Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

6 10.1974: Η "ΕΘΝΙΚΗ" αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την αγορά από τον Πρόεδρο Μακάριο στις Σεϋχέλλες για το οποίο είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση πριν από το πραξικόπημα ο διευθυντής της Χαράλαμπος Χαραλάμπους.

S-2042

6.10.1974: Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΑΚΑΡΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΣΕΥΧΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΙ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Στις 7 Ιουλίου 1974 ο διευθυντής της εφημερίδας ΕΘΝΙΚΗ Χαράλαμπος Χαραλάμπους καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση για δημοσιεύματα που κρίθηκαν ότι εξύβριζαν τον Πρόεδρο Μακάριο. Τα δημοσιεύματα αφορούσαν την αγορά κτήματος από τον Μακάριο στις Σεϋχέλλες και ότι ετοίμαζε έπαυλη μεγάλης αξίας στην οποία σκεφτόταν να μετακομίσει.

Στο δικαστήριο κατατέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για την αγορά του κτήματος αλλά το δικαστήριο καταδίκασε τον Χαραλάμπους γιατί κατά την άποψη του η αλήθεια στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με βάση το άρθρο 46Α του Ποινικού Κώδικα, δεν αποτελούσε υπεράσπιση για τον κατηγορούμενο.

Η Εθνική όμως βρήκε τον τρόπο να πει αυτό που ήθελε δημόσια και με φωτοτυπιες που κατείχε.

Με την αυτοεξορία του Αρχιεπισκόπου στο εξωτερικό μετά το πραξικόπημα δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα της στις 6 Οκτωβρίου 1974 όλες τις αποδείξεις ακόμα και φωτοτυπίες διατακτικών για έμβασμα χρημάτων σχετικά με το κτήμα, σε μια περίοδο που θεωρείτο παράνομη κάθε εξαγωγή συναλλάγματος στο εξωτερικό και από τον τελευταίο πολίτη.

Εγραψε σε σχετικό ρεπορτάζ της γύρω από το θέμα του κτήματος στις Σεϋχέλλες:

" Η "Εθνική" εδικάσθη προσφάτως διά πολλοστήν φοράν διότι έφερεν εις την δημοσιότητα τα σχέδια του Μακαρίου δι' ανέγερσιν πολυτελούς επαύλεως εις τας Σεϋχέλλας διά προσωπικήν του χρήσιν. Η αξία της σχεδιαζομένης οικοδομής ανήρχετο εις εν περίπου εκτομμύριον λίρας. Κατά την δίκην απεδείχθη πέραν πάσης αμφιβολίας το αληθές των δημοσιευμάτων. Εφάνη σαφώς ότι ο Μακάριος έδωσε χρήματα τα οποία δεν ήτο φυσικώς δυνατόν να είχε, αλλά έπρεπε να τα ελάμβανεν από κάπου αλλού και όχι από το προσωπικόν του ταμείον. Παρ' όλον τούτο όμως το δημοσιεύματα εκρίθησαν υβριστικά και ο Διευθυντής της "Εθνικής" εκλείσθη εις τας φυλακάς. Το Δικαστήριον έπρεπε βάσει του διαβόητου άρθρου 46Α του Ποινικού Κώδικος, το οποίον ουσιαστικώς καθιστά τον Πρόεδρον της Δημοκρατίας ασύδοτον πάσης κριτικής, ότι η απόδειξις της Αληθείας δεν απετέλει επαρκή υπεράσπισιν.

Σήμερον ότε ο Μακάριος δεν είναι πλέον εις θέσιν να εμποδίσει κατά τον ίδιον δικτατορικόν τρόπον την αποκάλυψιν της αληθείας, φέρονται εις φως και άλλα στοιχεία σχετικώς με το κτήμα των Σεϋχελλών. Από αυτά αποδεκνύονται κατά τρόπον αδιάσειστον ότι διά την αγοράν του κτήματος εχρησμοποιήθησαν χρήματα της Αρχιεπισκοπής, ενώ το κτήμα ενεγράφη εν ονόματι του Μακαρίου.

Από τας ημερομηνίας της σχετικής αλληλογραφίας φαίνεται ότι η πράξις της αγοραπωλησίας και μεταβιβάσεως του κτήματος έγινε κατά τας αρχάς του δευτέρου εξαμήνου του 1973. Το αγορασθέν κτήμα αποτελείτο από δύο τεμάχια, από τα οποία το εν ηγοράσθη προς 14 χιλιάδες στερλίνες και το έτερον προς 13 χιλιάδες. Από το σύνολον των 27 χιλιάδων Στερλινών φαίνεται ότι εδόθησαν χίλιαι λίραι ως προκαταβολή το δε υπόλοιπον -26 χιλ. Στερλίναι-κατεβλήθη υπό της Αρχιεπισκοπής την 2αν Ιουλίου, 1973. Εις την εταιρείαν Τιμ- Αιρ από την οποίαν ηγοράσθη το κτήμα, απέστειλε το ποσόν εις Στερλίνας ή Τράπεζα Μπάρκλεϋς. Βάσει δε διατακτικού υπ' αριθμόν 01216 και ημερομηνίαν 2 Ιουλίου 1973 η Αρχιεπισκοπή κατέβαλεν εις τη εν λόγω τράπεζαν το αντίστοιχον του ποσού αυτού εις κυπριακόν νόμισμα, μαζί με τα δικαιώματα της τραπέζης. Σύνολον 22.898.875 μίλς. Διά την εξαγωγήν του συναλλάγματος απο τη Κύπρον εχορηγήθη σχετική άδεια υπ' αριθμόν Μ/461.

Την όλην συναλλαγήν εχειρίσθη ο συμβολαιογράφος ΜΟΡΕΛ ΝΤΟΥ ΜΠΟΙΛ εις την νήσον Μαχέ, των Σεϋχελλών, όπου και το κτήμα. Από κυπριακής πλευράς αι συνεννοήσεις εγένοντο μέσω του Αρχιτεκτονικού Οίκου των αδελφών Φιλίππου, ο οποίος ανέλαβε και την εκπόνησιν των σχεδίων διά την ανέγερσιν της επαύλεως του Μακαρίου. Προς τον εν λόγω οίκον απηυθύνθη ο συμβολαιογράφος την 8ην Σεπτεμβρίου 1973, αποστείλας τα έγγραφα της αγοραπωλησίας διά να τα υπογράψη ο Μακάριος. Εις την ιδίαν επιστολήν ο Συμβολαιογράφος συνήψε τιμολόγιον των εξόδων του προς εξόφλησιν.

Την απάντησιν όμως εις την επιστολήν εκείνην απέστειλεν όχι ο Οίκος Φιλίππου, αλλ' ο Γενικός Λογιστής της Αρχιεπισκοπής κ. Α. Αγαθοκλέους μαζί με την επιταγή διά τα έξοδα του Συμβολαιογράφου.

Εις κυπριακόν νόμισμα, το πληρωθέν ποσόν ανήρχετο εις 2,305,360 μίλς κατεβλήθη δε και πάλιν υπό της τραπέζης Μπάρκλεϋς η οποία το έλαβεν από την Αρχιεπισκοπήν βάσει διατακτικού υπ' αριθμόν 01394 και ημερομηνίαν 22 Σεπτεμβρίου 1973. Αλλο ποσόν ίσον προς 494.000 μίλς κατεβλήθη βάσει του ιδίου διατακτικού εις το χωρομετρικόν γραφείον Y.L.E SAVY των Σεϋχελλών, διά χωρομετρικήν μελέτην του αγαρασθέντος κτήματος.

Ούτω η ολική δαπάνη διά την αγοράν του κτήματος των Σεϋχελλών και τα σχετικα έξοδα ανήλθεν εις 25.697.685 μίλς επιπλέον των χιλίων στερλινών της προκαταβολής. Εις το ποσόν αυτό δεν περιλαμβάνεται η αμοιβή η οποία κατεβλήθη εις τον Οίκον Φιλίππου αφ' ενός διά τας υπηρεσίας τας οποίας προσέφερε κατά την διαδικασίαν της αγοραπωλησίας και αφ' ετέρου διά την εκπόνησιν των αρχιτεκτονικών σχεδίων.

Η μεγαλυτέρα όμως δαπάνη θα ήτο εκείνη της ανεγέρσεως της επαύλεως την οποίαν ο Μακάριος δεν επρόλαβε να πραγματοποιήσει.