της ποινής του καταδίκου.

Ο Σαμψών αναχώρησε σήμερα στο Μόναχο από όπου θα μεταβεί αν παραστεί ανάγκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διευκρινίζεται ότι δεν απονεμήθηκε χάρη στον Σαμψών, αλλά απλώς αναστάληκε προσωρινά η έκτιση της ποινής του για τους λόγους που αναφέρθηκαν προηγουμένως και ότι μετά την αποθεραπεία του ο κατάδικος θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του".

Ομως με την κάθαρση να αντιμετωπίζει σχετικά προβλήματα, δυο μήνες μετά την αναχώρηση του Νίκου Σαμψών στο εξωτερικό, το θέμα ηγέρθη στη Βουλή όπως η κυβέρνηση τον μεταφέρει στην Κύπρο για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής που του είχε επιβληθεί.

Ετσι η Βουλή στις 3 Ιουλίου 1980 με ψήφισμα που ενέκρινε κατά πλειοψηφία καλούσε την κυβέρνηση να προβεί στη λήψη μέτρων ώστε ο Σαμψών να επιστρέψει στο νησί.

Αναφερόταν στην παράγραφο 3 του ψηφίσματος:

"Με γνώμωνα το εθνικό συμφέρο και την εξυπηρέτηση του αγώνα της Κύπρου το συντομότερο δυνατό καλεί την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιστροφή του αρχιπραξικοπηματία Σαμψών για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του".

Υστερα από το ψήφισμα της Βουλής η Κυβέρνηση κάλεσε τον Νίκο Σαμψών να επιστρέψει στην Κύπρο για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στο οποίο είχε καταδικασθεί.

Ομως ο Σαμψών συνέχιζε να παραμένει στη Γαλλία τελικά όπου η γαλλική κυβέρνηση του παραχώρησε μάλιστα πολιτικό άσυλο.