Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.4.1974:O Εζεκίας Παπαϊωάννου κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 13ου Παγκυπρίου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ καταγγέλλει ότι στόχος των εγκληματικών σχεδίων είναι η δολοφονία του Μακαρίου και η ταυτόχρονη κατάληψη της εξουσίας με πραξικόπημα

S-2006

25.4.1974: Ο ΕΖΕΚΙΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΟΤΙ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΜΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΖΗΤΕΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ

Η κρίση που συνεχιζόταν στην Κύπρο με τη δράση της ΕΟΚΑ Β και το θέμα της Εθνικής Φρουράς ήταν ένα από τα κύρια θέματα του 13ου Παγκυπρίου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ που συνήλθε μεταξύ 25-28 Απριλίου 1974- διόμισυ μόλις μήνες πριν από το πραξικόπημα.

Τις εργασίες του Συνεδρίου κήρυξε, όπως γινόταν πάντα, ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Εζεκίας Παπαϊωάννου με μια πολυσέλιδη ομιλία και ακολούθησαν ομιλίες, σχόλια και παρατηρήσεις από ηγετικά στελέχη και απλά μέλη του ΑΚΕΛ.

Για την κατάσταση στην Κύπρο ο Εζεκίας Παπαϊωάννου είπε:

"Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα της τετράχρονης περιόδου που μεσολαβεί από το προηγούμενο συνέδριο του Κόμματος μας μέχρι σήμερα, όπως τονίζεται στην έκθεση της Κ.Ε. και της Κ.Ε.Ε. που έχετε μελετήσει, είναι οι έντονες συνδυασμένες προσπάθειες του ιμπεριαλισμού και των αντιδημοκρατικών κύκλων της Ελλάδας για διάβρωση του του εσωτερικού κυπριακού λαού για ανατροπή και εξόντωση του Προέδρου Μακαρίου, για κατάλυση της ανεξαρτησίας της Κύπρου και υπαγωγή της στο ΝΑΤΟ με τη μορφή της συγκυριαρχίας Ελλάδος- Τουρκίας.

Αυτή η ιμπεριαλιστική συνωμοσία κατά της Κύπρου, που εκφράζεται με αλλεπάλληλες βδελυρές απόπειρες κατά της ζωής του Προέδρου Μακαρίου, την ένοπλη εγκληματική ανατρεπτική εγκληματική ανατρεπτική δραστηριότητα των τρομοκρατικών ομάδων της ΕΟΚΑ Β, τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα της δικτατορικής κυβέρνησης των Αθηνών, μπήκε σ' ένα νέο σταθμό κατά την στρατιωτική απαγκίστρωση των αραβο-ισραηλιτικών δυνάμεων στη διώρυγα του Σουέζ.

Αυτή η απαγκίστρωση με τις προοπτικές επεναλειτουργίας της διώρυγας στο σύντομο μέλλον επαυξάνει την στρατηγική σπουδαιότητα του κυπριακού χώρου για τους ιμπεριαλιστές, η Κύπρος είναι στο σταυδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου. Αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Πέραν τούτου η σπουδαιότητα του κυπριακού χώρου είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τις γενικώτερες ιμπεριαλιστιές στρατηγικές επιδιώξεις που είναι η δημιουργία ενός κυματοθραύστη ανάμεσα στις σοσιαλιστικές χώρες και τα προοδευτικά καθεστώτα των αραβικών χωρών, που να επεκτείνεται από την Ισπανία και την Ιταλία, ως την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Αυτές οι επαυξημένες ιμπεριαλιστικές στρατηγικές επιδιώξεις και συμφέροντα βρίσκονται πίσω από την ανανεωθείσα συνωμοσία κατά της Κύπρου και την παρουσία των αμερικαών πεζοναυτών στην επισταθμία της Δεκέλειας υπό το πρόσχημα της εκκαθαρίσεως της διώρυγας του Σουέζ.

Βέβαια η διευθέτηση του Μεσανατολικού με ειρηνικά μέσα θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες και για τη λύση του Κυπριακού.

Με τον θάνατο του Στρατηγού Γρίβα έπεσε το προσωπείο πίσω από το οποίο προσπαθούν ν' αποκρυβούν οι δικτατορικοί στρατιωτικοί κύκλοι των Αθηνών που ενεργούν σαν εντολοδόχοι των πιο αντιδραστικών ιμπριαλιστικών κύκλων του ΝΑΤΟ. Ετσι πίσω από την ΕΟΚΑ Β και τους υβρεολόγους της άκρας φασιστικής δεξιάς, πίσω από το προπέτασμα της ενωσιολογίας και εθνικοκαπηλίας κρύβονται τα ποικιλώνυμα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τον διαμελισμό της Κύπρου ή την ελλαδοτουρκική συγκυριαρχία και μετατροπή της Κύπρου σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ.

Εμπόδιο ανυπέρβλητο εμπόδιο στην υλοποίηση των ιμμπεριαλιστικών αυτών σχεδίων είναι ο αδούλωτος πατριωτικός κυπριακός λαός με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μακάριο. Εμπόδιο, ανυπέρβλητο εμπόδιο στην υλοποίηση αυτών των σατανικών σχεδίων είναι το δοκιμασμένο πολιτικά πεπειραμένο προωτοπόρο κόμμα των εργαζομένων της Κύπρου, το ΑΚΕΛ. Εμπόδιο ανυπέρβλητο εμπόδιο, είναι η πατριωτική ενότητα του Κυπριακού λαού.

Γι' αυτό και τα εμπόδια έπρεπε να παραμερισθούν για να επιτύχουν τα ιμπεριαλιστικά συνωμοτικά σχέδια. Οι απανωτές βδελυρές απόπειρες κατά της ζωής του προέδρου Μακαρίου και τα ξενοκίνητα πραξικοπηματικα σχέδια, αυτό ακριβώς επιδιώκουν.

Ο αντικομμουνισμός χρησιμποιείται για τη διάσπαση των δυνάμεων του λαού και την υπονόμευση του μετώπου αντίστασης του. Κάθε αθέμιτο μέσο χρησιμοποιείται για την αποδυνάμωση του αντιμπεριαλιστικού απελευθερωτικού αγώνα του κυπριακού λαού και την προώθηση των νατοϊκών ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

Εκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται από τον αμερικανικό ιμπεριαλιστικό παράγοντα και ειδικά από την αμερικανική ΣΙΑ για την εξαγορά συνειδήσεων στην Κύπρο και την παραγωγή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Εφημερίδες με ασήμαντη κυκλοφορία που δεν καλύπτουν με τα έσοδα τους ούτε ένα ελάχιστο ποσοστό των εξόδων τους κυκλοφορούν καθημερινά σαν όργανα των κύκλων της ανωμαλίας και της εντροπής. Είναι ολοφάνερο πως αυτά τα έντυπα επιχορηγούνται από τα βαλάντια εκείνων των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούν.

Τα εθνικά αισθήματα της νεολαίας και του λαού αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης από μέρους των ιμπεριαλιστικών και φασιστικών κύκλων που επιδιώκουν να επιβάλουν ένα τυραννικό φασιστικό κεθεστώς στην Κύπρο με πραγματικό αφέντη τον ιμπεριαλισμό.

Τα δολοφονικά ανατρεπτικά σχέδια των εχθρών της Κύπρου υπέστησαν σοβαρές ήττες, χάρη στην ενότητα και αποφασιστικότα λαού και Κυβέρνησης, χάρη στη συνέπεια με την οποία το κόμμα μας υποστηρίζει και προασπίζει την ενότητα του λαού και χάρη στην ενότητα του λαού και χάρη στη διεθνή αλληλεγγύη και συμπαράσταση και ιδιαίτερα την ρωμαλέα συμπαράσταση της μεγάλης φίλης του κυπριακού λαού, της πανίσχυρης Σοβιετικής Ενωσης, θα διαπράτταμε όμως σοβαρότατο μοιραίο λάθος, αν ύστερα απ' αυτές της ήττες που υπέστησαν οι εχθροί της Κύπρου καλλιεργούσαμε με οποιονδήποτε τρόπο και αυταπάτη ότι τα εγκληματικά σχέδια κατά της Κύπρου εγκαταλείφθηκαν.

Γιατί όχι μόνον δεν εγκαταλείφθηκαν αυτά τα σχέδια, αλλά και τελειοποιούνται. Στην απαισιοδοξία και απελπισία τους οι επίδοξοι δολοφόνοι και πραξικοπηματίες γίνονταν περισσότερον επικίνδυνοι.

Κύριος στόχος των εγκληματικών αυτών σχεδίων παραμένει η δολοφονία του Προέδρου Μακαρίου και η ταυτόχρονη πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας. Ισως μάλιστα αυτό να συνδυαστεί με ταυτόχρονο πραξικόπημα των σκληρών της χούντας στην Ελλάδα, ο ιμπεριαλιστικός εγκέφαλος που κινεί και χρηματοδοτεί τα νύματα της συνωμοσίας τόσο κατά του κυπριακού έχει σαν έδρα του την Αθήνα και δεν είναι άλλος από την αμερικανική ΣΙΑ.

Αλλά και ο τουρκικός σωβινιστικός αντιδραστικός παράγοντας δεν είναι αμέτοχος αυτής της συνωμοσίας. Η αδιαλλαξία τους στις ενδοκυπριακές η εχθρότητα του προς τον Πρόεδρο Μακάριο και τις δημοκρατικές δυνάμεις του κυπριακού λαού γενικά, η εμμονή του σε καθεστώς κράτους εν κράτει επιμαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Ετσι ο ιμπεριαλιστικός παράγοντας οι δικτατορικοί στρατιωτικοί κύκλοι των Αθηνών και οι αντιδρατικοί σωβινιστικοί κύκλοι της Αγκυρας έχουν ουσιαστικά συνασπιστεί σε μια ανίερη συμμαχία κατά του κυπριακού λαού και της Κύπρου με στόχο τον διαμελισμό ή συγκυριρχία της Κύπρου και την ένταση της στο επιθετικό στρατιωτικό σχήμα του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι εκπρόσωποι των δικτατορικών στρατιωτικών κύκλων των Αθηνών στην Κύπρο, η άκρα φασιστική δεξιά και η τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ Β αποτελούν τους φορείς και τα εκτελεστικά όργανα αυτής της ιμπεριαλιστικής πολιτικής στην Κύπρο.

Η άκρα φασιστική δεξιά αυτοαποκαλείται "αντιπολίτευση". Στην πράξη όμως παράγει την βία και την τρομοκρατία, καθημερινά σχεδόν εκτοξεύει ύβρεις και απειλές εναντίον του Προέδρου, του Κράτους και της συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού λαού, που ανέδειξε με την ψήφο του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτή δεν είναι αντιπολίτευση αλλά ανωμαλία και εκτροπή. Οτι έχουν προσκομήσει μέχρι σήμερα στην Κύπρο είναι καταστροφές. Η πλατφόρμα τους συγκρούστηκε με τη γραμμή της συντριπτικής πλειοψηφίας του Κυπριακού λαού που εφαρμόζεται από τον Πρόεδρο Μακάριο και αποδείχτηκε κενή εθνική ή πολιτικού περιεχομένου.

Στην ΕΟΚΑ Β δόθηκε η ευκαιρία ν' ανταποκριθεί στα μέτρα αμνήστευσης και εξομάλυνσης της κατάστασης που εφάρμοσε ο Πρόεδρος Μακάριος αμέσως μετά τον θάνατο του στρατηγού Γρίβα. Ομως όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε θετικά σ' αυτά τα μέτρα, αλλά κι' επωφελήθηκε της ευκαιρίας ν' ανασυντάξει τας δυνάμεις της να προμηθευτεί με διάφορα μέσα νέο οπλισμό και να απειλεί με νέο κύμα βίας και αιματοχυσίας.

Το κόμμα μας υποστήριξε τα μέτρα αμνήστευσης που εφάρμοσε ο Πρόεδρος Μακάριος. Ταυτόχρονα όμως είναι παλλαϊκή η απαίτηση να ληφθούν από μέρους της Κυβέρνησης όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την διάλυση όλων των παρανόμων ενόπλων ομάδων για την κατάσχεση του οπλισμού των και την παραδειγματική τιμωρία εκείνων που επιμένουν να απειλούν τον λαό και το κράτος με αιματοχυσία.

Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΑ: Στην

Εθνοφρουρά υπάρχει μια κατάσταση που μόνο σαν εκτροπή θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί. Μερικοί αξιωματικοί έχουν καμματιστεί σε τέτοιο βαθμό ώστε συμπεριφέρονται ανοικτά σαν εχθροί του εκλελεγμένου προέδρου της Δημοκρατίας και σαν αγωγοί αντικυβερνητικών σχεδίων.

Δεν μιλούμε για τους ευσυνειδήτους πιστούς και αφοσιωμένους αξιωματικούς που εκτελούν ευόρκως τα καθήκοντα τους και στην δουλειά των οποίων οφείλεται ό,τι καλό έχει να παρουσιάσει η Εθνοφρουρά. Σ' αυτούς τόσον εμείς όσο κι η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την εκτίμηση μας. Μιλούμε για εκείνη την κατηγορία των αξιωματικών ελλαδιτών και κυπρίων που συνεχώς παραβιάζουν τον νόμο περί Εθνικής Φρουράς που θέσπισε η Βουλή των αντιπροσώπων και που ανάγκασε κι' αυτή ακόμα την Κυβέρνηση να επέμβει για να τεθεί τέρμα σε μια απαράδεκτη κατάσταση που επιτρέπει την επιλογή δοκίμων αξιωματικών κατά πλειοψηφία αντικυβερνητικών και υποστηρικτών των κύκλων της ανωμαλίας και της εκτροπής.

Μιλούμε για εκείνην την κατηγορίαν των αξιωματικών που εννοούν ότι το καθήκον τους προς την πατρίδα συνίσταται στη συνθηματολόγηση κατά του Προέδρου του κράτους και της πολιτικής του και σε ξυλοδαρμούς Εθνοφρουρών που είναι πιστοί στον Πρόεδρο και στην Κύπρο. Καταγγείλαμε ήδη και μέσον της Βουλής την περίπτωσιν εθνοφρουρού που εδάρη ανηλέως γιατί όταν ερωτήθηκε από αξιωματικό ποίος είναι ο αρχηγός απάντησε πως αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος Μακάριος.

Την περίπτωση εθνοφρουρού που εδάρη γιατί πριν καταταγεί στην Εθνοφρουρά υπέβαλε αίτηση για να καταταγεί στην αστυνομία.

Οι περιπτώσεις ξυλοδαρμού εθνοφρουρών από αξιωματικούς είτε γιατί είναι αριστεροί είτε γιατί είναι πιστοί στον Μακάριο και το κράτος δεν είναι λίγες. Οσο για τα βάναυσα μέσα που χρησιμοποιούν μερικοί αξιωματικοί εναντίον εθνοφρουρών έχει γίνει λόγος και στα Δικαστήρια της Δημοκρατίας ακόμη.

Ο αντικομμουνισμός στην Εθνοφρουρά είναι τόσον έντονος ώστε να παρουσιάζεται με πραγματική πλύση εγκεφάλου. Το πρόσφατον επεισόδιο στην Αρχιεπισκοπή με πρωταγωνιστές τρεις αξιωματικούς της Εθνοφρουράς αποτελεί εκδήλωση της κακής κατάστασης που επικρατεί στην Εθνοφρουρά.

Αυτή την κατάσταση δεν είναι δυνατόν να την παραγνωρίζει η κυβέρνηση. Εφθασε η ώρα να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που θα εξυγιάνουν την Εθνοφρουρά από μια σαθρή κατάσταση από την εκτροπή στην οποία παρασύρεται από μερικούς αξιωματικούς και θα την καταστήσουν ένα σώμα καθόλα πιστό και αφοσιωμένο στην Κύπρο και στον αιρετόν Πρόεδρο του κράτους τους. Ενα σώμα που να συνάδει πλήρως με την υψηλή αποστολή που θα την εξιψώσει στη συνείδηση του λαού".