Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

21.12.1974: Ο Υπουργός του Νίκου Σαμψών, Οδυσσέας Ιωαννίδης, απολογούμενος για την απόφαση του να υπηρετήσει το πραξικόπημα, είπε ότι κυριαρχημένος από τη σκέψη να σταματήσει ο αδελφικός σκοτωμός, πήρε μια απόφαση η οποία ήταν εσφαλμένη

S-2111 (G)

21.12.1974: Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΣΑΜΨΩΝ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΚΥΡΙΑΡΧΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΑΔΕΛΦΙΚΟΣ ΣΚΟΤΩΜΟΣ ΠΗΡΕ ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΗΓΤΑΝ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ

Ο γιατρός δρ Οδυσσέας Ιωαννίδης, ο οποίος ήταν υπουργός Γεωργίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου την ημέρα του πραξικοπήματος, ανέλαβε ευθύς μετά την άνοδο του Νίκου Σαμψών στην εξουσία, ως "Υπουργός" Υγείας.

Ο Οδυσσέας Ιωαννίδης απολογήθηκε αργότερα για την ενέργεια του.

Η απολογία του Οδυσσέα Ιωαννίδη έγινε με επιστολή του στον κυπριακό τύπο (ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 21.12.1974).

Ανέφερε:

"Ελπίζω η παρούσα επιστολή μου να τύχη φιλοξενίας εις την έγκριτον εφημερίδα σας.

Εις τον σημερινόν Τύπον της 20ης Δεκεμβρίου 1974 έτυχε εντόνου προβολής η μη πρόσκλησις μου όπως παραστώ εις συνάντησιν μετά του Μακαριωτάτου των μελών της προ του πραξικοπήματος Κυβερνήσεως εις ην υπηρέτησα. Τούτο μου υποβάλλει όπως προβώ εις τας ακόλούθους δηλώσεις:

1. Ουδεμίαν απολύτως σχέσιν είχον με την προετοιμασίαν ή την εκτέλεσιν του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, το οποίον ασφαλέστατα ήτο άφρον και καταστρεπτικόν διά τον τόπον. Τουναντίον ηγωνίσθην και εγώ ίσως περισσότερον από πλείστους, σήμερον σταυρωτάς μου, διά να αποτραπή το επερχόμενον κακόν.

2. Ουδεμίαν απολύτως σχέσιν είχον με οιανδήποτε παράνομον ή και ένοπλον παράταξιν, οργάνωσιν ή ομάδα.

3. Συνελήφθην το απόγευμα της Τρίτης 16ης Ιουλίου, καθ' οδόν προς την εν Αμμοχώστω αποκλεισθείσαν οικογένειαν μου και ωδηγήθην υπό ισχυρού στρατιωτικού αποσπάσματος εις το ΓΕΕΦ με την κατηγορίαν της μεταφοράς πυρομαχικών, ευρεθέντων εις τον χώρον αποσκευών του αυτοκινήτου μου και ανηκόντων εις την νόμιμον αστυνομικήν φρουράν.

4. Παρελήφθην εις το ΓΕΕΦ υπό Ελλαδίτου Ταγματάρχου της Εθνικής Φρουράς και διετάχθην να αναμένω εις γραφείον διά να παρουσιασθώ ενώπιον του στρατηγού του πραξικοπήματος και των επιτελών του.

5. Εισήχθην τελικώς ενώπιον των, και καθ' ην στιγμήν επεξηγούσα το όλον θέμα των πυρομαχικών εισήλθε ο κ. Σαμψών και εζήτησεν από τον στρατηγόν να με αφήση να μεταβώ εις το γραφείον του.

6. Εκεί μου εδόθησαν ολίγα λεπτά διά να απαντήσω εάν αποδέχομαι ή όχι την υπουργοποίησν μου.

7. Ευρεθείς εις την δίνην του εμφυλίου μακελειού, παραστάς επίσης μάρτυς πολλαπλής αιματοχυσίας εξ αμφοτέρων των μερών την Δευτέραν το πρωί της 15ης Ιουλίου καθ' ην και εγώ προσωπικώς δις μόλις διέφυγον τον θάνατον έξωθι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της οδού Αμμοχώστου του οικήματος τη ΠΕΟ, κυριαρχημένος από την σκέψιν να σταματήση ο αδελφικός σκοτωμός, πιστεύων ότι η μετριοπάθεια μου θα ηδύνατο να συμβάλη προς τούτο και εξουδετερομένος από την αγωνίαν διά την τύχην της οικογενείας μου, έλαβον μίαν απόφασιν, η οποια ήτο εσφαλμένη.

Μετά τιμής

δρ Οδυσσέας Ιωαννίδης