Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

9.7.1.974: Εθνοφρουρός στην περιοχή της Κερύνειας περιγράφει τα μαρτύρια που υπέστη στα χέρια έξη λοκατζήδων υπό τις οδηγίες ελλαδίτη αξιωματικού επειδή ήταν μακαριακός.

S-2028

9.7.1974: ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΕΞΗ ΛΟΚΑΤΖΗΔΩΝ ΥΠΟ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΛΛΑΔΙΤΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΜΑΚΑΡΙΑΚΟΣ

Στις 9 Ιουλίου ο Εθνοφρουρός Αντρέας Χρυσοστόμου που εκτελούσε τη θητεία του στην Κερύνεια κτυπήθηκε άγρια με στρατιωτικούς ζωστήρες, γρονθοκοπήθηκε βάναυσα σε όλα τα μέρη του Σώματος του και οδηγήθηκε σε πρόχειρη αγχόνη όπου τον απείλησαν ότι η ζωή του θα τερματιζόταν με τον φρικτό αυτό τρόπο γιατί ήταν μακαριακός.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" της 10ης Ιουλίου 1974 τα βασανιστήρια κράτησαν για τρεις ολόκληρες ώρες στο στρατόπεδο καταδρομέων στην Κερύνεια.

Εκτελεστικά όργανα, σύμφωνα με τη εφημερίδα ήταν έξι λοκατζήδες, αλλά ηθικός αυτουργός ήταν εξ Ελλάδος αξιωματικός διότι αυτός εδώσε τη σχετική εντολή.

Ο κακοποιηθείς μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κερύνειας και εκεί είχε την ακόλουθη στιχομυθία με τον συντάκτη της εφημερίδας Δημήτρη Μάμα:

- Πού υπηρετείς;

- Σε Τάγμα Πεζικού που βρίσκεται στην Κερύνεια. Για να πάω στο στρατόπεδο μου, πρέπει να περάσω από την Μοίραν Καταδρομών που βρίσκεται 50 περίπου μέτρα έξω από το Μπέλλαπαϊς.

- Θέλεις να μας πης πως συνέβησαν τα γεγονότα;

- Ναι, χθες Δευτέρα (8.7) γύρω στις 8.45 επέστρεφα από 48ωρη άδεια. Ενώ περνούσα έξω από την Πύλη του στρατοπέδου της Μοίρας Καταδρομέων με σταμάτησαν έξη λοκατζήδες, ένας από τους οποίους κρατούσε αυτόματο τύπου Τόμσον κι' άλλος σχοινί. Μαζί τους βρισκόταν και ο Ελλαδίτης Υπολοχαγός Κατούνας Νικόλαος,

Ενας από τους στρατιώτες μου είπε: "Πέρασε μέσα ρε φίλε να κουβεντιάσουμε".

Από το απειλητικό του ύφος κατάλαβα τι θα συνέβαινε και ρώτησα τον υπολοχαγό αν αυτό ήταν διαταγή.

Χωρίς να μιλήση εκείνος έγνεψε με τον αντίχειρα του να περάσω μέσα.

Στις 9 μ.μ. έπρεπε να παρουσιασθώ στον λόχο μου και του το τόνισα. Πριν τελειώσω όμως την φράση μου ακολούθησε δεύτερο γνέψιμο του αξιωματικού και οι λοκατζήδες με άρπαξαν με τη βία με πήραν σε κάποιο δωμάτιο που έμοιαζε με πειθαρχείο, μέσα στο στρατόπεδό τους.

Και από τη στιγμή εκείνη επί τρεις ολόκληρες ώρες μαρτύρησα στα χέρια τους...

- Τι ακριβώς σου έκαμαν;

- Ρίχτηκαν μανιασμένοι πάνω μου κι' άρχισαν να με χτυπούν άγρια στο πρόσωπο με γροθιές, φωνάζοντας: "Είσαι ο μάγκας που υποστηρίζει τον Μακάριον;" Τους φώναξα κατάμουτρα ότι "ναι, είμαι Μακαριακός και φρένιασαν". Για μια ώρα περίπου με κτυπούσαν με γροθιές και κλωτσιές, φωνάζοντας λυσσασμένοι:

" Εδώ μέσα κυβερνά η ΕΟΚΑ Β, θα σε σκοτώσουμε γιατί είσαι με τον Μακάριο και επειδή είπες ότι όταν απολυθείς θα γραφτείς στο Εφεδρικό. Το μάθαμε από τον λόχο σου".

Από εκεί με επήραν στο "Κ.Ψ.Μ" κι' αφού μου έβγαλαν το πουκάμισο άρχισαν να με κτυπούν με τους ζωστήρες στην πλάτη, ζητώντας να μάθουν αν ο φίλος μου ο λοχαγός Ερμής "μας βάζει πάνω" να είμαστε υπέρ του Μακαρίου, και αν μας κάμνη διαφώτιση διαβάζοντας μας φυλλάδια".

Αρνήθηκα ότι όλα αυτά ήσαν αλήθεια και τότε έκαμαν κάτι φοβερό: Ενας απ' αυτούς έκαμε θηλειά το στοινί που κρατούσε, το πέρασε από ο δοκάρι της οροφής πέρασαν την θηλειά στον λαιμό μου και με απείλησαν ότι θα με κρεμμούσαν αν δεν τους έλεγα για τον λοχαγόν Ερμήν.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή σήμαινε στο στρατόπεδο συναγερμός. Επρεπε να παρουσιασθούν σε παράταξη αλλά τους είπαν να μείνουν εκεί και να κάμουν τη δουλειά τους, διότι ήταν διαταγή του λοχαγού. Κι' η κακοποίηση με τους ζωστήρες και τα γρονθοκοπήματα ξανάρχισε.

Σε μια στιγμή φώναξα: "Ρε παιδιά, τι θέλετε τέλος πάντων από μένα και με κτυπάτε;"

- Θέλουμε τα ονόματα των υποστηρικτών του Μακαρίου που βρίσκονται στον λόχο σου, μου απάντησαν.

Για να γλυτώσω από τα χέρια τους υποσχέθηκα ότι θα τους έδινα σχετικό κατάλογο την επομένη, γιατί ήταν πολλοί, οι Μακαριακοί, και δεν τους θυμόμουνα όλους.

"Φέρε τα ονόματα τους και θα δεις τι θα τους κάμη και αυτούς η ΕΟΚΑ Β" μου είπαν πριν με αφήσουν.

Ηταν μεσάνυκτα σαν μ' έβγαλαν από το στρατόπεδο. Με εγκατέλειψαν φοβερίζοντας με να μη πω τίποτα γιατί θα ξαναπάθω τα ίδια.

Σπαράζοντας από τους πόνους περπάτησα μέχρι το στρατόπεδο μου που βρισκόταν ένα μίλι πιο πέρα. Ετοιμαζόμουν να μπω μέσα όταν αντιλήφθηκα πίσω μου τον Ελλαδίτη λοχαγο Πίλο Κωνσταντίνο. Ερχόταν από την περιοχή του Στρατοπέδου των λοκατζήδων. Με ρώτησε:

- Τι γίνεται ρε Χρυσοστόμου;

- Ελάτε να δήτε τι μου έκαμαν οι λοκατζηδες.

- Εσύ φταις διότι τους προκαλείς και πρέπει να σε τιμωρήσουν.

Κι' όταν αργότερα πήγαμε στο γραφείο του και του έδειξα τα σημάδια από την κακοποίηση ζητώντας γιατρό μου απάντησε:

- Τι άντρας είσαι και κάνεις παράπονο γι' αυτά τα ψηλοπράγματα... Πήγαινε να κοιμηθής.

Πως μπορούσα όμως να κοιμηθώ με τους φρικτούς πόνους που ένοιωθα; Ειδοποίησα λοιπόν τον λοχαγόν μου, στέλλοντας τον επιλοχία, ότι πονούσα φοβερά και ήθελα γιατρό αλλ' αυτός ήλθε στο θάλαμο και μου έδωσε μια ασπιρίνη.

- Αύριο θα είσαι περδίκι, μου είπε.

Το πρωί κατέφθασεν ο Διοικητής του Τάγματος μου Κουρούπης Παύλος και με πήρε με λάντροβερ στην έδρα της μονάδας μου στη Γλυκιώτισσα. Μου είπε: "Θα σε βάλω στο πειθαρχείο, όχι γιατί φταις, αλλά για να μη μάθουν άλλοι στρατιώτες τι συνέβη".

Τοποθέτησαν έξω από το πειθαρχείο ένα Εθρνοφουρό, αλλά κατόρθωσα να ειδοποιήσω κάποιον κι' έτσι αναγκάστηκαν να με στείλουν στο Νοσοκομείο.

Ενώ με μετέφεραν ο ελλαδίτης Υπολοχαγός Τσίτσας Στέφανος με προέτρεπε να πω ότι τραυματίστηκα επειδή καυγάδισα με συνάδελφο μου".

Οπως εγνώσθη ο Εθνοφρουρός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο ύστερα από διαταγή του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ιωαννίδη, ο οποίος προέβη σε σφοδρές παραστάσεεις προς την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς "για την καννιβαλικήν κακοποίησιν του Χρυσοστόμου" όπως παρατηρούσε ο Δημήτρης Μάμας στο ρεπορτάζ του.

Οι γιατροί διαπίστωσαν τις ακόλουθες κακώσεις:

1. Οκτώ μεγάλες εκχυμώσεις στη ράχη και τα χέρια που προκλήθηκαν πιθανόν από μπούκλες στρατιωτικής ζώνης.

2. Αιματώματα και εκδορές σε διάφορα μέρη του σώματος.

3. Εκτεταμένο οίδημα στην αριστερή πορειά.

4. Τραύμα που αιμορραγούσε.