Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

6.5.74:Η ΕΟΚΑ Β κλέβει 126 όπλα (αυτόματα, πολυβόλα, όλμους και μπαζούκας) από το 34ο Τάγμα Επιστράτευσης στο ΚΕΝ Γεροσκήπου και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων και σκληρές κατηγορίες για παράνομες ενέργειες εναντίον της Εθνικής Φρουράς και ελλήνων αξιωματικώ

S-2009

6.5.1974: Η ΕΟΚΑ Β ΚΛΕΒΕΙ 126 ΟΠΛΑ, (ΑΥΤΟΜΑΤΑ, ΠΟΛΥΒΟΛΑ, ΟΛΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΠΑΖΟΥΚΑΣ) ΑΠΟ ΤΟ 34ο ΤΑΓΜΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

Ενώ η ΕΟΚΑ Β πελαγοδρομούσε μεταξύ της επιλογής Αρχηγού μετά το θάνατο του Στρατηγού Γρίβα στα τέλη Ιανουαρίου 1974 μια επιχείρηση του τομεάρχη της Πάφου, με δική του προφανώς πρωτοβουλία, δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στην παράνομη οργάνωση και έντονες επικρίσεις εναντίον της.

Η επιχείρηση αφορούσε την κλοπή 120 όπλων, όλμων και μπαζούκας από το 34ο Τάγμα Επιστράτευσης που είχε την έδρα του στο ΚΕΝ Γεροσκόπου στο διάστημα μεταξύ 6 και 8 Μαϊου 1974.

Τα όπλα που κλάπηκαν ήταν 40 τυφέκια, 45 ελαφριά αυτόματα τύπου στεν, 35 πολυβόλα μπρεν, 4 όλμοι, και 2 μπαζούκας

Ο Πρόεδρος Μακάριος ήταν και αναστατωμένος και αγανακτισμένος για τη μεγάλη κλοπή που μπορούσε να εξοπλίσει έναν πλήρη λόχο.

Ετσι προέβη σε έντονες παραστάσεις τόσο στον πρέσβη της Ελλάδας Ευστάθιο Λαγάκο όσο και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Στρατηγό Ντενίση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελεύθερος Λαός" του στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Ηρακλή Χατζηηράκλη, Γενικού Γραμματέα της ΠΕΚ, ο Μακάριος δήλωσε στο Λαγάκο:

"Ουδεμίαν εμπιστοσύνην δύναμαι να έχω πλέον εις τους εν Κύπρω υπηρετούντας αξιωματικούς εξ Ελλάδος. Ουδείς δύναται να με πείση ότι αι συνεχείς κλοπαί οπλισμού εκ της Εθνικής Φρουράς πραγματοποιούνται άνευ της ενεργού συμμετοχής των εξ Ελλάδος αξιωματικών".

Η κλοπή του οπλισμού από το ΚΕΝ Γεροσκήπου έφερε την Εθνική Φρουρά αντιμέτωπη με τον λαό της Πάφου, ο οποίος σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ζήτησε εκκαθαρίσεις στην Εθνική Φρουρά όλων όσοι τάσσονταν εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης.

Στις 13 Μαϊου ολόκληρη η Πάφος κατήλθε σε μονόωρη γενική στάση εγασίας.

Στους συγκεντρωθέντες μίλησαν αξιωματούχοι της ΠΕΚ, της ΣΕΚ,της ΟΕΛΜΕΚ και της Ενωσης Αγωνιστών και ενέκριναν ψηφίσματα προς τον Πρόεδρο Μακάριο, και τον πρέοδρο της Ελληνικής χούντας στρατηγό Γκιζίκη.

Στο ψήφισμα προς τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο αναφερόταν:

"Καταδικάζομεν εντόνως και μετ' αγανκτίσεως την παράδοσιν όπλων της Εθνικής Φρουράς προωρισμένων δι' αντιμετώπισιν αλλοφύλων εχθρών εις παρανόμους ανατρεπτικάς ομάδας προς σφαγιασμόν Ελλήνων. Θεωρούεν την πράξιν ταύτην ως έγκλημα εσχάτης προδοσίας και καλούμεν την Κυβέρνησιν να εγκαταλείψη τη ανεκτικήν αυτής στάσιν και να παραδώση τους υπευθύνους του βδελυρού τούτου εγκλήματος εις εκτελεστικό απόσπασμα, όπως ακριβώς θα εγίνετο εις οιανδήποτε χώραν του κόσμου, σεβομένην εαυτήν και αγωνιζομένην διά την ελευθερίαν της. Απαιτούμεν άμεσον έλεγχον της Εθνικής Φρουράς υπό της Κυβερνήσεως της Κύπρου, ώστε να μεταβληθή αύτη από κέντρον δημιουργίας και εξοπλισμού παρανόμων ομάδων, αίτινες ανοίγουν τον δρόμον προς την διχοτόμησιν εις σώμα νομιμόφρον και πειθαρχημένον προς προάσπισιν της ακεραιότητος και ελευθερίας της πατρίδος".

Στο ψήφισμα προς τον στρατηγό Γκιζίκη αναφέρονταν τα ακόλουθα:

"Ο λαός εκφέρει την πικρίαν αυτού διότι υπό την επιρροήν ενίων Ελλήνων αδελφών αξιωματικών, η Εθνική Φρουρά πλησιάζει προς την εκτροπήν της Εθνικής αυτής αποστολης και αντί να έχη ως σκοπόν της την προάσπισιν της ελευθερίας και ακεραιότητος του ελληνικού τούτου χώρου να καταστή κέντρον δημιουργίας και εξοπλισμού παρανόμων και εγκληματικών ομάδων. Ως Ελληνες αγωνιζόμενοι υπέρ βωμών και εστιών απευθυνόμεθα προς υμάς και απαιτούμεν όπως ως τίμιος στρατιώτης τιμωρήσετε παραδειγματικώς τους υπευθύνους της παραδόσεως των όπλων και λάβετε όλα τα ενδεικνυνόμενα μέτρα ώστε οι υπό τον έλεγχον υμών ευρισκόμενοι και αποστελλόμενοι εις Κύπρον αξιωματικοί συνειδητοποιήσωσι την αποστολήν αυτών ήτις ασφαλώς έγκειται εις την συνεργασίαν μετά της νομίμου Κυβερνήσεως της νήσου".

Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ για την Εθνική Φρουρά και ο Τύπος άρχισε να ζητά εξηγήσεις και ξεκάθαρα μέτρα μέχρι του σημείο να αποπεμφθούν οι ελλαδίτες αξιωματικοί και να αντικατασταθούν από κυπρίους πράγμα που θα μετέτρεπε την Εθνική Φρουρά σε πραγματικό όργανο του κράτους και όχι της χούντας των Αθηνών που ενίσχυε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ΕΟΚΑ Β.

Η εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" σε άρθρο στις 15 Μαϊου ζητούσε την κεφαλή των Ελλήνων αξιωματικών επί πίνακι δίνοντας παράλληλα την πιο θλιβερή εικόνα για την κατάσταση που επικρατούσε στην Εθνική Φρουρά:

"Η κατά την παρελθούσαν εβδομάδα κλοπή όπλων από στρατόπεδον της Εθνικής Φρουράς θέτει οριστικώς επί τάπητος το θέμα σοβαράς πλέον και αποφασιστικής μελέτης και αποφάσεως επί των εντός του σώματος τεκταινομένων και των εκ τούτων καταστάσεων, αι οποίαι επηρεάζουν δυσμενώς και κατά τρόπον ανεπίτρεπτον το εσωτερικόν μας μέτωπον, τα ρήγματα του οποίου απειλούν να οδηγήσουν τον Κυπριακόν ελληνισμόν εις εμφύλιον πόλεμον και ολοκληρωτικήν κατάστροφήν.

Είναι γνωσταί αι συνθήκαι υπό τας οποίας ιδρύθη η Εθνική Φρουρά, σκοπός της οποίας ετάχθη να αποβή ο ακοίμητος μαχητής της Ελληνικής Κύπρου εναντίον πάσης ξένης επιβουλής και επεμβάσεως. Και διά να πραγματοποιήση την υψηλήν εθνικήν αποστολήν της έπρεπεν αύτη να σταθή εις το ύψος του εκπροσώπου μαχητικού οργάνου του κράτους προς υπεράσπισιν της εθνικής τιμής και της ακεραιότητος της νήσου μας. Ανετέθη δε η οργάνωσις και η καθοδήγησις της εις πεπειραμένους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, οι οποίοι εξ αρχής την εστελέχωσαν.

Και όλοι ανεμέναμεν ότι η πείρα η ευσυνειδησία και η συναίσθησις του εθνικού καθήκοντος εκείνου, οι οποίοι ανέλαβον τη οργάνωσιν και την καθοδήγησιν του στρατιωτικού αυτού σώματος, θα απετέλουν εγγύησιν διά την εκπλήρωσιν της αναληφθείσης αποστολής.

Δέκα έτη παρήλθον αφ' ότου ιδρύθη η Εθνική Φρουρά και σήμερον ευρισκόμεθα ενώπιον μιας καταστάσεως, η οποία μόνον θλιβεράς σκέψεις δύναται να προκαλή. Και τούτο διότι:

Η Εθνική Φρουρά κατέστη η κυριωτέρα πηγή ανωμαλίας διά τον Κυπριακόν ελληνισμόν, η Εθνική Φρουρά κατέστη ο τροφοδότης της παρανομίας και της συνωμοσίας της στρεφομένης κατά του υπευθύνως δυνάμει λαϊκής εντολής χειριζομένου μετά της κυβερνήσεως του, την εθνικήν υπόθεσιν της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Τον άθλιον αυτόν ρόλον της Εθνικής Φρουράς επιβεβαιούν:

Αι επαναλαμβανόμεναι κλοπαί όπλων και πυρομαχικών από τας αποθήκας της και η παράδοσις τούτων εις τας παρανόμους αντικυβερνητικάς ενόπλους ομάδας της ΕΟΚΑ Β.

Η συστηματική επιλογή και εκπαίδευσις δοκίμων αξιωματικών με σαφή και αντιμακαριακήν αντικυβερνητικήν κατεύθυνσιν, οι οποίοι και κατά την διάρκειαν της θητείας των και μετά την αποστράτευσιν των αποτελούν την στελέχωσιν της παρανομίας και της ανωμαλίας.

Η παρουσία και η συνεχώς αναπτυσσομένη αντιμακαριακή, αντικυβερνητική δραστηριότης αριθμού Ελλήνων Αξιωματικών, οι οποίοι εν ονόματι της στρατιωτικής πειθαρχίας και του λεγομένου εθνικού φρονηματισμού χρησιμοποιούν την θέσιν των διά να διαποτίσουν την στρατευμένην νεολαίαν μας με τον φανατισμόν και το μίσος εναντίον του Μακαρίου και της Κυβερνήσεως του.

Εντός των στρατοπέδων οι εν λόγω αξιωματικοί είναι οι πρωταγωνισταί συστηματικής διοργανώσεως εκδηλώσεων των Εθνοφρουρών, οι οποίοι καλούνται να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ΕΟΚΑ Β και του Γρίβα και εναντίον του "τραγογένη ρασοφόρου". Είναι οι πρωταγωνισταί ηθικοί αυτουργοί αναγραφής αντικυβερνητικών αντιμακαριακών συνθημάτων εις τα στρατόπεδα και τους γειτονικούς προς αυτά χώρους. Είναι οι ίδιοι ακριβώς οι οποίοι διά σκοπούς εθνικής διαφωτίσεως" επιδίδονται εντός των στρατοπέδων εις ομιλίας και διαλέξεις "υπέρ της ενώσεως" διά να κατασυκοφαντήσουν τον Μακάριον, ως ανθενωτικόν και προδότην. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι δεν κατορθώνουνν να προλάβουν κλοπάς όπλων, παρά τας δοθείσας διαβεβαιώσεις περί αυστηροτάτων μέτρων, ώστε από τας αποθήκας να μη καταστή δυνατή η απώλεια έστω και μιας σφαίρας.

Αλλά και εκτός των στρατοπέδων δεν έχουν χαμηλοτέραν επίδοσιν, εξυβρίζουν και συκοφαντούν δημοσίως τον Μακάριον. Ζητούν υπό σωματεία να κατεβάσουν φωτογραφίας του. Εις μίαν περίπτωσιν ανεφέρθη ότι Ελλην αξιωματικός δεν εδίστασε να πυροβολήση ακόμη εναντίον φωτογραφίας του Μακαρίου.

Πρώτοι μεταξύ των πρώτων σπεύδουν να παραστούν και να "λειτουργηθούν" εις τας λεγομένας "κατακόμβας" διά να ενθαρρύνουν διά της παρουσίας των το σχίσμα εις την Εκκλησίαν της Κύπρου. Πρώτοι μεταξύ των πρώτων παρίστανται εις τα μνημόσυνα μελών της ΕΟΚΑ Β, οι οποίοι εφονεύθησαν εις ένοπλον σύγκρουσιν των με την αστυνομίαν, ως συνέβη εις το μνημόσυνο Κουντουρέσιη οπότε κατέθεσαν και στέφανον.

Είναι οι ίδιοι ακριβώς Ελληνες αξιωματικοί οι οποίοι άνευ προσχημάτων, έγιναν οι κήρυκες διεξαγωγής πολέμου, και φθοράς του Αρχιεπισκόπου και υποστηρικταί της συνεχούς προκλήσεως επεισοδίων διά να αποδείξουν ότι "ο Μακάριος δεν κυβερνά. Αυτοί οι ίδιοι κατέστησαν και θαμώνες και καθοδηγηταί συσκέψεων της αντιπολιτεύσεως και οι εμπνευσταί της γραμμής και της αρθρογραφίας του εχθρικού προς την Κυβέρνησιν του.

Ούτω σήμερον ΕΟΚΑ Β, Εθνική Φρουρά και αντιπολίτευσις κατήντησαν να θεωρούνται ως ευρισκόμενοι εφ' ενός ζυγού.

Αι διαπιστώσεις αύται συνθέτουν μίαν μεθ' όλα απαράδεκτον κατάστασιν εις την οποίαν δέον να τεθή τέρμα άνευ δισταγμού και περαιτέρω καθυστερήσεως. Στο κάτω κάτω δεν πληρώνει ο λαός διά να ενισχύση και να εξοπλίζη την παρανομίαν και την συνωμοσίαν, ούτε δύναται να περοσφέρη τα τέκνα του διά να γίνωνται θύματα και πιόνια της εφαρμογής μιας ανοσίας πολιτικής άκρως αντιθέτου προς τας επιδιώξεις και την ελευθέραν θέλησιν του.

Είναι φυσικόν και αναπότρεπτον υπό τας περιστάσεις αυτάς η Εθνική Φρουρά να μη τυγχάνη- και δεν τυγχάνει- της εμπιστοσύνης του Κυπριακού λαού. Τα εν αυτή τεκταινόμενα με πρωταγωνιστάς Ελληνες αξιωματικούς δεν είναι δυνατόν να αποβαίνουν προς όφελος του ονόματος του ελληνικού στρατού, ούτε να καλλιεργούν την αρμονίαν εις τας σχέσεις της ελληνικής και της κυπριακής Κυβρνήσεως. Δεν είναι δε δυνατόν η ελληνική Κυβέρνησις να μη έχη πληροφορηθή περί των δραστηριοτήτων Ελλήνων αξιωματικών εις Κύπρον, η δε συνέχισις της καταστάσεως αυτής αποδεικνύει αδυναμίαν της να επέμβη αποτελεσματικώς προς διόρθωσιν των πραγμάτων.

Δι' όλα ταύτα, δεν μένει, κατά την άποψιν μας, άλλη εκλογή διά την Κυπριακήν Κυβέρνησιν παρά να λάβη την απόφασιν διά μίαν καθολικήν αναδιοργάνωσιν της Εθνικής Φρουράς διά της στελεχώσεως της με Κυπρίους αξιωματικούς, υπάρχουν ήδη κύπριοι αξιωματικοί, ο αριθμός των οποίων δύναται ευκόλως να αυξηθή διά της καταρτίσεως και άλλων. Ο Μακάριος και η κυβέρνησις του δεν επιθυμούν ασφαλώς να αποκλείσουν την χρησιμοποίησιν εξ Ελλάδος αξιωματικών, θα πρέπει όμως η ευθύνη της επιλογής τούτων, να αφεθή εις τον Μακάριον και την Κυβέρνησιν του, διά να καταστή απολύτως δυνατόν να επιλεγούν αξιωματικοί της εμπιστοσύνης των. Διά του τρόπου τούτου και μόνον φρονούμεν, θα δημιουργηθή Εθνική Φρουρά αξία της εμπιστοσύνης του Κυπριακού λαού η ύπαρξις της οποίας θα αποτελέση παράγοντα και εξυψώσεως του ονόματος του ελληνικού στρατού και αποκαταστάσεως της αρμονίας μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας".

Στο χορό μπήκε και η ΕΣΕΑ, που αποτελούσε την πολιτική πτέρυγα της ΕΟΚΑ Β-τουλάχιστον επί ηγεσίας της οργάνωσης από τον Στρατηγό Γρίβα

Σε ανακοίνωση της στις 18 Μαϊου τόνιζε ότι η Εθνική Φρουρά αποτελεί όργανο του Εθνους και όχι όργανο του Μακαρίου:

"Η Επιτροπή Συντονισμού Ενωτικού αγώνος ΕΣΕΑ, εις την τελευταίαν αυτής συνεδρίαν μεταξύ άλλων αντιμετώπισε και το θέμα του προκληθέντος υπό των κομμουνιστών και των συνοδοιπόρων και του κυβερνητικού τύπου θορύβου εναντίον των Ελλήνων αξιωματικών οι οποίοι στελεχώνουν την Εθνικήν Φρουράν. Αι απόψεις της ΕΣΕΑ επί τούτου είναι αι ακόλουθοι:

1. Επιθυμία και στόχος της Κυπριακής Κυβερνήσεως και των συνεργαζομένων μετ' αυτής κομμουνιστών ήτο από του 1955 να τεθή η Εθνική Φρουρά υπό τον έλεγχον και την εξάρτησιν της Κυπριακής Κυβερνήσεως. Προς τούτο συνεχής ήτο η προσπάθεια κατασυκοφαντήσεως των εξ Ελλάδος Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς ενετάθη τελευταίως εξ αφορμής της κλοπής όπλων εκ του ΚΕΝ Πάφου όπισθεν της οποίας δεν γνωρίζομεν εισέτι ποίαι σκοτειναί δυνάμεις κρύπτονται. Οι κομμουνισταί οι συνοδοιπόροι και οι λοιποί ανθέλληνες θεώρησαν το επεισόδιον τούτο ως κατάλληλον ευκαιρίαν διά να επιτύχουν εκμεταλλευυόμενοι τα σοβαρά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει το Εθνικόν Κέντρον εξ αιτίας των απαραδέκτων τουρκικών προκλήσεων και απαιτήσεων την εκδίωξιν των Ελλήνων Αξιωματικών ή την υπαγωγήν των υπό τον έλεγχον της κυπριακής κυβερνήσεως.

2. Η ΕΣΕΑ θεωρεί την Εθνικήν Φρουράν ως όργανον του Εθνους διά την προστασίαν και την εξυπηρέτησιν των πανεθνικών εν Κύπρω συμφερόντων. Είναι, ως εκ τούτου εθνικώς απαράδεκτον να καταστή η Εθνική Φρουρά όργανον της κυπριακής Κυβερνήσεως και ιδιαιτέρως του Κυπρίου Προέδρου διά την προώθησιν ανεξαρτησιακών σχεδίων και την διαιώνισιν της υφισταμένης στυγνής δικτατορίας.

3. Η ΕΣΕΑ πιστεύει ότι η πλειοψηφία του Κυπριακού ελληνισμού θεωρεί την Εθνικήν Φρουράν ως την δυναμικήν εν Κύπρω παρουσίαν του Εθνους, ως φρουρόν των εθνικών συμφερόντων και της ελληνικότητος της Κύπρου και ως ασπίδα εναντίον του σοβαρωτάτου κινδύνου τουρκοποιήσεως ή κομμουνιστικοποιήσεεως της νήσου. Η ΕΣΕΑ ελπίζει ότι η Ελληνική Κυβέρνησις θα δώση αποστομωτικήν απάντησιν εις τους εδώ ανθέλληνας καθιστώσα άπαξ και διά παντός σαφές ότι η Κύπρος είναιο χώρος ελληνικός, ότι διά την τύχην και το μέλλον της πρώτιστον λόγον έχει το Εθνικόν Κέντρον και ότι η Εθνική Φρουρά αποτελεί όργανον εις χείρας του Εθνικού Κέντρου διά την προστασίαν και προώθησιν των εθνικών συμφερόντων εν Κύπρω".

Στην Ελλάδα η Κυβέρνηση της νέας χούντας προσπαθώντας να απεκδυθεί ευθυνών για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο καταδίκασε την κλοπή των όπλων με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Σπύρου Τετενέ.

"Ως και εις το παρελθόν ετόνισα" είπε ο Σπύρος Τετενές στις 18 Μαϊου "γεγονότα ως το πρόσφατον περιστατικόν κλοπής όπλων εις Γεροσκήπου αποτελούν ανεύθυνον πράξιν, ην η ελληνική Κυβέρνησις καταδικάζει απολύτως. Εκφράζω αφ' ετέρου την λύπην μου διότι μέρος του κυπριακού τύπου, αντί να επιδείξη την απαιτουμένην υπό των περιστάσεων αυτοσυγκράτησιν, παρεσύρθη εις γενικάς επικρίσεις και ανευθύνους κατηγορίας κατά των Ελλήνων αξιωματικών".

Ωστόσο η καταδίκη έμεινε στα χαρτιά και κανένα άλλο μέτρο δεν λήφθηκε.

Το θέμα έπαιρνε συνεχώς διαστάσεις και στις 23 Μαϊου η Βουλή, ενέκρινε, ψήφισμα με το οποίο καταδίκασε την κλοπή των όπλων.

Το θέμα είχε εγγραφεί λίγες μέρες νωρίτερα στο Σώμα με πρόταση του βουλευτή Φειδία Παρακευαϊδη.

Ο Φειδίας Παρασκευαϊδης είχε επίσης διαβουλεύσεις με τα κόμματα και κατέθεσε στη συνεδρία της Βουλής στις 23 Μαϊου 1974 το ακόλουθο ψήφισμα χωρίς να προηγηθεί συζήτηση:

"Επειδή κατόπιν της αποφάσεως της Βουλής ενεγράφη το θέμα "η αντεθνική ενέργεια της υπεξαιρέσεως των όπλων επιστρατεύσεως από το ΚΕΝ Πάφου και αι δυσμενείς επιπτώσεις της, επί της Εθνικής μας υποθέσεως" και επειδή σκοπός της εγγραφής του θέματος είναι η καταδίκη κλοπής όπλων εκ στρατοπεδων της Εθνικής Φρουράς, πράξις ήτις έχει δυσμενείς επιπτώσεις επί του εθνικού μας θέματος .

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ:

α). Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζει αδιστάκτως οιανδήποτε κλοπήν όπλων εκ της Εθνικής Φρουράς ως πράξις εθνικώς ανεύθυνον και επιζημίαν, και

β) Η Βουλή αναμένει την λήψιν μέτρων, προς αποτροπήν επεπαναλήψεως τοιούτων αντεθνικών ενεργειών".

Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα.

Τα μισά από τα όπλα που κλάπηκαν από το ΚΕΝ

Γεροσκήπου βρέθηκε τελικά στις 30 Μαϊου σε ξηροπήδαγο στην περιοχή του χωριού Κονιά της Πάφου.

Συνολικά βρέθηκαν 8 οπλοπολυβόλα Μπρεν, 25 τυφέκια, 9 κιβώτια πυρομαχικών, 2 κιβώτια εκρηκτικών και ένα κιβώτιο χειροβομβίδων. Η Αστυνομία σου έλαβε τρεις έφεδρους αξιωματικούς και δυο λοχίες της Εθνικής Φρουράς.

Στις 3 Ιουνίου η Αστυνομία βρήκε επίσης μέσα σε αμπελώνα στη Κάτω Πάφο άλλα οκτώ οπλοπολυβόλα, τέσσερις όλμους και δέκα πέντε ελαφρά αυτόματα.

Η Αστυνομία επέμενε και ύστερα από αρκετές συλλήψεις και πίεση προς τους συλληφθέντες ανακάλυψε σχεδόν όλα τα όπλα μέχρι τις 11 Ιουνίου.

Ο τελευταίος αριθμός όπλων από τα κλαπέντα ανακαλύφθηκε στην περιοχή της κοινότητας Σαλαμιού.

Η ανταποκριτής του "Φιλελεύθερου" μετέδιδε στις 12 Ιουνίου 1974:

"Ανδρες του Τμήματος Ανιχνεύσεως Λευκωσίας, εν συνεργασία με συναδέλφους των της Πάφου, ενεργούντες βάσει στοιχείων και πληροφοριών που προέκυψαν από τας ανακρίσεις κρατουμένων ως υπόπτων εκ Πάφου συνέλαβον την πρωίαν δύο πρόσωπα. Αφού εξησφάλισαν δικαστικόν διάταγμα οκταημέρου κρατήσεως των, τους έθεσαν υπό κράτησιν με αποτέλεσμα την 3ην απογευματινήν ένας εξ' αυτών να οδηγήση την αστυνομία εις Σαλαμιού.

Ούτος υπέδειξε προς την αστυνομίαν κρύπτην επί στέγης ακατοικήτου οικίας εις την οποίαν ανευρέθησαν 15 τυφέκια, ένα μπρεν και δυο κιβώτια πλήρη σφαιρών.

Τα ανευρεθέντα μετεφέρθησαν εις την Λευκωσίαν διά να χρησιμοποιηθούν ως τεκμήριον όταν η υπόθεσις θα παρουσιασθή ενώπιον δικαστηρίου.

Ψεσιναί πληροφορίαι μας εκ Πάφου αναφέρουν ότι η αστυνομία εις τα πλαίσια των ερευνών και ανακρίσεων της διά την οπλοκλοπήν του ΚΕΝ Πάφου συνέλαβεν ακόμη τρία πρόσωπα".

Ομως η κρίση με αφορμή την κλοπή των όπλων από το ΚΕΝ στην οποία υπήρχε υποφία ότι είχαν αναμιχθεί και Εφεδροι Αξιωματικοί, συνέχιζε να παίρνει διαστάσεις.