Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

15.6.74: Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου επιβεβαιώνει ότι σημειώνονται κακομεταχειρίσεις κρατουμένων.

S-2012

15.6.74: Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Οι συνεχείς καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μελών της ΕΟΚΑ Β κατά τη διάρκεια της κράτησης τους και τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν κατηγγέλθησαν και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκυπρίου Δικηγορικού Σώματος το οποίο σαν αποτέλεσμα άρχισε τη διερεύνηση των καταγγελιών

Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο δικηγόρος Λεύκος Κληρίδης και μέλη της οι Αχιλλέας Αιμιλιανίδης και Κυριάκος Σαβεριάδης.

Η Επιτροπή άρχισε το έργο της με επισκέψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου κρατούνταν διάφοροι συλληφθέντες.

Δύο από τους πρώτους που έδωσαν κατάθεση στον Λεύκο Κληρίδη ήταν οι Ν. Μαυρονικόλας από την Γεροσκήπου και Α. Μακρής από την Αυγόρου.

Ο Νίκος Μαυρονικόλας από την Γεροσκήπου ήταν πρώην αστυνομικός, ο οποίος απολύθηκε από τις τάξεις της Αστυνομίας και συνελήφθη για την κλοπή όπλων από το ΚΕΝ Γεροσκήπου. Οπως είχε αναφέρει στο δικαστήριο ο δικηγόρος του, βουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου, ο πελάτης του υπέστη "απάνθρωπον και πρωτοφανή εις αγριότητα κακοποίησιν".

Τέτοια ήταν τα τραύματα που υπέστη ο Μαυρονικόλας από τον ξυλοδαρμό, είπε, ώστε δεν μπορούσε να παρουσιασθεί στο δικατήριο.

Σκληρά βασανίστηκε και ο Ανδρέας Μακρής από την Αυγόρου και λόγω της κακής κατάστασης του δεν κατέστη επίσης δυνατό να μεταφερθεί και αυτός στο δικαστήριο όπως κατήγγειλε ο δικηγόρος του Χρ. Σώζος στο δικαστήριο.

Η έκδοση του πορίσματος της Επιτροπής δεν καθυστέρησε καθόλου. Δόθηκε στη δημοσιότητα στις 25 του μήνα και με αυτό επιβεβαιώνονταν οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης και των συλλαμβανόμενων ότι κακοποιούνταν.

Αναφερόταν στην ανακοίνωση της Επιτροπής:

" Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Σώματος Κύπρου απαρτιζομένη εκ των κ.κ. Λεύκου Κληρίδη, Προέδρου του Δικηγορικού Σώματος Κύπρου, του δρος Αχ. Αιμιλιανίδη Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας και του κ. Κυριάκου Σαβεριάδη μέλους του Συμβουλίου του Δικηγορικού Σώματος Κύπρου συνήλθεν υπό την προεδρίαν του κ. Λεύκου Κληρίδη και επελήφθη δύο συγκεκριμένων καταγγελιών κρατουμένων προσώπων διά κακομεταχείρισιν υπό αστυνομικών οργάνων καθ' ον χρόνον ούτοι ευρίσκοντο υπό κράτησιν βάσει δικαστικών ενταλμάτων κακομεταχειρίσεως κρατουμένων.

Η Επιτροπή αφού εμελέτησε τας καταθέσεις των δύο κρατουμένων προσώπων ήτοι του Ν. Μαυρονικόλα εκ Γεροσκήπου και Α. Μακρή εξ Αυγόρου αι οποίαι ελήφθησαν υπό του κ. Λεύκου Κληρίδη εις το Γενικόν Νοσοκομείον Λευκωσίας και αφού έλαβε υπ' όψιν της άπαντα τα ενώπιον αυτής τεθέντα στοιχεία κατέληξεν ομοφώνως εις το συμπέρασμα ότι υφίσταται εκ πρώτης όψεως σοβαρά υπόθεσις κακομεταχειρίσεως των ως άνω δύο προσώπων υπό μελών των δυνάμεων ασφαλείας καθ' ον χρόνον αμφότεροι ετέλουν υπό αστυνομικήν κράτησιν.

Η Επιτροπή προτού εκδώση το τελικόν πόρισμα της επί των δύο υποθέσεων απεφάσισεν περαιτέρω όπως προβή εις λήψιν περαιτέρω καταθέσεων.

Γενικώτερον καθ' όσον αφορά στο θέμα της κακομεταχειρίσεως κρατουμένων προσώπων ενώ ούτοι ευρίσκονται υπό κράτησιν, η Επιτροπή εσημείωσε μετά βαθυτάτης θλίψεως ότι υφίσταται πλήρης ολιγωρία των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων προς διερεύνησιν καταγγελιών κακομεταχειρίσεως κρατουμένων παρά το γεγονός ότι βάσει των καταγγελιών αι οποίαι γίνονται σχεδόν καθημερινώς υπό κρατουμένων και ή των δικηγόρων των εις τα Δικαστήρια καταδεικνύεται ότι υπάρχουν σοβαρώταται ενδείξεις περί υπάρξεως συστηματικής κακομεταχειρίσεως κρατουμένων προσώπων με σκοπόν την παρ' αυτών απόσπασιν πληροφοριών.

Εν προκειμένω η επιτροπή έλαβεν υπ' όψιν προφορικήν δήλωσιν του Αγγλου δικηγόρου κ. Τέρρελ Q.C. Συμβούλου της Βασιλίσσης, όστις την διεβεβαίωσε ότι παρέστη μάρτυς εις αίτησιν δι' έκδοσιν διατάγματος προσωποκρατήσεως εις τας υποθέσεις των κρατουμένων Κίμωνος Βραχίμη εκ Ξυλοφάγου και Ανδρέα Στρακόττα εκ Φιλιάς, οίτινες επαρουσιάσθησαν ενώπιον του δικαστηρίου φέροντες εμφανή τραύματα και ή κακώσεις.

Εν κατακλείδι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Σώματος Κύπρου ως θεματοφύλαξ των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ανθρωπίνης αξιοπρεπείας δηλονότι ότι θεωρεί επιβεβλημένον καθήκον αυτής όπως χωρήση απερίσπαστος εις το έργον της και να προβή εις πάσαν ενέργειαν ή διάβημα το οποίον θέλει κρίνει αναγκαίον διά την υπεράσπισιν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Επιτροπή επιθυμεί δε να διαβεβαιώση τους πάντας ότι είναι πάντοτε πρόθυμος και ετοίμη να διερευνήση παν παράπονον διά τυχόν παραβίασιν ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν Κύπρω".

Στις 4 Ιουλίου 1974, δέκα ημέρες πριν από το πραξικόπημα, ο βουλευτής Ανδρέας Νεοκλέους ζήτησε όπως εγγραφεί θέμα προς συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τις κακοποιήσεις. Το σώμα απέρριψε την πρόταση του αλλά ο Πρόεδρος του Σώματος Γλαύκος Κληρίδης είπε ότι κστά τη γνώμη του κρατούμενοι στα αστυνομικά κελιά υποβάλλονταν σε κακοποιήσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ο ΑΓΩΝ (5.7) ο βουλευτής Ανδρέας Νεοκλέους, βουλευτής του Ενιαίου Κόμματος και μετέπειτα υπουργός του Νίκου Σαμψών στην πραξικοπηματική κυβέρνηση, πρότεινε όπως εγγραφεί προς συζήτηση το ακόλουθο θέμα: " Η μεταχείρισις των πολιτικών κρατουμένων και η ευθύνη μιας εκάστης των τριών εξουσιών".

Αμέσως σηκώθηκε από τη θέση του ο βουλευτής του ιδίου Κόμματος Τάσσος Παπαδόπουλος ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχουν στην Κύπρο πολιτικοί κροτούμενοι

ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ: Τροποποιώ τον τίτλον του θέματος: "Η μεταχείρισις των τελούντων υπό κράτησιν και η ευθύνη μιας εκάστης των τριών εξουσιών εν Κύπρω". Προς υποστήριξιν δε της προτάσεως μου αναφέρω ότι: Προ δύο εβδομάδων η Βουλή κατεδίκασε τη βία και τας δολοφονίας με αυστηρόν ψήφισμα. Και πολύ ορθώς. Κάθε μέρα όμως, παρατηρούμεν εις τας εφημερίδας κακομεταχειρίσεις εξικνουμένας μέχρι βαθμού συστηματικής κακομεταχειρίσεως προσώπων κατά παράβασιν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Βουλή έχει καθήκον να συζητήση και να εξακριβώση αν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα και να λάβη ή να εξαναγκάση άλλας εξουσίας ή όργανα να λάβουν μέτρα.

ΚΛΗΡΙΔΗΣ (Πρόεδρος): Κατά την υποστήριξιν της εισηγήσεως μου ο έντιμος βουλευτής ανέφερεν ότι ο τύπος ή ωρισμένη μερίς του Τύπου αναφέρεται εις κακοποιήσεις. Η Βουλή δεν επιλαμβάνεται θεμάτων διότι η Α ή Β εφημερίς αναφέρει τούτο ή εκείνο, η Βουλή επιλαβάνεται ενός θέματος εάν της υποβληθούν συγκεκριμέναι περιπτώσεις και παράπονα. Εις το δικό μου γραφείον δεν υπάρχουν τοιαύτα στοιχεία χωρίς αυτό να αποδεικνύει ότι δεν γίνονται κακομεταχειρίσεις. Αντιθέτως πιστεύω ότι γίνονται. Και είμαι εναντίον των. Να αναφερθούν όμως συγκεκριμέναι περιπτώσεις και να εξετασθούν.

ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΨΩΝ: Αυτά που γράφουν οι εφημερίδες λέγονται εις τα Δικαστήρια.

ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Τότε ευρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης. Και η Βουλή δεν δύναται να συζητή θέματα εκκρεμούντα ενώπιον της δικαιοσύνης.

ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ: Τας συγκεκριμένας περιπτώσεις θα τας αναφέρω εις την ομιλίαν μου.

ΚΛΛΗΡΙΔΗΣ: Να κατατεθούν εις το γραφείον μου και θα ίδωμεν αν εκ πρώτης όψεως υπάρχει θέμα. (σιωπή) Κηρύσσω την λήξιν...

ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ: Δεν απέσυρα την πρότασιν μου κ. Πρόεδρε.

ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Ενόμισα ότι η σιωπή σας εσήμαινε συμμόρφωσιν προς τας οδηγίας του Προέδρου της Βουλής. Θέτω το θέμα εις ψηφοφορίαν. (Εννέα υπέρ εγγραφής. Δέκα εναντίον και εννέα αποχαί). Η μη εγγραφή του θέματος δεν σημαίνει ότι δεν δύνανται να αναφερθούν συγκεκριμέναι καταγγελίαι εφ' όσον υπάρχουν.

ΣΑΜΨΩΝ: Ηθελα να ερωτήσω εάν ετιμωρήθη κανείς μετά την διαπίστωσιν της Βουλής ότι έγιναν κακομεταχερίσεις κρατουμένων εις τας φυλακας.

ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Ουδείς ετιμωρήθη, η έρευνα, όμως, εκείνη της Βουλής κατέληξε μεν εις ωρισμένα συμπεράσματα, αλλ' εκ της μαρτυρίας που υπήρχε δεν ήτο δυνατόν ν' αναφερθούν ονόματα δεν υπήρχαν δηλαδή μαρτυρίαι ή κατηγορίαι κατά συγκεκριμένων προσώπων.