Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

8.10.1974: Ο Κύπρος Μουρουζίδης επιβεβαιώνει ότι του έσωσε τη ζωή ο Νίκος Σαμψών. Αντιδράσεις του Δικαστή Λούη Λοϊζου και του Αρχηγού της Αστυνομίας Σάββα Αντωνίου για τα όσα έγραψε γι' αυτούς ο Νίκος Σαμψών στις αναμνήσεις του.

S-2107

8.10.1974:Ο ΚΥΠΡΟΣ ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΨΩΝ. ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ ΛΟΥΗ ΛΟΙΖΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΑΒΒΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ Ο ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΨΩΝ ΣΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ

Στα όσα ανέφερε ο Νίκος Σαμψών κατά την αφήγηση για την παραμονή του στην "προεδρία" της Δημοκρατίας μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974 στην Κύπρο, (εφημερίδα μάχη 6 Οκτωβρίου 1974 τέσσερις συνέχειες κάτω από τον τίτλο "Γιατί δέχτηκα την προεδρίαν- τέσσερις συνέχεις) υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις.

Στις 8 Οκτωβρίου 1974 η εφημερίδα ΜΑΧΗ έγραφε:

"Ο κ. Μουρουζίδης (Κύπρος Μουρουζίδης, διευθυντής του ΤΑΕ Πύλης Πάφου) εις δηλώσεις του προς τον ανταποκριτή του Πρακτορείου Ασσόσϊέτεντ Πρες" επιβεβαιοί ότι κατά την παραμονήν του εις το ΓΕΕΦ, ο Αρχηγός του πραξικοπήματος του απεκάλυψεν ότι ο τότε Πρόεδρος κ. Νίκος Σαμψών έσωσε την ζωήν του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου εις Πάφον, διά της αμέσου επεμβάσεως του.

Ακολούθως ο κ. Μουρουζίδης εχαρακτήρισε την συμπεριφοράν του κ. Σαμψών ως άψογον, δηλώσας χαρακτηριστικώς τα εξής:

"Μου συμπεριεφέρθη ως αδελφός" επεξηγών δε είπεν ότι κατά την μεταφοράν του εις το ΓΕΕΦ υπήρχε τάσις λυντσαρίσματος του.

Παρά το γεγονός αυτό, είπεν ο κ. Μουρουζίδης, ο κ. Σαμψών "με έθεσεν υπό την προστασίαν του και με διέσωσεν αγκαλιάζοντας με διά να με προσταστεύση από οιανδήποτε επίθεσιν".

Ο Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Λούης Λοϊζου, σε δήλωση του που εκδόθηκε από τη γραμματεία του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Μάχη 8.7.74) ανέφερε:

Εις την εφημερίδα ΜΑΧΗ της 6ης Οκτωβρίου, 1974, υπό τον τίτλον "Γιατί δέχτηκα την προεδρία" εξιστόρησιν των σχετικών γεγονότων εκ μέρους του διευθυντού της κ. Νίκου Σαμψών αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι εις το ΓΕΕΦ υπήρχε κατάλογος προσώπων με σειράν προτεραιότητος προοριζομένων διά την ανάληψιν των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και ότι εις τον εν λόγω κατάλογον συμπεριλαμβάνοντο και τα ονόματα δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου μεταξύ των οποίων και εκείνο του κ. Λ. Λοϊζου.

Ο εν λόγω δικαστής επιθυμεί να καταστήση γνωστόν ότι διά πρώτην φοράν επληροφορήθη περί τούτου από το εν λόγω δημοσίευμα.

Κατά το χρονικό διάστημα πολύ προ του πραξικοπήματος ο κ. Λ. Λοϊζου δεν απουσίασεν εκ Λευκωσίας μέχρι της 15ης Αυγούστου οπότε απουσίασεν επ' ολίγον δι' οικογενειακούς λόγους επιστρέψας εις την οικίαν του αυθημερόν. Ουδείς ποτέ του ανέφερεν τι εν σχέσει με το άνω θέμα.

Εξ άλλου ο Αρχηγός της Αστυνομίας Σάββας Αντωνίου έκαμε την ακόλουθη δήλωση (Μάχη 10.7.74):

"Ουδέν γνωρίζω περί οιωνδήποτε διαβουλεύσεων ή προθέσεων υπουργοποιήσεως μου κατά την περίοδον του πραξικοπήματος. Αντιθέτως το μόνον το οποίον γνωρίζω και το οποίον είναι εξ αντικειμένου γνωστόν εις πάντας, είναι ότι απεπέμφθην αυθαιρέτως της θέσεως μου από της πρώτης στιγμής καθ' ην εξεδηλώθη το πραξικόπημα αποκατασταθείς την 29ην Αυγούστου 1974 υπό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Γλαύκου Κληρίδη. Επιθυμώ να καταστήσω σαφές ότι ήμην και παραμένω πάντοτε αυστηρώς προσηλωμένος εις τας αρχάς αι οποίαι διέπουν την υψηλήν αστυνομικήν αποστολήν άνευ ουδεμιάς ετέρας βλέψεως ή φιλοδοξίας".