Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

15.7.1974: Το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και οι διάδρομοι γεμίζουν με τραυματίες αναφέρει σε συγκλονιστική μαρτυρία του ο χειρουργός του Νοσοκομείου Τάσος Παπαναστασίου.

S-2072

15.7.1974: ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ Ο ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Ο γιατρός χειρουργός Τάσος Παπαναστασίου σε δήλωση του στην αθηναϊκή εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ αποκάλυψε ότι δύο ώρες μετά το πραξικόπημα εναντίον του Προέδρου Μακαρίου, οι διάδρομοι του νοσοκομείου Λευκωσίας είχαν πλημμυρίσει από τραυματίες όλων τα παρατάξεων.

Σύμφωνα με αναδημοσίευση της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" της Λευκωσίας στις 4 Σεπτεμβρίου 1974 ο Παπαναστασίου ανέφερε:

"Εις την αυλήν του Νοσοκομείου εισήλθεν τεθωρακισμένον από το οποίον κατήλθε αξιωματικός με κοντά παντελόνια. Τούτον συνόδευσε μικρή ομάδα ενόπλων.

Ο αξιωματικός (που ανήκε στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό) ανέλαβε τη διοίκηση του Νοσοκομείου και δεν μου επέτρεπε να εργασθώ ως έπρεπε.

Ούτος μετέφερεν εις άγνωστον μέρος τραυματίας που είχον ανάγκην αμέσου περιθάλψεως. Δεν γνωρίζω τι απέγιναν αυτοί οι δυστυχισμένοι. Η κατάστασις των ήτο κρίσιμος και εάν δεν έτυχον περιθάλψεως πρέπει να έχουν αποθάνει.

Αυτός ο αξιωματικός ανεζήτει επιμόνως όλους τους άνδρας του εφεδρικού Σώματος. Ευρίσκετο εις έξαλλον κατάστασιν. Εις πολλάς περιπτώσεις ετοποθέτει την κάννην του πιστολίου του εις τον κρόταφον των τραυματιών και εκραύγαζε:

- Θα πεθάνεις σαν σκυλί.

Την επομένην ημέραν ο κύριος αυτός εισήλθεν εντός του χειρουργείου και με διέταξε να διαλέξω ωρισμένας αδελφάς νοσοκόμους. Ηθελεν- όπως μου είπε- να τας τυφεκίση προς παραδειγματισμόν των υπολοίπων. Και αυτό διότι ορθώς πράττουσαι δεν του επέτρεπον να δίδει νερόν εις ενόπλους της ΕΟΚΑ Β του είχαν τραυματισθεί εις τον στόμαχον ή τα έντερα. Ο αμαθέστατος αξιωματικός έξέλαβε τούτο ως άνισον μεταχείρισιν των τραυματιών υπό του προσωπικού.

Αμέσως μετά την αποχώρησιν του κ. Σαμψών εκ της προεδρίας, ο αξιωματικός αυτός απεμακρύνθη από το νοσοκομείον και ίσως και από την Κύπρον".

Οταν δημοσιεύθηκε η συνέντευξη του γιατρού Παπαναστασίου ασκούμενοι γιατροί στο Νοσοκομείο Λευκωσίας με επιστολές τους στον τύπο ενίσχυσαν τις καταγγελίες του και τόνισαν (Φιλελεύθερος 6.9.1974) ότι τα όσα ανέφερε ο γιατρός Παπαναστασίου "αποτελούν αμυδράν εικόνα των όσων έγιναν".

Πρόσθεταν:

"Μπορούμεν ανά πάσαν στιγμή να μαρτυρήσωμεν διά τα κατορθώματα εις το Γενικόν Νοσοκομείον υποπλοιάρχου. Εκφράσεις όπως "εγώ ήλθα εδώ, ως προφέσιαναλ-επαγγελματίας διά να σκοτώνω", "αφήστε τους να ψοφήσουν σαν σκυλιά", "όποιος του βάλει γάζα στην πληγή θα τον εκτελώ επί τόπου" ήσαν στην ημερήσια διάταξη.

Απευθυνόμενος προς ιατρούς είπεν: "Μόλις δεν σας χρειάζομαι θα σας εκτελέσω".