Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

15.6.1974: Συλληφθείς ως ύποπτος για συμμετοχή στην ΕΟΚΑ Β καταγγέλλει ότι μαστιγώθηκε και βασανίστηκε με πρωτοφανή αγριότητα

S-2010

15.6.1974: ΣΥΛΛΗΦΘΕΙΣ ΩΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΟΚΑ Β ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ OΤΙ ΜΑΣΤΙΓΩΘΗΝΚΕ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ. ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΟΤΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Στα 1974 και ιδιαίτερα κατά την περίοδο μετά τον θάνατο του Στρατηγού Γρίβα και την ανάληψη της ηγεσίας της ΕΟΚΑ Β από άλλα στελέχη της παράνομης οργάνωσης, η Κυβέρνηση αντεπιτέθηκε σκληρά.

Σκληρή ήταν ακόμη και η συμπεριφορά των αστυνομικών στους διάφορους αστυνομικούς σταθμούς και ιδιαίτερα στην Πύλη Πάφου όπου πραγματικά οι κρατούμενοι υποβάλλονταν σε άγρια βασανιστήρια.

Οι καταγγελίες συλλαμβανομένων ήταν καθημερινές στα δικαστήρια.

Τα βασανιστήρια αποτελούσαν κοινό μυστικό για όλους. Υποπτοι παρουσιάζονταν στο δικαστήριο κουτσαίνοντας ή μη μπορώντας να περπατήσουν καθόλου, ενώ άλλοι παρουσιάζονταν με τυλιγμένες τις πληγές τους με γάζες.

Ο κόσμος τα έβλεπε, ακόμα και οι δικαστές αλλά πολλοί, παρ' όλον ότι θεωρούνταν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν επενέβαιναν- περιλαμβανομένης και της ανωτάτης ηγεσίας του κράτους- γιατί οι βασανιζόμενοι δεν ήταν όλοι αθώοι, αλλά ήταν άνθρωποι που έπαιρναν μέρος πολλές φορές σε επιθέσεις και ανατινάξεις αστυνομικών σταθμών ή ακόμα και δολοφονίες υποστηρικτών της κυβέρνησης.

Η λογική που επικρατούσε τότε ήταν "εσύ βάζεις βόμβες, εγώ δικαιούμαι να σε εκδικηθώ και να σε ξυλοφορτώνω και σε βασανίζω ακόμα και στα αστυνομικά κρατητήρια". Και η πολιτική αυτή συνέχιζε να εφαρμόζεται χωρίς διαμαρτυρίες από τους υποστηρικτές του κράτους ή τους κρατικούς αξιωματούχους.

Στις 28 Απριλίου 1974 η εφημερίδα της αντιπολίτευσης "Εθνική" κάτω από τον τίτλο "Εθνικόφρων εκακοποιείτο επί τετράωρον εις την Πύλη Πάφου" έγραφε:

"Και νέον επεισόδιον εις βάρος ενωτικού ήλθεν εις φως διά καταγγελίας τούτου εις την εφηερίδα μας. Το συμβάν προστίθεται εις την άλυσιν επεισοδίων εις βάρος της ενωτικής Παρατάξεως κατά τας Αγίας ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδος.

Συγκεκριμένως ο εθνικόφρων Σάββας Χριστοδούλου από τον Κάτω Δρυν εις ενυπόγραφον καταγγελίαν του αναφέρει ότι τη νύκτα του Μεγάλου Σαββάτου εκτυπήθη ανηλεώς εις την Πυλην Πάφου.

Ούτος συνελήφθη περί την 3.30 μ.μ . του μεγάλου Σαββάτου και μετεφέρθη αυθημερόν εις την Πύλην Πάφου. Εκεί του ελέχθη ότι πρόκειται να ανακριθή εν σχέσει με εξεταζομένην υπόθεσιν μεταφοράς πυρομαχικών. Αντί, όμως ανακρίσεως, εκακοποιήθη βαναύσως επί τετράωρον".

Στις 12 Μαϊου η ίδια εφημερίδα κατάγγελλε ότι συνεχιζόταν "το όργιον απαναθρώπων βασανιστηρίων εις βάρος συλλαμβανομένων ενωτικών εντός αστυνομικών σταθμών, παρά την παγκύπριον και παγκόσμιον κατακραυγήν την οποίαν είχε προκαλέσει προ μηνών εναντίον της Κυβερνήσεως και παρά τας επανειλημένας δηλώσεις του κ. Κυβερνήτου ότι δήθεν έδωσεν εντολάς να μη κακοποιούνται κρατούμενοι".

Η εφημερίδα κατάγγελλε τις κακοποιήσεις των Παντελή Α. Μιχαηλίδη και Ανδρέα Μουζούρη στη διάρκεια κράτησης στον αστυνομικό σταθμό Ξυλοφάγου "υπό επικουρικών".

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα ο δεύτερος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Λάρνακας ενώ δεν επιτράπηκε ούτε στους γονείς του να τον επισκεφθούν όπως επίσης και στο δικηγόρο του Χριστόδουλο Σώζο.

Σε δυο μέρες πρόβαλλε κάτω από τον τίτλο "εκακοποιήθη ανάνδρως ο Ρόδος Παπαδόπουλος" καταγγελία του δικηγόρου του συλληφθέντα Κώστα Αδαμίδη στο δικαστήριο ότι ο πελάτης του ότι είχε κακοποιηθεί στον αστυνομικό σταθμό Πύλης Πάφου.

Ο δικαστής Αναστασίου εκδίδοντας διάταγμα διήμερης κράτησης του υπόπτου μαζί με άλλους είπεν ότι " το Δικαστήριον επιθυμεί να δηλώση διά πολλοστήν φοράν ότι οι κρατούμενοι δέον να τυγχάνουν καλής και αξιοπρεπούς μεταχειρίσεως".

Καταγγελία για άγρια κακοποίηση έκαμε και ο δικηγόρος Θεόδουλος Μόντης, για τον πελάτη του Νεόφυτο Θεοδώρου Μανδρή, ο οποίος συνελήφθη στις 14 Μαϊου ως ύποπτος ενεχόμενος σε υπόθεση συνωμοσίας προς ανατροπή της Κυβένησης και σε υπόθεση μεταφοράς όπλων.

Την ίδια καταγγελία έκαμε επίσης την επομένη και ο ύποπτος για παρόμοια υπόθεση Χριστόφορος Κοσμά, από τη Ζωοπηγή.

Παρόμοια καταγγελία έκαμε επίσης και ο Ανδρέας Μιχαήλ Κρητικός από τα Κονιά ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας ο οποίος παραπονέθηκε ότι κακοποιήθηκε σε αγρούς στην Πάφο μετά τη σύλληψη του σε σχέση με την κλοπή όπλων από το ΚΕΝ Γεροσκήπου.

Στις 5 Ιουνίου ο Νίκος Μαυρονικόλας απολυθείς αστυνομικός που συνελήφθη για την κλοπή των όπλων από το ΚΕΝ Γεροσκήπου κατήγγειλε διά του δικηγόρου Παναγιώτη Δημητρίου ότι υπέστη "απάνθρωπον και πρωτοφανή εις αγριότητα κακοποίησιν".

Σε σχετική καταγγελία προέβη ο Παναγιώτης Δημητρίου και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Σώματος Κύπρου.

Τέτοια ήταν τα τραύματα που υπέστη ο Μαυρονικόλας ώστε η Αστυνομία παρουσίασε στο δικαστήρο πιστοποιητικό του κυβερνητικού ιατρού ότι δεν μπορούσε να παρουσιασθεί και ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο.

Ενας άλλος ύποπτος ο ελαιοχρωματιστής Παναγιώτης Πέτρου κατήγγειλε ότι βασανίστηκε στην Πύλη Πάφου.

Εγραφε η ΕΘΝΙΚΗ στις 7 Ιουνίου:

"Ως κατήγειλεν ο ίδιος και ο συνήγορος του κ. Αδαμίδης, κατά την διάρκειαν της ανακρίσεως του εις Πύλην Πάφου, το παρελθόν Σάββατον επειδή ηρνείτο οιανδήποτε ανάμειξιν εις την υπόθεσιν της κλοπής των όπλων, δύο επικουρικοί τον ήρπασαν χειροπόδαρα και τον εκτυπούσαν επί ώρας εις τους τοίχους μέχρις ότου έχασε τας αισθήσεις του. Οταν συνήλθε υπέγραψε δύο καταθέσεις τας οποίας του παρουσίασαν, τους δυο βασανιστάς τους ο Πέτρου ανεγνώρισεν ως είχεν εντός της αιθούσης του δικαστηρίου πλην όμως ούτοι έσπευσαν να εγκαλείψουν την αίθουσαν προτού τους υποδείξη.

Μετά την κακοποίησιν του μετεφέρθη εις τον αστυνομικόν σταθμόν Αγίου Δομετίου, όπου κρτείται απομονωμένος, ενώ οι έτεροι εννέα κρατούνται εις τας Κεντρικάς Φυλακάς.

Ως κατήγγειλεν ο δικηγόρος του κ. Κ. Αδαμίδης η μόνη τροφή που του εδόθη εις διάστημα τεσσάρων ημερών ήτο μισό πόλιπιφ, ένα ψωμί και μια ντομάτα.

Ο Πέτρου παρουσίαζε χθες εικόνα ανθρωπίνου ράκους, παρηκούθησε δε ολόκληρον την διαδικασίαν "διπλωμένος" εις τα δύο και εξέφρασε φόβους ότι συνεπεία των κτυπημάτων που εδέχθη έσπασεν η σπονδυλική του στήλη".

Τα βασανιστήρια κατήγγειλε στις 10 Ιουνίου η ΕΣΕΑ στην Ελλάδα και στην Διεθνή Επιτροπή Νομικών. Σε τηλεγράφημα προς τον Στρατηγό Γκιζίκη, Πρόεδρο της Ελλάδας ανέφερε:

"Παρακαλείσθε επέμβητε πάραυτα προς άρσιν αδιακρίτου ανθρωπομαζώματος και κτηνώδους κακοποιήσεως πολιτικών κρατουμένων. Πλείστοι φέρουν σοβαράς κακώσεις και χρήζουν άμεσου ιατρικής περιθάλψεως. Η ζωή τινών εξ αυτών διατρέχει άμεσον κίνδυνον εις χείρας δυνάμεων ασφαλείας Κυπριακής Κυβερνήσεως".

Εξ άλλου σε τηλεγράφημα προς τον Τζέφρυ Γκαρ, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών ανέφερε:

"Μέλη της αντιπολιτεύσεως συλληφθέντα υπό εφεδρικής αστυνομίας και τελούντα υπό κράτησιν υφίστανται βασανιστήρια. Αι ζωαί μερικών εξ αυτών διατρέχουν πραγματικόν κίνδυνον. Δικηγόροι παρεμποδίζονται να ίδουν πελάτας των και προσφέρουν την βοήθειαν των. Παρακαλούμεν επέμβητε αμέσως".

Εξάλλου σε τηλεγράφημα προς τον πρέσβη της Ελλάδας Ευτάθιο Λαγάκο η ΕΣΕΑ ανέφερε:

"Πολιτικοί κρατούμενοι υφίστανται απάνθρωπα βασανιστήρια. Η ζωή τινών εξ αυτών ευρίσκεται εις άμεσον κίνδυνον. Παρακαλούμεν όπως επέμβητε αμέσως".

Η ΕΘΝΙΚΗ έγραφε στις 12 Ιουνίου ότι ο Παναγιώτης Πακκουτής από την Αυγόρου συνελήφθη ως ύποπτος ενεργειών και αργότερα απελύθη χωρίς να προκύψει ο,τιδήποτε ενοχοποιητικό σε βάρος του". Κατά την κράτησιν του εβασανίσθη αγρίως και παρακολουθείται υπό ιατρών, γίνεται δε σκέψις μεταβάσεως του εις Αθήνας διά περαιτέρω θεραπείαν".

Στις 14 Ιουνίου η ΕΘΝΙΚΗ έγραφε ότι οι κρατούμενοι από την Πάφο που συνελήφθησαν για την κλοπή των όπλων από το ΚΕΝ Γεροσκήπου κήρυξαν απεργία πείνας "εις ένδειξιν διαμαρτυρίας διά τας αθλίας και απανθρώπους συνθήκας κρατήσεως των".

Εξ άλλου την επομένην η ίδια εφημερίδα έγραφε ότι έγιναν στο δικαστήριο άλλες δώδεκα (καταγγελίες) περιπτώσεις κακοποίησης κρατουμένων από τα Κοκκινοχώρια.

Εγραφε η ΕΘΝΙΚΗ στις 15 Ιουνίου 1974:

"Συμφώνως προς πληροφορίας μας οι σοβαρώτεροι κακοποιηθέντες είναι ο Ανδρέας Μακρής εξ Αυγόρου και ο Ανδρέας Σκούρου εκ Ξυλοφάγου. Λόγω της αθλιότητος της καταστάσεως των νοσηλεύονται εις το γενικόν Νοσοκομείον και δεν ηδυνήθησαν χθες να εμφανισθούν εις το δικαστήριον. Ως κατήγγειλεν ο δικηγόρος κ. Χρ. Σώζος ο Σπύρου έχει σπασμένην μίαν πλευράν συνεπεία του ξυλοδαρμού του εις Πύλην Πάφου.

Ετερος κρατούμενος ο Ανδρέας Κορυζής εκ Ξυλοτύμπου ενόρκως κατέθεσεν ότι εμαστιγώθη και εβασανίσθη με πρωτοφανή αγριότητα. Η πλήρης κατάθεσις του Κορυζή έχει ως εξής: "Οταν συνελήφθην με ωδήγησαν εις την αστυνομίαν της Λάρνακας. Επί ώρας με είχον να στέκωμαι εις τον τοίχον. Μετά με επήραν εις το Δικαστήριον και μου έβγαλαν διάταγμα κρατήσεως. Από εκεί με ωδήγησαν πάλιν εις τον αστυνομικόν σταθμόν. Μας έβαλαν εις τον τοίχον μαζί με άλλους κρατουμένους εις ένα δωμάτιον, όπου μπορούσαν οι διάφοροι εφεδρικοί να μπαίνουν και να κτυπούν οποιονδήποτε από εμάς. Ο Ξυλοδρμός αυτός διήρκεσεν από τις 2 το μεσημέρι μέχρι την 8ην μ.μ. Τόσες ήταν οι φωνές των άλλων που δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια αυτές τις αγριότητες. Μετά την μεταφοράν μας εις τας Κεντρικάς Φυλακάς με επήραν εις την Πύλην Πάφου, όπου ήθελαν να ομολογήσω διά κατοχήν όπλων που εγώ δεν είχα. Μου ετύλιξαν το πρόσωπο με μίαν μαντηλιάν και μου εμπόδισαν την αναπνοήν. Μου έβαλαν τα πόδια μου μέσα σε μιαν καρέκλαν και με εμαστίγωναν συνεχώς. Μετά μου τα έβαλαν σε μιαν σίκλαν με χλιαρό νερό. Εν συνεχεία με υποχρέωσαν να περπατώ διά να κυκλοφορή το αίμα ως μου έλεγαν. Διά τρίτην φοράν μου έβαλαν εις το κεφάλι μίαν μαύρην κουκούλαν και με εκτυπούσαν συνέχεια με βαναυσότητα. Την επομένην ημέραν με εκακοποίησαν και πάλιν με σακκούλαν μαύρην και μαστίγιον. Μου έβαλαν δύο μολύβια εις τα δάκτυλα μου και μου τα έσφιγγαν.

Εις το σημείον τούτο, ο Κορυζής έδειξεν εις τον δικαστήν κ. Κολώταν ωρισμένα εμφανή ίχνη της τοιαύτης μεταχειρίσεως επί των χειρών του και συνέχισεν: " Δεν μπορώ λόγω των βασανιστηρίων να αναπνεύσω και θέλω να εξετασθώ από ιατρόν".

Είπεν επίσης ότι όταν έδωσεν την "θεληματικήν" κατάθεσιν του προς την αστυνομίαν ήτο πεσμένος μετά την κακοποίησιν του, εις το πάτωμα, κάτω από ενα γραφείο.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: Διά την κακοποίησιν του ενόρκως κατέθεσεν και ο Χριστάκης Ευαγγέλου Βραχίμης, ο οποίος είχε επιδέσμους εις τους πόδας και εβάδιζεν μετά δυσκολίας. Και εις αυτόν επίσης οι βασανισταί του εφόρεσαν κουκούλαν και με μαστίγιον τον εκτυπούσαν εις τα πέλματα τον ποδών".

Οι καταγγελίες για κακοποιήσεις πλήθαιναν όλο και πρισσότερο.

Στις 15 η ΕΘΝΙΚΗ δημοσίευσε σε ανταπόκριση από την Αμμόχωστο:

"Ο εκ Φρενάρου Ελευθέριος Χατζημιχάηλ, ο οποίος συνελήφθη υπό Επικουρικών κατά τας προσφάτους ερεύνας εις την περιοχήν Κοκκινοχωριών λόγω άγριου ξυλοδαρμού του και εκτεταμένων κακώσεων που υπέστη παραμένει κλινήρης και παρακολουθείται υπό του ιατρού κ. Παπαπέτρου.

Ο κ. Χατζημιχαήλ συνελήφθη την νύκτα της παρελθούσης Τετάρτης κατόπιν ερευνών ανδρών του Εφεδρικού εις τα δύο περιβόλια του εις Φρέναρος. Αι έρευναι ουδέν το ενοχοποιητικόν εις βάρος του έφερον εις φως. Εις τον ένα κήπον του ο Χατζημιχάηλ διατηρεί κονικλοτροφείον και ως συνηθίζεται, την νύκτα εντός αυτού ανάβει φως. Τούτο οι άνδρες του Εφεδρικού εξέλαβον ως ανέφερον εις τον κακοποιηθέντα ως σύνθημα διά τας στασιαστικάς ομάδας της περιοχής.

Με την δικαιολογίαν αυτήν μετεφέρθη εις τον αστυνομικόν σταθμόν Αμμοχώστου όπου εκτυπήθη ανηλεώς με σάκκους άμμου εις διάφορα μέρη του σώματος του. Του έδεσαν επίσης τα πόδια επί κλίνης και με σανίδια και άλλα αντικείμενα εκτυπάτο συνεχώς εις τα πόδια με αποτέλεσμα τα νύχια του δεξιού του ποδιού να βγουν και να μην δύναται έκτοτε να περπατήση. Την επομένην αφέθη ελεύθερος διότι ως του ανέφερον οι βασανισταί του συνεπεία της αθλίας καταστάσεως εις την οποίαν ευρίσκετο δεν ηδύναντο να τον παρουσιάσουν ενώπιον του δικαστηρίου".

Στις 18 Ιουνίου 1974 η ΕΘΝΙΚΗ παρέθετε καταγγελίες βασανισμού του Θεόδωρου Κυριάκου Σουρμελή, 57 ετών, ο οποίος είχε σηλληφθεί για τον φόνο του Κώστα Αρμεύτη στη Λεμεσό:

"Ο Σουρμελής κατήγγειλε ότι βασανίστηκε στον αστυνομικό σταθμό Λεμεσού λέγοντας ότι "εκτυπήθη εις το σβέρκον και εις την κεφαλην".

Ο Σουρμελής έδειξε στο δικαστήριο εμφανή ίχνη κακώσεων στο σώμα του τα οποία υπέστη όταν ο βασανιστής του τον ελάχτισε όπως είπε με τα άρβυλα. Είπε ακόμη ότι υπέφερε από λευχαιμία και έχει κάμει μέχρι τώρα τρεις μεταγγίσεις αίματος στην Αθήνα.

Ο συνήγορος του Σουρμελή Λουκής Παπαφιλίππου ανέφερε στο δικαστήριο απευθυνόμενος προς τον εξεταστή της υπόθεσης:

" Αν αυτοί οι άνθρωποι (και οι άλλοι ύποπτοι) βρεθή από ιατρόν ότι φέρουν εμφανείς εξωτερικάς κακώσεις, τότε ποια είναι τα μέτρα ασφαλείας που ισχυρίζεσθε ότι ελάβατε διά την ασφάλειαν των ως είναι το καθήκον σας; Ακούσατε ότι πλείστοι ύποπτοι παραπονούνται διά κακοποίησιν των ενώ τελούν υπό νόμιμον κράτησιν; Δεν μπορώ να βάλω αυτούς τους ανθρώπους εις το στόμα του λύκου ή να τους δω αύριον κατακρεουργημένους ή να αντικρύσω 19 πτώματα. Υπάρχει το πρηγούμενον του Βαρραβά και του Μαυροκοινόλα".

Ο Σουρμελής παραπέμφθη προς εξέταση σε κυβερνητικό γιατρό και όπως σημείωνε η ΕΘΝΙΚΗ ο γιατρός ανέφερε ότι "λίαν επισφαλής είναι η κατάσταση της υγείας του Θεοδώρου Κυριάκου Σουρμελή, ηλικίας 57 ετών, ενός εκ των συλληφθέντων ως υπόπτων διά τον φόνον του Κώστα Αρμεύτη και τον τραυματισμόν των Κόκκινου και Αντωνίου".

Στις 19 του μηνός παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο εννέα συλληφθέντες στην επαρχία Αμμοχώστου που παραπονέθηκαν ότι είχαν κακοποιηθεί.

"Ιδιαιτέρως βάναυσος ήτο η κακοποίησις του Γεωργίου Χατζηκυριάκου εξ Αγίου Αμβροσίου, δασοκόμου, 28 ετών, ο οποίος μετεφέρθη στο δικαστήριο υποβασταζόμενος", σύμφωνα με την "Εθνική" στις 20 Ιουνίου.

Πρόσθετε η εφημερίδα:

"Ο δικηγόρος αυτού κ. Χρ. Σολωμής εζήτησεν από το δικαστήριον όπως ο πελάτης του καταθέση τα της κακοποιήσεως του ενόρκως ή μη, ο δικαστής όμως κ. Χρίστος Αρτεμίδης δεν επέτρεψε τούτο.

Τελικά το δικαστήριο έδωσε οδηγίες όπως εξετασθούν οι κρατούμενοι από ιατρό.

Στις 21 Ιουνίου η ΕΘΝΙΚΗ έγραφε κάτω από τον τίτλο "Οι καννίβαλοι οργιάζουν" ότι έντεκα συνολικά κρατούμενοι κατάγγειλαν ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας ότι υπέστησαν ανήκουστα βασανιστήρια στα χέρια "των αιμοσταγών καννιβάλων εις τα διάφορα Νταχάου του φασιστικού καθεστώτος".

Σε ρεπορτάζ η δικαστηριακή συντάκτις της εφημερίδας έγραφε:

"Καρδιοπαθής πολιτικός κρατούμενος όστις εκακοποιήθη κατά την κράτησιν του, υπέστη χθες κρίσιν εντός του δικαστηρίου και μετεφέρθη εσπευσμένως εις το γενικόν νοσοκομείον. Πρόκειται διά τον Ανδρέαν Γεωργίου Ντάρλιγκ από τη Ορόκλινην, ο οποίος κατά την ημέραν της συλλήψεως του επρόκειτο να αναχωρήση εις την Αγγλίαν διά θεραπείαν.

Εις το Γενικόν Νοσοκομείον του εγένετο ένεσις και ο ύποπτος ωδηγήθη εκ νέου εις το δικαστήριον,

Ο Ντάρλιγκ κρατείται από της 12ης τρέχοντος μαζί με άλλα δεκατέσσερα πρόσωπα εκ των επαρχιών Λάρνακος και Αμμοχώστου εν σχέσει με υπόθεσιν συνωμοσίας κατά του κράτους και συμμετοχής εις τη ΕΟΚΑ Β.

Από τους λοιπούς υπόπτους φρικιαστικά βασανιστήρια υπέστη ο Κίμων Ευαγγέλου Βραχίμης από την Ξυλοφάγου, εις την Πύλην Πάφου, όπου είχε μεταφερθή δι' ανάκρισιν οι βασανισταί του Φούτ του εφόρεσαν κουκούλαν, του έβγαλαν τους όνυχας από τα πόδια του. Τον εκτύπησαν ανηλεώς εις την κοιλίαν και ανάμεσα εις τα σκέλη. Ο Βραχίμης παρουσιάσθη εις το δικαστήριον με επιδέσμους εις τα δάκτυλα των ποδών του, και κατέθεσεν ενόρκως διά την απάνθρωπον κακοποίησιν που υπέστη.

Βασανιστήρια εξ άλλου υπέστη και ο αδελφός του Αντώνης Βραχίμης ο οποίος νοσηλεύεται εις το γενικόν νοσοκομείον και δεν παρουσιάσθη χθες εις το δικαστήριο. Ετερος κρατούμενος, ο Ορθόδοξος Επιφανείου από την Δερύνειαν καταθέτων ενόρκως κατήγγειλεν ότι εβασανίσθη τόσον εις τον αστυνομικόν σταθμόν Αμμοχώστου όσον και κατά την μεταφοράν του εις Λευκωσίαν. Οι επικουρικοί που τον συνώδευαν έρριπτον πυροβολισμούς εις τον αέρα διά να τον εκφοβίσουν προφανώς και με τον υποκόπανον του όπλου τον εκτυπούσαν εις την κεφαλήν. Λόγω των κακώσεων που υπέστη ως ανέφερεν ο συνήγορος του δυσκολεύεται να σταθή όρθιος.

Παράπονον διά κακοποίησιν του πελάτου υπέβαλεν και ο κ. Κουκούνης, δικηγόρος του Πανίκου Αργύρη, από την Ορόκλινη. Οπως ανέφερε, ο Αργύρης, "ωδηγήθη δύο φοράς εις τη Πύλην Πάφου και εκτυπήθη βαναύσως".

Του εφόρεσαν κουκούλαν και τον εκτυπούσαν με σιδηρούν ή πλαστικόν αντικείμεον κάτω από τους πόδας και τας κνήμας. Δύο φοράς εζήτησεν να εξετασθή υπό ιατρού, αλλά ουδείς ιατρός ειδοποιήθη.

Το δικαστήριο διέταξε όπως οι αδελφοί Βραχίμη, ο Ανδρέας Ντάρλιγκ και ο Ορθόδοξος Επιφανείου κρατηθούν στο Γενικό Νοσοκομείο, υποβληθούν σε ιατρική εξέταση υπό κυβερνητικού ιατρού και το πόρισμα της εξέτασης κατατεθεί ενώπιον του μετά από τρεις ημέρες.

Απάνθρωπον και κτηνώδη κακοποίησιν υπέστησαν εις τον αστυνομικόν σταθμόν Αμμοχώστου οι πέντε εκ των δέκα ενωτικών που συνελήφθησαν προχθές εις το χωρίον Μηλιά. Εις εξ αυτών, ο 26ετής Ανδρέας Στρακόττας δεν προσήλθεν εις το Δικαστήριον διότι νοσηλεύεται εις το γενικόν Νοσοκομείον

Λευκωσίας. Μεταξύ των κακοποιηθέντων είναι και ο Σωτήρης Λοϊζου που εκτυπήθη με γρόνθους εις την κεφαλήν, τα γεννητικά όργανα και την κοιλιακήν χώραν. Ιδιαιτέρως βάναυσος είναι επίσης η κακοποίησις του νεαρού Δημητράκη Δ. Καουλλή όστις εκτυπήθη από ομάδες επτά- οκτώ Επικουρικών. Οπως κατήγγειλεν χθες ενόρκως ενώπιον του δικαστηρίου Λευκωσίας οι βασανισταί του έβαλαν ξύλα ανάμεσα εις τα δάκτυλα των χεριών του και τα έσφιγγον. Τον ετραβούσαν από τα μαλλιά και τον εκτυπούσαν εις τον τοίχον. Κατόπιν προτροπής του δικηγόρου του Ι.Κ Χατζηπιέρα ο Καουλλής έβγαλε το υποκάμισο του και έδειξεν εις το δικαστήριον εμφανή ίχνη κακώσεων επί του σώματος του.

Ο κ. Χατζηπιέρας κατήγγειλεν επίσης ότι ο Αρτέμης Λοϊζου εκτυπήθη εις τα αυτιά και την μέσην ενώ ευρίσκετο υπό νόμιμον κράτησιν. Ετερος συλληφθείς, ο Παναγιώτης Μουστάκας, μόλις εισήλθεν εις τον αστυνομικόν σταθμόν Αμμοχώστου, εδέχθη επίθεσιν των επικουρικών, οι οποίοι τον ετραβούσαν από τα μαλλιά και τον εξυλοκόπησαν αγρίως. Ελαφρότερον εκτυπήθη ο Λοϊζος Κοντοζής".

Ενας άλλος που κατήγγειλε ότι κακοποιήθηκε ενώ τελούσε υπό κράτηση ήταν ο Πρόεδρος της Ενωσης Αγωνιστών Πάφου Αντωνάκης Καλογήρου.

Ο Καλογήρου είπε ότι εκρατείτο στις Κεντρικές Φυλακες στη Λευκωσία για έξη μέρες και την ημέρα αυτή οδηγήθηκε στο φρουραρχείο των Φυλακών όπου κάποιος του έδεσε τα χέρια με χειροπέδες και τον έβαλε σε ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο υπήρχαν δύο λοχίες του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων.

Ακολούθως του φόρεσαν κουκούλα στο πρόσωπο και στη συνέχεια την τύλιξαν με μια κουβέρτα.

"Μετά", σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΙΚΗ της 22ας Ιουνίου 1974, "άρχισε το ξύλον. Αυτοί που εκάθηντο εις το οπίσθιον κάθισμα του αυτοκινήτου και ο άλλος που ήταν δίπλα από τον οδηγόν τον εκτυπούσαν εις την πλάτην και τα πλευρά επί δίωρον. Τον κτυπούσαν και τον απειλούσαν ότι θα τον σκότωναν ενώ τον περιέφεραν με το αυτοκίνητο εις τας οδούς της Μακεδονιτίσσης διά να δώση ενοχοποιητικήν κατάθεσιν διά τον εαυτόν του και άλλους κρατουμένους.

Πρόσθετε η εφημερίδα:

"Η κακοποίησις του συνεχίσθη εις την Πύλην Πάφου. Εκεί τον έβαλαν πάνω εις μίαν τάβλαν. Ηρχισαν να τον κτυπούν με γρόνθους εις τη πλάτην, εις την κεφαλή και εις όλον του το σώμα.

Από τον ιδρώτα τα ρούχα του έγιναν ως να είχαν βραχή από νερόν. Του έβγαλαν τότε το υποκάμισον του και αφού ετοποθέτησαν τα πόδια του κάτω από μιαν καρέκλαν ήρχισαν να τα κτυπούν. Ο ξυλοδαρμός του εξηκολούθησεν μέχρι τα ξημερώματα σχεδόν της επομένης ημέρας.

Οταν τελικώς ωδηγήθη εις το Νοσοκομείον κάποιος ιατρός τον επληροφόρησεν ότι υπέστη μετατόπισιν δύο σπονδύλων".

Αλλος ύποποτος σχετικά με την κλοπήν των όπλων από το ΚΕΝ Γεροσκήπου, ο Νίκος Μαυρονικόλας εξακολουθεί να νοσηλεύεται λόγω της σοβαρότητος της καταστάσεως του.

Στις 25 Ιουνίου παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ο Μιχαλάκης Ιωάννου Λίλλητος, ο οποίος συνελήφθη στη Λεμεσό και κατήγειλε ότι βασανίστηκε.

Εγραφε σχετικά η εφημερίδα ΕΘΝΙΚΗ την επομένη:

"Ο Λίλλητος, ο οποίος επί ώρας εκακοποιήθη εις Πύλην Πάφου την παρελθούσαν Κυριακήν (23.6.) με απαράδεκτα άνανδρα και ανέντιμα μέσα- ούτε και αυτό το ξεγύμνωμα δεν παρελήφθη εις την περίπτωσιν του- προσήλθεν εις το δικαστήριο υποβασταζόμενος και ημιλιπόθυμος. Ωδηγήθη εις το μικρόν δωμάτιον όπου συνήθως κρατούνται οι ύποπτοι προ της ενάρξεως της διαδικασίας συνοδευόμενος από τα κλάματα των συγγενών και των κρατουμένων που ανέμενον εις τους διαδρόμους του δικαστηρίου.

Ο δικηγόρος του υπόπτου Λουκής Παπαφιλίππου υπέβαλε τις ακόλουθες ερωτήσεις στον Ανθυπαστυνόμο Μηνά Χριστόπουλον, ο οποίος ζήτησε την έκδοση διατάγματος κράτησης του Λίλλητου μαζί με άλλους γιά διάφορες άλλες παράνομες ενέργειες:

ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ: Βλέπετε τον ημιθανή Λίλλητον που είναι στα πρόθυρα της άλλης ζωής. Μετά την κακοποίησιν της Κυριακής του είπατε να μην παραπονεθή εις το δικαστήριον και να πη ότι έπεσεν κάτω από μιαν αθασιάν.

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εκακοποιήθη.

ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ: Μπορείτε να δήτε εάν τα πόδια του είναι πρησμένα;

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορώ να δω από εδώ.

ΔΙΚΑΣΤΗΣ: Ας μετακιννηθή ολίγον ο ύποπτος.

ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ: Δεν είναι εις θέσιν να μετακινηθή κύριε δικαστά. Εχει κανένα που δεν έφαγεν ξύλον στα πόδια; Ποίος τον εκακοποίησεν αυτόν τον άνθρωπον κύριε Μηνά;

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ουδείς.

ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ: Ισχυρίζεσθε ότι οι άνθρωποι αυτοί εκρατήθσαν εν ασφαλέια;

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εις πλήρη ασφάλειαν.

ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ: Και με την ιδίαν εντιμότητα και ευθύτητα υπόσχεσθε ότι θα κρατηθούν και διά τας άλλας ημέρας εν ασφαλεία; Ο Λίλλητος αποδεικνύει πλήρως πως λειτουργεί η ασφάλεια σας. Είναι ηθοποιός αυτός ο άνθρωπος; Κύριε μάρτυς. Ηλθεν εδώ διά να μας κοροϊδεύση; Ψεύδεσθε όταν λέτε ότι κρατούνται εν ασφαλεία.

Καταθέτων ενόρκως διά την κακοποίησιν του ο Λίλλητος όστις παρέμεινε καθήμενος καθ' όλην την διαδικασίαν είπεν ότι την 1ην μ.μ. μετεφέρθη εις την Πύλην Πάφου. Κατά την ανάκρισιν του εκεί, αφού τον εγύμνωσαν και τον άφησαν μόνον με το εσώβρακον, ήρχισαν βαναύσως να τον κτυπούν εις όλον το σώμα και γεννητικά όργανα. Αφού του εφόρεσαν μίαν μαύρην κουκούλαν, του επέρασαν τα πόδια μέσα εις μίαν καρέκλαν και αφού εκάθησαν επάνω ήρχισαν να τον κτυπούν. Από τα κτυπήματα που εδέχθη δεν δύναται να βαδίση ούτε και να λυγίση, το σώμα του διότι πιθανώς να επειράχθη η σπονδυλική του στήλη".

Παράπονα για βασανισμούς έκαμαν στο δικαστήριο και οι Χριστάκης Ιάσονος Βασιλείου και Κώστας Δ. Κωστέας και οι δυο από την Περιστερώνα και ο Λούκας Γεννάρης από την Πηγή Αμμοχώστου ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας σύμφωνα με τη εφημερίδα ΕΘΝΙΚΗ στις 29 Ιουνίου 1974.

Εγραφε η εφεμερίδα:

"Συγκεκριμένως ο Ιάσονος εδάρη αγρίως αφού εγυμνώθη. Του έβαλαν βαμβάκι εις το στόμα και τον επίεζαν με ένα μαξιλάρι. Ο Κωστέας εκτυπήθη υπό επικουρικών εις το στόμα και τα αυτιά με γκλομπς. Ο Γεννάρης αφού εγυμνώθη εκτυπήθη με υποκοπάνους όπλων και ηπειλήθη υπό κάποιου επικουρικού, όστις ώπλισεν το όπλον και επεχείρησεν να πιέση την σκανδάλην".