Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

15.7.1974: Η ΣΥΤΑ καταλαμβάνεται μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και οι τηλεπικοινωνίες περνούν αμαχητί στα χέρια των πραξικοπηματιών.

S-2068

15.7.1974: Η ΣΥΤΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΟΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΜΑΧΗΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΩΝ

Ενώ ένα, ένα τα βασικά κυβερνητικά κτίρια Καταλαμβάνονταν- τα περισσότερα αναίμακτα- οι πραξικοπηματίες απέστειλαν άλλες δυνάμεις στο αεροδρόμιο Λευκωσίας- κυρίως από την ΕΛΔΥΚ, το οποίο και έθεσαν υπό τον απόλυτο έλεγχο τους, όπως επίσης και στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών, ΣΥΤΑ, την Ιερά Αρχιεπισκοπή, και τις Κεντρικές Φυλακές όπου άνοιξαν τις πόρτες στους κρατουμένους αντικυβερνητικούς, στελέχη της ΕΟΚΑ Β.

Αλλες δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ κατέλαβαν καίριες θέσεις στην πλατεία Μεταξά (Μετέπειτα Ελευθερίας) ενώ στις άλλες πόλεις με εξαίρεση την Πάφο και τη Λάρνακα κατέλαβαν εύκολα τις αστυνομικές διευθύνσεις.

Η κατάληψη της ΣΥΤΑ δεν κράτησε για πολλές ώρες. Οι αξιωματικοί γνώριζαν τα κατατόπια. Μια εβδομάδα πριν εκδηλωθεί το πραξικόπημα ένας αξιωματικός Τηλεπικοινωνιών επισκέφθηκε το κτίριο της ΣΥΤΑ και ζήτησε μερικές διευκρινήσεις για διευκολύνσεις αξιωματικών στην Ελλάδα.

Με την ευκαιρία είπε, που ήταν εκεί ζήτησε και του έδειξαν τις αίθουσες των μηχανημάτων. Οι υπάλληλοι τον ξενάγησαν ανυποψίαστοι. Δεν φαντάζονταν ότι ο άνθρωπος αυτός που ρωτούσε για όλα στις 15 Ιουλίου θα ορμούσε σαν σίφουνας στο κτίριο με το αυτόματο στο χέρι και με τη συνοδεία μερικών στρατιωτών για να το θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχο του.

Αντίσταση στη ΣΥΤΑ δεν προβλήθηκε γιατί φρουρά δεν υπήρχε εκτός από μερικούς άοπλους φρουρούς και ένα φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών που βρισκόταν εκεί για άλλο σκοπό. Το κτίριο συνόρευε με την τουρκική συνοικία της Λευκωσίας.

Ετσι οι τηλεπικοινωνίες της Κύπρου βρέθηκαν ξαφνικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα κάτω από τον έλεγχο των στρατιωτικών που αμέσως διέκοψαν τις τηλεφωνικές γραμμές και νέκρωσαν κάθε μήνυμα.