Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

5.7.1974: Δέκα μέρες πριν από το πραξικόπημα ο Πρόεδρος Μακάριος εκφράζει την αποφασιστικότητα του να συνεχίσει τη δίωξη της ΕΟΚΑ Β και διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει προοπτική επιτυχίας για πραξικόπημα στην Κύπρο.

S-2026

5.7.1974: ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΕΟΚΑ Β ΚΑΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Οι ημέρες που ακολούθησαν την κρίσιμη 2α Ιουλίου 1974, κατά την οποία ο Πρόεδρος Μακάριος απέστειλε στο Στρατηγό Γκιζίκη την επιστολή του, με την οποία του ζητούσε να ανακαλέσει τους Ελληνες Αξιωματικούς από την Κύπρο, πέρασαν μέσα σε πόλεμο δηλώσεων και ενημέρωσης με την Κυπριακή Κυβέρνηση να προσπαθεί να προωθήσει τις αποφάσεις της.

Στις 3 Ιουλίου ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Νίκος Κρανιδιώτης επέδωσε την επιστολή προς τον Πρόεδρο Γκιζίκη, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Αντίγραφα επιδόθηκαν επίσης με ειδικό απεσταλμένο στον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο.

Λέγεται ότι ο Καραμανλής εκλάγηκε για τη επιστολή και διερωτήθηκε "τι πλάτες έχει ο Αρχιεπίσκοπος" για να προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια.

Στις 4 Ιουλίου, ημέρα Πέμπτη, οι βουλευτές Φειδίας Παρασκευαϊδης και Νίκος Σαμψών ενέγραψαν από κοινού στη Βουλή προς συζήτηση θέμα σε σχέση με την απόφαση για "σύντμησιν της θητείας των Εθνοφρουρών, και τας επιπτώσεις της επί της αμύνης της Κύπρου".

Υπέρ της εγγραφής του θέματος τάχθηκαν 13 βουλευτές. Δώδεκα τάχθηκαν εναντίον ενώ εννέα απέσχον.

Οι 12 βουλευτές που τάχθηκαν εναντίον της εγγραφής και συζήτησης του θέματος υπογράμμισαν μεταξύ άλλων ότι θα ζημιωθεί ο τόπος εάν συζητηθεί δημοσίως τέτοιο θέμα που σχετίζεται με την άμυνα της νήσου.

Ενας από τους βουλευτές που τάχθηκαν εναντίον της συζήτησης του θέματος ήταν και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ο οποίος προειδοποίησε σύμφωνα με την εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος":

"Οι υποστηρίζοντες το θέμα βουλευταί θα είναι οι πρώτοι που θα κλάψουν όταν θα εκτεθούν ενώπιον της Βουλής ωρισμένα γεγονότα κατά την διάρκειαν της σχετικής συζητησεως".

Εξ άλλου ο βουλευτής Λάρνακας Χριστόφορος Χριστοφίδης αναφερόμενος στην εγγραφή του θέματος είπε ότι:

"Αλλος είναι ο σκοπός των. Καλύτερα θα ήτο ν' απευθυνθούν με σχετικήν ερώτησιν προς τον υπουργόν Εσωτερικών διά να τους ενημερώση διά τους λόγους που επέβαλον την λήψιν της αποφάσεως".

Εξ άλλου ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Εζεκίας Παπαϊωάννου χαρακτήρισε άσκοπη τη συζήτηση του θέματος και πρόσθεσε:

"Με την σύντμησιν της θητείας η άμυνα της Κύπρου έχει ενισχυθή μεγάλως. Αποδεικνύεται αυτή εάν ενθυμηθώμεν την δήλωσιν του Προέδρου Μακαρίου διά της οποίας ανέφερεν ότι η Εθνική Φρουρά κατήντησεν εστία ανωμαλιών και συνωμοσίας κατά του κράτους. Ούτω η ληφθείσα απόφασις ανεκούφισε την πλειοψηφίαν του λαού".

Ο Πρόεδρος Μακάριος ανέλυσε τις ενέργειες του και τις σκέψεις του για την κατάσταση στην Κύπρο στην καθιερωμένη μηνιαία δημοσιογραφική του διάσκεψη στις 5 Ιουλίου 1974 στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Μακάριος ανέφερε ότι δεν υπήρχε προοπτική επιτυχίας πραξικοπήματος στην Κύπρο ενώ μίλησε για δυσαρμονία στις σχέσεις των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας τονίζοντας ότι ο κυριότερος λόγος ήταν η στάση ορισμένων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς και η ανάμιξη στελεχών του στρατιωτικού καθεστώτος στην ΕΟΚΑ Β.

Κατήγγειλε ακόμα ότι είχαν εκδηλωθεί απόπειρες μετατροπής της Εθνικής Φρουράς σε στρατό εσωτερικής κατοχής.

Εφόσον, είπε ο Πρόεδρος Μακάριος, συνεχίζεται η τρομοκρατική δραστηριότητα της ΕΟΚΑ Β, η οποία κατευθύνεται από την Αθήνα, είναι δύσκολη η συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος Μακάριος ξεκαθάρισε τέλος ότι πρόθεση ήταν όπως η Εθνική Φρουρά διοικείται στο εξής από κυπρίους αξιωματικούς.

Οι απαντήσεις του Προέδρου Μακαρίου στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ήταν μακροσκελέστατες και αναλυτικές. Για πρώτη φορά όμως απέφευγε να σχολιάσει μερικά θέματα γιατί αναφέρονταν στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Γκιζίκη:

"ΕΡ: Είναι γενική η εντύπωσις ότι αι σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας διέρχονται κατά την παρούσαν περίοδον πολύ σοβαράν δοκιμασίαν. Δύνασθε Μακαριώσττε, να εκθέσετε τους λόγους της τοιαύτης κρίσεως εις τας σκέψεις μεταξύ Ελληνικής και Κυπριακής Κυβερνήσεως;

ΑΠ: Είναι αληθές ότι από τινος αι σχέσεις μεταξύ της Ελληνικής και της κυπριακής Κυβερνήσεως δεν είναι αρμονικαί. Δύο είναι οι κυριότεροι λόγοι, οι οποίοι προεκάλεσαν την μέχρι βαθμού σοβαρας δοκιμασίας δυσαρμονίας σχέσεων μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας. Σοβαρόν αίτιον απετέλεσαν η στάσις και η συμπεριφορά ωρισμένων εκ των στελεχόντων την Εθνικήν Φρουράν Ελλήνων αξιωματικών, ιδιαιτέρως δε η ανάμιξις και η κατά διαφόρους τρόπους υποστήριξις υπ' αυτών της οργανώσεως ΕΟΚΑ Β και ενθάρρυνσις της εις τρομοκρατικήν δραστηριότητα, αποσκοπούσαν εις την κατάλυσιν της κρατικής υποστάσεως της Κύπρου. Είναι γεγονός αναμφισβήτητον ότι η ελεγχομένη υπό Ελλήνων αξιωματικών Εθνική Φρουρά κατέστη το βασικόν στήριγμα και ο τροφοδότης της εγκληματικής οργανώσεως ΕΟΚΑ Β. Ετερος λόγος είναι η εγγραφή εις την εν Πολεμιδίοις Σχολήν Αξιωματικών πεντήκοντα επτά υποψηφίων Δοκίμων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς τους οποίους το Υπουργικόν Συμβούλιον, ως είχε βάσει νόμου απόλυτον δικαίωμα, δεν ενέκρινε. Ειδοποιήθη περί τούτου γραπτώς το Γενικόν Επιτελείον της Εθνικής Φρουράς. Μετ' ολίγας ημέρας το Γενικόν Επιτελείον, κατόπιν οδηγιών εξ Αθηνών, απήντησεν ότι θα παρέμενον εις την Σχολήν, οι μη εγκριθέντες υπό του Υπουργικού Συμβουλίου υποψήφιοι. Η καταπάτησις ισχυούσης περί Εθνικής Φρουρας νομοθεσίας και η περιφρόνησις αποφάσεως του υπουργικού Συμβουλίου ήτο κατ' εμέ ανεπιθύμητος εισαγωγή δικτατορίας εις την Κύπρον και απέπειρα μετατροπής της Εθνικής Φρουράς από οργάνου του κράτους εις στρατόν εσωτερικής κατοχής.

ΕΡ: Αι Αθήναι κατηγορήθησαν υπό της Λευκωσίας κατά τρόπον έντονον ότι ενέχονται εις συνεχείς συνωμοτικάς δραστηριότητας, εν Κύπρω. Δυνάμεθα να γνωρίζωμεν μέχρι ποίου βαθμού ευθύνεται διά τας τοιαύτας δραστηριότητας η ελληνική Κυβέρνησις;

ΑΠ: Αι Αθήναι έχουν μεγάλην ευθύνην διά τα διαδραματιζόμενα εν Κύπρω. Στελέχη του στρατιωτικού καθεστώτος της Ελλάδας ελέγχου, συντηρούν και κατευθύνουν την οργάνωσιν ΕΟΚΑ Β ως αδιαψεύστως επιβεβαιούται δι' εγγράφων τεκμηρίων.

ΕΡ: Εχετε πληροφορίας ότι η ΕΟΚΑ Β χρηματοδοτείται εισέτι ή της έχει αποκοπή η επιχορήγησις;

ΑΠ: Δύναμαι μετά βεβαιότητος να είπω ότι εξ Αθηνών αποστέλλονται σημαντικά ποσά διά την συντήρισιν της ΕΟΚΑ Β. Δεν έχω ενδείξεις περί αποκοπής της χρηματοδοτήσεως, η συντήρησις, εν πάση περιπτώσει, των καλουμένων ανταρτικών ομάδων και των καταζητουμένων προσώπων μαρτυρεί επάρκειαν οικονομικών πόρων.

ΕΡ: Πώς βλέπετε τας προοπτικάς εις τας σχέσεις Λευκωσίας- Αθηνών κατόπιν των αποκαλύψεων ότι μέλη του Επαναστατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου εις Ελλάδα είναι αναμεμειγμένα εις την παράνομον οργάνωσιν ΕΟΚΑ Β;

ΑΠ: Αποτελεί δι' εμέ εθνικόν καθήκον η στενή συνεργασία μετά της εκάστοτε ελληνικής Κυβερνήσεως, δυσκολεύομαι όμως να απαντήσω ως προς τας προοπτικάς εις τας σχέσεις και την συνεργασίαν μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας διότι το όλον θέμα ως έχει σήμερον η κατάστασις, δεν δύναται να αντικρυσθή από Κυπριακής μόνον σκοπιάς. Θα έλεγον ακόμη ότι η συνέχισις της τρομοκρατικής δραστηριότητος της εξ Αθηνών κατευθυνομένη ΕΟΚΑ Β πολύ δε περισσότερον η μη διάλυσις της, αποτελεί αρνητικόν και επιζήμιον παράγοντα εις τας σχέσεις μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής Κυβερνήσεως.

ΕΡ: Ο Τύπος της αντιπολιτεύσεως έγραψεν ότι η Ελληνική Κυβέρνησις θα διακόψη τας σχέσεις της με την Κυπριακήν, εις περίπτωσιν κατά την οποίαν η δευτέρα θα προχωρήση εις την εφαρμογήν των μέτρων διά την Εθνικήν Φρουράν. Αντιμετωπίζετε τοιούτον ενδεχόμενον και, εάν ναι, ποίαι θα είναι αι επιπτώσεις εις το πολιτικόν και αμυντικόν πρόβλημα της Κύπρου;

ΑΠ: Θλιβεράν εξέλιξιν θα απετέλει μία τοιαύτη απόφασις της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Εν πάση περιπτώσει τα αποφασισθέντα διά την εξυγίανσιν της Εθνικής Φρουράς μέτρα θα εφαρμοσθούν, θα ήτο δε σοβαρόν σφάλμα της Ελληνικής Κυβερνήσεως, εάν έδιδε καθ' οιονδήποτε τρόπον την εντύπωσιν ότι επιζητεί ή έχει τον έλεγχον της Εθνικής Φρουράς. Πλην άλλων, θα παρείχεν επιχειρήματα και θα έδιδεν έδαφος, εκμεταλλεύσεως εις τους εχθρούς της Κύπρου.

ΕΡ: Εδημοσιεύθη ότι απεστείλατε προσωπικήν επιστολήν προς τον Πρόεδρον της Ελληνικής Δημοκρατίας Στρατηγόν Γκιζίκην, διά της οποίας καλύπτονται όλαι αι πτυχαί του κυπριακού, ιδιαιτέρως δε η εσωτερική κατάστασις. Να αντιληφθώμεν ότι η επιστολή σας αυτή αποτελεί ουσιαστικόν βήμα προς την κατεύθυνσιν της αποκαταστάσεως των σχέσεων Αθηνών- Λευκωσίας και της άρσεως των οιωνδήποτε διαφορών;

ΑΠ: Διά του εν Αθήναις πρέσβεως της Κύπρου επεδόθη την παρελθούσαν Τετάρτην εκτενής επιστολή μου προς τον Πρόεδρον της Ελλάδος Στρατηγόν Γκιζίκην. Το περιεχόμενον της επιστολής, ως σημειούται εν αυτή δεν είναι απόρρητον και θα δοθή εις την δημοσιότητα.

ΕΡ: Δεν νομίζετε, Μακαριώτατε, ότι έχει πλέον ωριμάσει ο χρόνος διά προσωπικήν μετάβασιν σας εις Αθήνας και λεπτομερή συζήτησιν όλων των θεμάτων, τα οποία ενδιαφέρουν την Ελληνικήν και την Κυπριακήν Κυβέρνησιν;

ΑΠ: Κατά την λαϊκήν έκφρασιν ουδείς απρόσκλητος μεταβαίνει εις γάμον.

ΕΡ: Ο Ελλην πρωθυπουργός κ. Ανδρουτσόπουλος ετάχθη εναντίον της αναμείξεως ξένων Κυβερνήσεων εις το πολιτικόν θεμα της Κύπρου. Τυχόν άρνησις της ελληνικής Κυβερνήσεως να αποδεχθή αποφάσεις της Κυπριακής Κυβερνήσεως διά την Εθνικήν Φρουράν δεν αποτελεί ανάμειξιν εις τα εσωτερικά της Κύπρου και πως θα αντιμετωπίσετε τυχόν τοιαύτην ενέργειαν;

ΑΠ: Συμφωνώ πλήρως προς τας δηλώσεις του πρωθυπουρογύ της Ελλάδος κ. Ανδρουτσοπούλου. Αντίθεσιν όμως και ασυνέπειαν προς τας δηλώσεις αυτάς θα απετέλει τυχόν επιδίωξις και εμμονή της Ελληνικής κυβερνήσεως, όπως επεμβαίνει και ελέγχη την Εθνικήν Φρουράν της Κύπρου.

ΕΡ: Εις τας Αθήνας οργιάζει η αντικυβερνητική αντιμακαριακή εκστρατεία υπό της ΕΣΕΑ, με την ανοχήν της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Πως αντιμετωπίζετε τούτο;

ΑΠ: Εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν εναπόκειται η δίωξις και τιμωρία των δραστών, οι οποίοι κατακοσμούν τους τοίχους ναών και άλλων κτιρίων εις Αθήνας, διά συνθημάτων στρεφομένων κατ' εμού και υπέρ της ΕΟΚΑ Β. Δεν θα αντιδράσω εις την κατ' ανοχήν της Ελληνικής Κυβερνήσεως αναπτυχθείσαν εν Αθήναις δραστηριότητα της κυπριακής αντιπολιτεύσεως. Πιθανώς η εν Αθήναις ελευθερία δράσεως της κυπριακής αντιπολιτεύσεως κατ' εμού να συνιστά προοίμιον παροχής ελευθερίας διά σχηματισμόν πολιτικών κομμάτων και άσκησιν αντιπολιτεύσεως και εις Ελλάδα.

ΕΡ: Πως βλέπετε να εξελίσσεται η κρίσις εις τας σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας εξ αφορμής του Αιγαίου και ποία η εκτίμησις σας διά την κρίσιν αυτήν;

ΑΠ: Πιστεύω ότι η Ελληνική Κυβέρνησις θα συνεχίση σταθεράν στάσιν επί του θέματος αυτού. Ο βαθμός θρασύτητος της Τουρκίας, θα εξαρτηθή από την σταθερότητα και την αποφασιστικότητα της ελληνικής Κυβερνήσες, το Αιγαίον είναι και πρέπει να παραμείνη θάλασσα ελληνική.

ΕΡ: Εδημοσιεύθη ότι εκαλέσατε την Αμερικήν και Ρωσίαν να μεριμνήσουν ώστε να διένεξις αυτή, και τυχόν ελληνοτουρκικός πόλεμος, να μη μεταφερθή εις Κύπρον. Τι έχετε να είπητε περί των δημοσιευμάτων αυτών;

ΑΠ: Στερούνται πάσης βάσεως τα σχετικά δημοσιεύματα.

ΕΡ: Ελέχθη και εγράφη κατά κόρον τον τελευταίον καιρόν ότι η κρίσις εις τας σχέσεις Αθηνών- Λευκωσίας σκοπίμως εδημιουργήθη υφ' υμών κατόπιν συνεννοήσεως μετά του Βασιλέως Κωνσταντίνου, του κ. Καραμανλή και άλλων, ώστε αι σχέσεις Αθηνών -Λευκωσίας να φθάσουν εις τελείαν ρήξιν και να εγκατασταθή εν Κύπρω Ελληνική Κυβέρνησις εν εξορία. Ποία τα σχόλια σας;

ΑΠ: Εξήγησα ήδη τους λόγους και την γενεσιουργόν αιτίαν της δυσαρμονίας σχέσεων Αθηνών και Λευκωσίας. Οιαδήποτε άλλα σχετικά δημοσιεύματα ουδόλως ανταποκρίνονται προς την αλήθειαν.

ΕΡ: Εδημοσιεύθησαν διάφοροι επικρίσεις διότι η θητεία των Εθνοφουρών μειούται εις περίοδον κρίσεως εις τας ελληνοτουρκικάς σχέσεις καθώς και εις δύσκολον περίοδον διά το Κυπριακόν, λόγω των παραλόγων τουρκικών αξιώσεων. Ποία η απάντησς Σας και τι ώθησε την κυβέρνησιν εις την μείωσιν της θητείας;

ΑΠ: Η ελάττωσις της δυνάμεως της Εθνικής Φρουράς λόγω συντμήσεως της θητείας ουδόλως πρέπει να συσχετισθή με τας εξελίξεις εις τας ελληνοτουρκικάς σχέσεις. Ως προς την αντιμετώπισιν εθνικών κινδύνων εν Κύπρω, λυπούμαι να είπω ότι η Εθνική Φρουρά υπό την σημερινήν σύνθεσιν και διάρθρωσιν της δεν αποτελεί δύναμιν, την οποίαν το κυπριακόν κράτος, θα είχεν εις την διάθεσιν του εν ώρα ανάγκης διά την άμυναν και την διασφάλισιν της εδαφικής ακεραιότητος της Κύπρου. Η αναδιοργάνωσις των ενόπλων δυνάμεων μας θα καταστήση ταύτας πλέον ετοίμους δι' ανταπόκρισιν εις την αποστολήν τους.

ΕΡ: Μετά την μείωσιν της θητείας πόσοι ακριβώς Ελληνες αξαιωματικοί θα παραμείνουν εις Κύπρον;

ΑΠ: Επι του θέματος αυτού θα πληροφορηθήτε τας απόψεις μου εκ της επιστολής μου προς τον Πρόεδρον Γκιζίκην, η οποία ως είπον, θα δοθή εις την δημοσιότητα.

ΕΡ: Ελέχθη ότι και αν αποχωρήσουν όλοι οι Ελληνες αξιωματικοί, η κυπριακή Κυβέρνησις έχει την δυνατότητα να αναπληρώση τα κενά. Επειδή τούτο ηρμηνεύθη ότι η Κυβέρνησις προτίθεται να αναπληρώση τα κενά διά αξιωματικών αποστρατευθέντων ή υποταχθέντων υπό της Στρατιωτικής Ελληνικής Κυβερνήσεως, δυνάμεθα να έχωμεν την απάντησιν σας όσον αφορά τα σχέδια διά αναπλήρωσιν των τυχόν κενών;

ΑΠ: Και επί του σημείου τούτου εκφράζω σκέψεις εις την επιστολήν μου προς τον Πρόεδρον Γκιζίκην. (Η επιστολή δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουλίου 1974).

ΕΡ: Είναι εις θέσιν η Κύπρος να πληρώση με ιδικάς της δυνάμεις το κενόν, το οποίον θα δημιουργηθή με την ανποχώρησιν Ελλήνων αξιωαματικών υπηρετούντων εις την Εθνικήν Φρουράν;

ΑΠ: Διά μίαν περίοδον θα έχωμεν μερικάς δυσκολίας. Πρόθεσις μας, εν πάση περιπτώσει είναι όπως μελλοντικώς η Εθνική Φρουρά στελεχούται και διοικείται υπό Κυπρίων αξιωματικών.

ΕΡ: Εις περίπτωσιν αρνήσεως της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς να εφαρμόση τας αποφάσεις τη Κυβερνήσεως, τι προτίθεσθε να πράξετε;

ΑΠ: Αρνησις της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς να εφαρμόση τας αποφάσεις της Κυβερνήσεως θα εσήμαινε περίπου κατάλυσιν του κυπριακού κράτους. Και μία τοιαύτη εξέλιξις δεν είναι δυνατόν να επιτραπή.

ΕΡ: Γίνεται και πάλιν λόγος περί πραξικοπήματος εν Κύπρω, με την βοήθειαν των Αθηνών, των Ελλήνων αξιωματικών και της Εθνικής Φρουράς. Πόσην σημασίαν Σεις αποδίδετε εις τας τοιαύτας φήμας;

ΑΠ: Ουδεμίαν σημασίαν δίδω εις τα περί πραξικοπήματος. Αλλά και εις περίπτωσιν πραξικοπήματος δεν υπάρχει πρακτική επιτυχίας.

ΕΡ: Εγένετο δήλωσις περί λαϊκής αντιστάσεως εις περίπτωσιν αποπείρας διενεργείας πραξικοπήματος εναντίον της Κυπριακής Κυβερνήσεως. Πώς εννοείτε την λαϊκήν αυτήν αντίστασιν;

ΑΠ: Ο Κυπριακός ελληνισμός υπέστη πολλάς θυσίας διά την ελευθερίαν του και δεν είναι δυνατόν να ανεχθή υποδούλωσιν του εις πραξικοπηματίας. Η δυναμική αντίστασις του, θα εκδηλωθή κατά ποικίλους τρόπους.

ΕΡ: Εδημοσιεύθη ότι η Κυπριακή Κυβέρνησις απεφάσισε την συγκρότησιν λαϊκής πολιτοφυλακής. Αληθεύει τούτο και εάν ναι, πότε θα υλοποιηθή η απόφασις αυτή;

ΑΠ: Δεν ελήφθη τοιαύτη απόφασις, αλλά και δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη συγκροτίσεως πολιτοφυλακής.

ΕΡ: Η ΕΟΚΑ Β είτε λόγω σοβαρών πληγμάτων εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας είτε δι' άλλους λόγους φαίνεται ότι έχει αναστείλει την δράσιν της. Πως αντιμετωπίζει η Κυβέρνησις την εξέλιξιν αυτήν;

ΑΠ: Αι δυνάμεις Ασφαλείας θα συνεχίσουν την δίωξιν της ΕΟΚΑ Β μέχρι πλήρους διαλύσεως της.

ΕΡ: Κατά τας αρχάς του παρελθόντος Μαϊου εθέσατε 15νθήμερον προθεσμίαν προς διάλυσιν των παρανόμων φιλοκυβερνητικών ομάδων και παράδοσιν του οπλισμού των. Επειδή μόνον 26 όπλα παρεδόθησαν, ως δε απεδείχθη αι παράνομοι φιλοκυβερνητικαί ομάδες, δεν διελύθησαν, τι προτίθεσθε να πράξετε προς τη κατεύθυνισν αυτήν;

ΑΠ: Είχον πληροφορίας ότι αι παράνομοι φιλοκυβερνητικαί ομάδες ήταν τότε έτοιμοι να παραδώσουν τον οπλισμόν των και να διαλυθούν, αλλ' η διαπραχθείσα εν τω μεταξύ κλοπή υπό της ΕΟΚΑ Β μεγάλης ποσότητος οπλισμού εκ του Στρατοπέδου Γεροσκήπου και η υπ' αυτής ανανέωσις του κύματος βίας και τρομοκρατίας ενέπνευσαν φόβους εις τους άλλους παρανόμους, ώστε να μη παραδώσουν τον οπλισμόν των. Η Κυβέρνησις, εν πάση περιπτώσει, ουδέποτε θα παύση διώκουσα την εκ πάσης πλευράς παρανομίαν.

ΕΡ: Υπάρχουν πληροφορίαι ότι στελέχη της ΕΟΚΑ Β και της αντιπολιτεύσεως εξεδήλωσαν την αντίθεσιν των προς τας προσφάτους δολοφονίας και βομβιστικάς επιθέσεις. Εις περίπτωσιν εκδηλώσεως μεταμελείας των ανδρών της ΕΟΚΑ Β ποία θα είναι η θέσις της Κυβερνήσεως έναντι μιας τοιαύτης καταστάσεως;

ΑΠ: Εις την εξέτασιν εκάστης περεπτώσεως η μεταμέλεια θα αποτελέση ελαφρυντικόν στοιχείον.

ΕΡ: Διετυπώθησαν και πάλιν επί δικαστηρίου παράπονα κρατουμένων δι' αγοράν και απάνθρωπον κακομεταχείρισιν των εις χείρας των Δυνάμεων Ασφαλείας, επί δε του προκειμένου δικαστής προέβη εις δριμείας παρατηρήσεις από έδρας. Ποία η απάντησις σας;

ΑΠ: Δεν έχω υπ' όψιν μου σαφή στοιχεία περί κακομεταχειρίσεως κρατουμένων. Ως προς τας από έδρας παρατηρήσεις ωρισμένου δικαστού, έχω τας απόψεις μου, τας οποίας όμως δεν δύναμαι να εκφράσω δημόσια, διά να μη δοθή η εντύπωσις ότι επηρεάζω το έργον της δικαιοσύνης.

ΕΡ: Η αντιπολίτευσις ομιλεί περί φασιστικών μέτρων της Κυβερνήσεως εναντίον των ενωτικών. Πώς σχολιάζετε τούτο;

ΑΠ: Εάν φασιστική ήτο η κυβέρνησις της Κύπρου, οι άνθρωποι της αντιπολιτεύσεως θα ήσαν υμνηταί της. Θα προσέθετον επίσης ότι η αντιπολίτευσις κατέστρεψε και κατήντησε τον τίτλον του ενωτικού συνώνυμον με τον τίτλον του συνωμότου.

ΕΡ: Διετυπώθησαν και πάλιν έντονοι επικρίσεις διά τας νέας απολύσεις εκπαιδευτικών και άλλων και ότι δεν ηκολουθήθη ούτε εις την προκειμένην περίπτωσιν η ορθή και δημοκρατική διαδικασία. Ποίαι αι απόψεις Σας;

ΑΠ: Ως και δημοσίως εδήλωσα δύναται οι απολυθέντες να ζητήσουν όπως δοθή εις αυτούς η ευκαιρία αποδείξεως της αθωότητος των. Πιθανώς προς τούτο να συσταθή επιτροπή με συμμετοχήν του Γενικού Εισαγγελέως.

ΕΡ: Πιστεύετε Μακαριώτατε, ότι αι δυνάμεις Ασφαλείας θα σημειώσουν νέας επιτυχίας κατά των παρανόμων;

ΑΠ: Αι Δυνάμεις ασφαλείας εσημείωσαν αρκετάς επιτυχίας κατά των παρανόμων. Ως ελπίζεται, δε διά της αυξανομένης συνεργασίας του κοινού θα σημειωθούν ακόμα μεγαλυτέρας επιτυχίας εις το μέλλον.

ΕΡ: Εδημοσιεύθησαν πληροφορίαι περί ενισχύσεως του Εφεδρικού Σώματος. Τι έχετε να δηλώσετε επί τούτου;

ΑΠ: Θα προσληφθουν ακόμη 500 άνδρες εις την αστυνομικήν δύναμιν, αριθμός δε τούτων θα υπηρετήση εις το Εφεδρικόν Σώμα.

ΕΡ: Εις τας γενομένας αποκαλύψεις βάσει των ανευρεθέντων εγγράφων της ΕΟΚΑ Β ανεφέρθη ότι οι επικεφαλής της τρομοκρατικης οργανώσεως εις Κύπρον έρχονται εις επαφήν με στελέχη του στρατιωτικού καθεστώτος, ποίου επιπέδου είναι τα εν λόγω στελέχη;

ΑΠ: Ουχί υψίστου, αλλά καλού επιπέδου και ιδιαιτέρως δυναμικού.

ΕΡ: Ανεφέρθη ωσαύτως, ότι η ΕΟΚΑ Β χρηματοδοτείται εξ Αθηνών. Ποίος ο χρηματοδότης;

ΑΠ: Ούτος εμφανίζεται υπό ψευδώνυμον. Δεν επιθυμώ να είπω περισσότερα.