Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

15.7.1978: Ο αστυνομικός της Προεδρικής Φρουράς Γεώργιος Βρυώνη Βρούντος περιγράφει πως συνοδέυσε τον Μακάριο μαζί με άλλους αξιωματικούς και άνδρες της Δύναμης, κατά τη διαφυγή του μέχρι την Κλήρου.

S-2059

15.7.1978: Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΦΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΡΥΩΝΗΣ ΒΡΟΥΝΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΠΩΣ ΣΥΝΟΔΕΥΣΕ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΓΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΥ

Ο Αστυνομικός Γεώργιος Βρυώνης Βρούντος, από την Επισκοπή, μέλος της Προεδρικής Φρουράς, ήταν ένας από τους τρεις αστυνομικούς που συνόδευσαν τον Πρόεδρο Μακάριο κατά τη διαφυγή του από το Προεδρικό Μέγαρο στις 15 Ιουλίου 1974.

Τον Μακάριο συνόδευαν επίσης ο υπασπιστής του Νίκος Θρασυβούλου και οι αξιωματικοί Ανδρέας Νεοφύτου και ο Ανδρέας Ποταμάρης.

Ο Βρούντος καταθέτοντας σε δίκη σχετικά με το πραξικόπημα ανέφερε στις 3 Φεβρουαρίου 1978, σχετικά με τη διαφυγή του Μακαρίου:

"Στην Προεδρικη Φρουρά με φώναζαν Βρούντο. Την 15.7.1974 ήμουν καθήκον. Τέλειωσα γύρω στις 8.15 π.μ. Κατευθύνθηκα προς τους κοιτώνες που βρίσκονταν στο πίσω μέρος του Προεδρικού.

Μόλις μπήκα στον κοιτώνα μου άκουσα μια ριπή αυτομάτου όπλου. Ακολούθως ακούσαμε πυροβολισμούς. Υποψιάστηκα ότι πρόκειτο για επίθεση κατά του Προεδρικού Μεγάρου. Πήρα ένα όπλο τύπου Καλασνίκωφ και έλαβα θέση στην Β.Α. πλευρά του Μεγάρου με μέτωπο προς το μέρος απ' όπου προήρχετο η επίθεση.

Αρχίσαμε να βάλλουμε κατά των επιδρομέων. Στο σημείο αυτό βρισκόταν και ο αστυνομικός Πανίκος. Σε καποια στιγμή αντιληφθήκαμε τον Μακαριώτατο να βγαίνει από την πίσω πόρτα συνοδευόμενο από τους κ.κ. Θρασυβούλου, Νεοφύτου και Ποταμάρη.

Ο κ. Ποταμάρης κοίταξε προς το μέρος μας και μας έκαμε νόημα να τους καλύψουμε από την δεξιά πλευρά. Τότε εγώ κατευθύνθηκα προς τον ποταμό, όπου έπεσα και κτύπησα με το όπλο μου στο στομάχι μου.

Ο Μκαριώτατος κατέβηκε στον ποταμό. Στην οδό Προδρόμου ο κ. Ποταμάρης σταμάτησε ένα αυτοκίνητο και μπήκε ο Μακαριώτατος με τη συνοδεία του. Μόλις πήγαν 50-100 μέτρα σταμάτησαε. Εμείς πήγαμε σε διπλανά σπίτια ζητώντας αυτοκίνητο. Συνάντησα κάποιο γνωστό μου, τον Λύμπουραν που προθυμοποιήθηκε να μας μεταφέρει ο ίδιος. Είμαστε 5 άτομα με Καλασνίκωφ.

Στην περιοχή του Μετοχίου Κύκκου σταματήσαμε και μετά συνεχίσαμε προς την Κλήρου, μέσω Στροβόλου. Προπορευόταν ο Λοχαγός Παστελλόπουλος, ακολουθούσε ο Μακαριώτατος και μετά εμείς. Φθάσαμε στην Κλήρου. Ο Μακαριώτατος μπήκε σε ένα σπίτι, αλλά εμείς προχωρήσαμε 300-400 μέτρα και σταματήσαμε.

Μετά από 5-6 ώρες ήρθε ένα αυτοκίνητο λαντ ρόβερ του Εφεδρικού. Μετέφερε επτά αστυνομικούς. Αρχισα να αισθάνωμαι δυνατούς πόνους. Εκαμα εμετό. Τότε επενέβη κάποια γυναίκα και είπε: "Πάρτε σιόρ τον άνθρωπο στο νοσοκομείο".

Με πήραν. Μου έδωσαν φάρμακο. Οταν συνήλθα είδα ακόμη ένα αστυνομικό που μου συστήθηκε σαν Χριστάκης Κόμπος. Τον ήξερα μόνο σαν φυσιογνωμία. Μου είπεν ότι οι άλλοι έφυγαν και έμεινε αυτός.

Φύγαμε και πήγαμε στο μέρος όπου ήταν το αυτοκίνητο. Είχεν φύγει. Μέσα στο αυτοκίνητο ήταν και το Καλασνίκωφ. Μαζί μου είχα το υπηρεσιακό μου περίστροφο και δυο σφαιροθήκες του Καλασνίκωφ.

Η γειτόνισσα που ανέφερα προηγουμένως μας κάλεσε και πήγαμε σπίτι της.

Εκεί ο αδελφός της έκρυψε το όπλο του (μακαρίτη) Κόμπου κάτω από ένα κρεβάτι και ζητήσαμε να μας δώσουν πολιτικά ρούχα και αλλάξαμε τα πράσινα. Μας έφεραν δυο παντελόνια γκρίζα, ένα πουκάμισο γκριζοπράσινο και μια φανέλλα.

Σε κάποιο στάδιο ο Βασίλης Ψωμάς έκρυψε το περίστροφό μου.

Ενώ βρισκόμαστε στο σπίτι ακούσαμε ομιλίες. Τότε η κόρη του Ψωμά άνοιξε την πόρτα και είδα ένα αστυνομικό γνωστό μου, τον οποίο ήξερα ότι ήταν στη φρουρά του γιατρού κ. Λυσσαρίδη. Οταν τον είδα "αυτός λέω είναι φιλοκυβερνητικός". Τον πλησίασα και του είπα:" Ηντα ρε. Απάντησε: "Παραδώστε τα όπλα και η κατάσταση άλλαξε". Τραβήχτηκα προς το σπίτι και του είπα ότι δεν έχουμε όπλα. Ταυτόχρονα έδωσα το περίστροφο στον Ψωμά για να το κρύψει. Ο ... μου είπε: "Μεν μας περιπαίζετε. Είδαν σας που ήρτετε με όπλα δαμέσα" Τότε ο Ψωμάς έδωσε στον...το τσέχικο του Χριστάκη και της σφαιροθήκες.

Εφυγε λέγοντας: "Μεν τους αφήσετε να βκουν έξω

γιατί εν τους εγγυόμαστ