Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

20.4.1974: Ο Βάσος Λυσσαρίδης επανεκλέγεται Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ στο Δεύτερο Παγκύπριο Συνέδριο του Κόμματος

S-2039

20.4.1974: Ο ΒΑΣΟΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΔΕΚ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Στις 20 Απριλίου 1974 πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το Δεύτερο Παγκύπριο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη.

Στο Προεδρείο του Συνεδρίου εξελέγησαν ο αρχηγός του Κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης, οι επαρχιακοί Γραμματείς Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού, Πάφου και Αμμοχώστου, Τάκης Χατζηδημητρίου, Ρένος Πρέντζας, Πατρίκιος Παύλου, Ζήνων Σιερεπεκλής και Πέτρος Βοσκαρίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Νεολαίας ΕΔΕΝ Μάριος Τεμβριώτης και τα ανώτερα στελέχη του Κόμματος Χρύσανθος Σαββίδης, Ανδρέας Μυριάνθους και Ευστάθιος Ευσταθίου.

Επίτιμος Πρόεδρος του Συνεδρίου εκλέγηκε ο Φώτης Θεοδότου, πατέρας του δολοφονηθέντος απο την ΕΟΚΑ Β Κόκκου Φωτίου.

Πρώτος μίλησε ο επαρχιακός Γραμματέας της ΕΔΕΚ Λευκωσίας Τάκης Χατζηδημητρίου ο οποίος μίλησε με θέμα τον Ενωτικό αγώνα .

Ανέφερε ο ομιλητής:

"Ο αγώνας μας τώρα είναι αγώνας εθνικής επιβίωσης. Η ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας έχει το ίδιο νόημα με την αυδιάθεση, γι' αυτό και η μια και η άλλη είναι δύσκολη. Θα πρέπει να προπαρασκευάζουμε τον λαό μας για ένα μακροχρόνιο αγώνα εθνικής σωτηρίας που θα ολοκληρωθή σε μια ενιαία και δημοκρατική Κύπρο.

Το Κυπριακό πρέπει να κρατηθή στο διεθνές προσκήνιο σαν ένα πρόβλημα ολοκληρώσεως της ελευθερίας του λαού μας.

Φίλοι και υποστηρικτές είναι όλοι όσοι μας βοηθούν και μας συμπαρίστανται ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία ή χρώμα.

Εχουμε τη δυνατότητα και την ευχέρεια της χαράξεως γενναίας ελευθερωτικής γραμμής. Αν χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις που κρύβει ο λαός μας μπορούμε να πετύχουμε θαύματα. Σήμερα, κάτω από συνθήκες ημικατοχής, παραμένουν σε αχρηστία όλα τα προοδευτικά και δημοκρατικά στελέχη. Και παραμένει σε παροπλισμό η εθνικοαπελευθερωτική γραμμή.

Το οικοδόμημα της κρατικής μας μαχανής είναι δεξιό και αντιδραστικό. Η διάδοχη κατάσταση του Μακαρίου είναι δεξιά κι αντιδραστική. Κατά ποίον τρόπο είναι δυνατή η προώθηση του κυπριακού, η αντιμετώπιση του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων από τα δεξιά φιλοδυτικά στοιχεία που κυριαρχούν στην πυραμίδα της ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γι' αυτό πρώτιστο καθήκον για τη δικαίωση της εθνικαπο- απελευθερωτικής γραμμής είναι η αντιμετώπση των διαφόρων μορφών της δεξιάς κι η προώθηση των θέσεων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων.

Για τα οικονομικά θέματα μίλησε ο Α. Μυριάνθους, ο οποίος αναφέρθηκε στην οικονομική πρααγματικότητα του τόπου και πρόσθεσε:

" Η αδύναμη οικονομική μας θέση στις διεθνείς αγορές, η εξάρτηση μας από τις ανεπτυγμένες χώρες για τις εισαγωγές και εξαγωγές στις κεφαλαίου και τεχνολογίας μας απειλούν με νομισματική και τεχνολογική αποικιοκρατία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη "διείσδυσιν εν Κύπρω του μονοπωλιακού κεφαλαίου" και υπεστήριξε ότι "το ένα κεφάλαιο οργώνει σήμερα τον τόπο μας" και "επιβάλλεται ίδρυση Κρατικού Βιομηχανικού Οργανισμού, ο οποίος να αναλαμβάνη την ίδρυσιν νέων εργοστασίων και την χρηματοδότησιν των μικρών βιομηχανιών που εξυπηρετούν περισσότερον το κοινωνικόν συμφέρον και που αναγκάζονται ή να μένουν μικραί ή να συνδέωνται με το ξένον κεφάλαιον".

Ο Ρένος Πρέντζας, επαρχιακός Γραμματέας της ΕΔΕΚ Λάρνακας μίλησε για την Παιδεία και ανέφερε ότι στόχος πρέπει να είναι "η διαμόρφωσις του νέου όπως τον ζητούν η εθνική μας ποράδοση οι χρόνοι μας και το δημοκρατικόν μας πολίτευμα, εμψυχωμένου από το φρόνημα του ελληνικού ανθρωπισμού, φωτισμένου κυρίου των μέσων της τεχνικής, αποφασιστικού στον αγώνα της προόδου και ελευθέρου πολίτου, νομοταγούς αλλά και έχοντος επίγνωσιν των δικαιωμάτων".

Τέταρτος ομιλητής ήταν ο Χρύσανθος Σαββίδης που μίλησε για τη γεωργία και τη κτηνοτροφία.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην εξέλιξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην Κύπρο και τη μετάβαση και την καλλιέργεια με τα παροδικά μέσα στη μηχανοποίηση της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν την επομένη 21 Απριλίου και σ' αυτήν μιλησε κυρίως ο Βάσος Λυσσαρίδης ο οποίος αναφέρθηκε στο κυπριακό και το οικονομικό πρόβλημα.

Ο χαρακτήρας του Κυπριακού αγώνα, είπε ο Βάσος Λυσσαρίδης είναι εθνικο-απελευθερωτικός και η βάση του προβλήματος έγκειται στην άρνηση του δικαιώματος της αυτοδιαθεσης του κυπριακού λαού.

Πρόσθεσε:

"Η μερίδα που προβάλλει σήμερα με το σύνθημα της άμεσης εφαρμογής του αποτελείται είτε από σηνειδητούς οπαδούς της διπλής ένωσης ή απλούς συνθηματολόγους. Αυτό που εμποδίζει την εφαρμογή του σήμερα είναι ο συσχετισμός δυνάμεων στην περιοχή, η τουρκική αντίδραση, η ενδοτικότητα της ελληνικής Κυβέρνησης και η εσωτερική ημικατοχή και ημιεξάρτηση.

Οσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την εφαρμογή αυτού του δικαιώματος πρέπει τίμια, με συνέπεια και με επιμονή να εργάζωνται για τη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων. Για νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στην Τουρκία για Ελλάδα λεύτερη και αδέσμευτη υαπό ξένες κηδεμονίες για κατάργηση της ημικατοχής και ημιαξάρτησης.

Κύριος μοχλός αντιστάσεως εναντίον απαράδεκτων λύσεων είναι ο Εθνάρχης Μακάριος.

Μέσα στα σημερινά πολιτικά δεδομένα η ΕΔΕΚ χωρίς να δέχεται λύσιν που να παραγνωρίζη οριστικά το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης-ανεξαρτησίαν, κυριαρχίαν και ενιαίαν αδέσμευτην Κύπρον, διασφαλιζομένων των καλώς νοουμένων τουρκικών δικαιωμάτων".

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς οι εκπρόσωποι των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων της Παλαιστίνης Αμπού Λούομ, της Χιλής Μακίντυ και της Μοζαμβίκης Αρμάντο Παγκουέη, ο αναπληρωτής Γ. Γραμματέας του Κινήματος Αφρικανο-Ασιατικής Αλληλεγγύης Καμάλ Μαχαελτίν, ο εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ενωσης Γιουγκοσλαβίας Μπόσκντλ, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Αραβικής Ενωσης της Λιβύης Ζιντάνι, ο εκπρόσωπος του Μετώπου Σοσιαλιαστικής Ενότητας της Ρουμανίας Π. Ντανίκα, ο εκπρόσωπος του Συριακού Σοσιαλιστικού κόμματος Μπάαθ Γιάσσερ Ασκερ και ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σουηδίας Ολσον.

Στη συνέχεια διαβάστηκαν μηνύματα του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας Χαφέζ Αλ Ασσαντ, του Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος Γουϊνέας Μπεσσάου, της Ορτενσίας Αλλέντε, του Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος της Αγκόλας, του Ιρακινού Υπουργού Αζίζ Σιερίφ, του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, της Αραβικής Σοσιαλιστικής Ενωσης της Αιγύπτου, του γραφείου του Καγκελαρίου της Αυστρίας Κρέσιω, του κυβερνώντος Σοσιαλιδημοκρατικού κόμματος, Επιτροπών Αλληλεγγύης της Κορέας, της Ερυθραίας και της Σομαλίας και των Ελλήνων πολιτικών Ανδρέα Παπανδρέου του ΠΑΚ, Γ. Μυλωνά της Δημοκρατικής Αμυνας, Ι. Ζίγδη και Νικήτα Βενιζέλου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέφερε στο χαιρετισμό του:

"Λυπάμαι βαθύτατα που δεν μπορώ να παραστώ στο συνέδριον του Κόμματος σας, λόγω περιοδείας μου στην Αυστραλία. Απευθύνω θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στα μέλη του Συνεδρίου και στο λαό της Κύπρου. Ολόκληρος ο Ελληνικός λαός που επί χρόνια υποφέρει κάτω από τα δεσμά που εχάλκευσεν ο αμερανικός ιμπεριαλισμός, ενωμένος με τον Κυπριακό λαό, θα δώση τη μάχη για τερματισμό κάθε λύσης που οδηγεί στη διχοτόμηση της Κύπρου και την υπόταξη της στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και του Πενταγώνου.

Μετά την ομιλία του Βάσου Λυσσρίδη το Συνέδριο εξέλεξε τη νέα ηγεσία του Κόμματος.

Με πρόταση του επιτίμου προέδρου του συνεδρίου Φώτη Θεοδότου, ο Βάσος Λυσσαρίδης επανεξελέγη διά βοής πρόεδρος του Κόμματος.

Ακολούθησε στη συνέχεια εκλογή 20 μελών του Παγκυπρίου Συμβουλίου.

Υπεβλήθησαν 30 υποψηφιότητες και εξελέγησαν οι ακόλουθοι:

Τάκης Χατζηδημητρίου, Ρένος Πρέντζας, Ζήνων Σιερεπεκλής, Αντρέας Μυριάνθους, Πατρίκιος Παύλου, Ευστάθιος Ευσταθίου, Ανδρέας Φρυδάς, Πέτρος Βοσκαρίδης, Κρίτων Γεωργιάδης, Μ. Βασιλειάδης, Χρύσανθος Σαββίδης, Μάριος Τεμβριώτης, Σταύρος Καντής, Ιάκωβος Κατσουνωτός, Αννα Σιερεπεκλή, Αντώνης Κωμοδρόμος, Δώρος Λοϊζου, Ανδρέας Ζαβρός, Τ. Κώστας και Σταύρος Ιωαννίδης.