Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

2.2.1974: Ο Διοικητής της ΕΟΚΑ Β Ταγματάρχης Καρούσος αναγγέλλει ότι η οργάνωση θα τηρήσει την αναστολή της δράσης της που εφαρμόστηκε ανεπίσημα με το θάνατο του Στρατηγού Γρίβα, ώστε να υπάρξει χρόνος για να ληφθούν σωστές αποφάσεις.

S-2000

2.2.1974: Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ Β ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ ΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΟΤΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΡΙΒΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Στις 2 Φεβρουαρίου 1974 έληγε η προθεσμία που είχε θέσει ο Πρόεδρος Μακάριος στους καταζητούμενους της ΕΟΚΑ Β για να εγκαταλείψουν τα κρησφύγετα τους και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ωστόσο κανένας δεν επέστρεψε παρά το γεγονός ότι πολλοί πήγαν ανενόχλητοι για να αποχαιρετήσουν τον Στρατηγό Γρίβα.

Την ίδια ημέρα ο διοικητής της ΕΟΚΑ Β Ταγματάρχης Καρούσος εξέδωσε μια μακρά ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι η ΕΟΚΑ Β θα τηρούσε την αναστολή της δράσης "ώστε να παράσχη τον χρόνον δι'αποφάσεις ορθάς".

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕ ΛΑΕ,

Εστράγγισαν οι αγωνισταί και το τελευταίον δάκρυ επί του τάφου του ΔΙΓΕΝΗ. Το δάκρυ του πόνου διά τον χαμόν του, το δάκρυ της ικανοποιήσεως διά τον ΝΙΚΗΤΗΝ.

Στρέφοντες σήμερον τη σκέψιν των και το βλέμμα των προς ΣΕ, κύπτουν τας κεφαλάς των ενώπιον σου και με απέραντον σεβασμόν, σου απευθύνουν το μέγα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Η ηρωϊκή πτώσις του ΑΡΧΗΓΟΥ επί του πεδίου της τιμής διαγράφει διά τον ακατάλυτον πόθον σου την αφετηρίαν μιας νέας εξορμήσεως.

Η αναγνώρισις υπό των πάντων του έργου του και των προσφορών του, ο αναπαλμός του πατριωτικού αισθήματος, η αναζωπύρωσις της ιδέας, η αναφώτισις του ιδανικού, αι επαναστάσεις των ψυχών, αι αναθερμάνσεις των θελήσεων, η πυκνότης των συνοδευσάντων τον ήρωα ΗΓΕΤΗΝ εις την τελευταίαν του κατοικίαν και η διά βοής ανακύμανσις του αιτήματος σου "της ενώσεως" διά της παραστάσεως και των δακρύων σου, προσφέρομεν εις τον αγώνα σου νέα όπλα.

Εφυγεν ο ΔΙΓΕΝΗΣ, αλλά σου παρέδωσεν ανανεωμένας τας ηθικάς σου δυνάμεις και σου προσέφερε την θυσίαν του ως παράδειγμα μέγα και αλάθητον μέσον ΝΙΚΗΣ.

Το πέρασμα των ετών και του χρόνου η αχλύς δεν έχουν σβύσει το "ΘΕΛΩ" σου, δεν θα το σβύσουν ΠΟΤΕ. Και αυτό το ξέρεις. Γνωρίζεις και οι πάντες γνωρίζουν ότι "οι κόποι των να τα θάψουν" επί ματαίω τελικώς θ' αποβούν.

Η εντολή του ΔΙΓΕΝΗ κατά τη είσοδον του εις το ΠΑΝΘΕΟΝ σαφής και κατηγορηματική:

"ΨΗΛΑ ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ. Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΣ -ΑΔΙΧΑΛΩΤΟΣ- ΤΡΑΧΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟΣ. ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ Η ΚΟΡΦΗ ΤΟ ΤΕΡΜΑ ΤΟΥ. ΣΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΤΗΣ Ο ΑΝΑΠΑΜΟΣ".

Από ετών τώρα ποταμοί ρυπορότητος ρίπτονται κατ' εσού και εις τον γαλανόλευκον ουρανόν του τόπου σου, αι σωρίται των νεφών ωθήθησαν από τους ανέμους του χαλασμού. Αυτοί που απησφάλισαν τας βαλβίδας και ήνοιξαν τους ασκούς, έπραξαν το μέγα εις βάρος σου έγκλημα.

Ημείς, οι αγωνισταί της ενώσεως ουδέν περισσότερον επράξαμεν από του να επισημάνωμεν ενωρίς τα δεινά που εξαπολύθησαν εναντίον σου και να υψώσωμεν την φωνή μας, την ιδικήν σου φωνήν: "Τους πόθους μας τι τους κάνατε; Πολεμήσαμε για τη ένωσιν με την Μάννα μας. Πώς υψώνετε τους τοίχους του χωρισμού και τα βαθειά χαντάκια του πνιγμού γιατί τα ανοίγετε;"

Μας λέγουν τώρα ότι πέρασαν οι καιροί και αι αλλαγαί των δεδομένων άλλας πραγματικότητας έφερον. Αλλά ποίοι καιροί και ποίαι αλλαγαί επηρεάζουν τη ψυχήν σου και μεταβάλλουν το "ΘΕΛΩ" σου; Αυτό δεν μας το λέγουν. Και δεν ηθέλησαν να αντιληφθούν ότι την επιθυμίαν σου να ζήσης με τη Μητέρα σου "δεν την βρήκες στον δρόμο, δεν την έκλεψες". Από τα βάθη των αιώνων την έχεις, την φέρεις, θα την κρατήσης και τελικώς θα την πραγματοποιήσης.

Διότι υψώσαμεν την φωνή μας, κατηγορήθημεν.

Το παρερχόμεθα.

Γνωρίζομεν ότι κάποια κατηγορία πάντοτε θ' απευθύνεται προς αυτούς που προσβάλλουν τα ταπεινά συμφέροντα. Προ παντός, όταν έχουν το θάρρος να το φωνάζουν "κόψτε τα πόδια της πλανεύτρας της ηδονής. Το πνεύμα και την ψυχήν μην τα πετάτε στην αδράνειαν".

Γνωρίζομεν ακόμη τι προσπαθούν να επιρρίψουν. Ολα όσα λέγονται δεν είναι αληθή. Εσύ, ελληνικέ κυπριακέ Λαέ, το γνωρίζεις. Και θέλουμε να γνωρίζης ακόμη ότι θα συνεχίσωμεν τον αγώνα ανεξαρτήτως απαντήσεων και θυσιών. Δεν θα λιποψυχήσωμεν. Την πίστιν σου δεν θα απαρνηθώμεν. Οπλα σου τα ιερά, ου καταισχυνούμεν.

Διαισθανόμεθα το ερώτημά σου. "Οι αντιτιθέμενοι προς την θέλησιν σου, οι αντιπαραβαλλόμενοι προς ημάς, τι θα πράξουν;"

Ας πράξουν ό,τι επιθυμούν.

Ας περάσουν πάνω από τους τάφους των νεκρών μας, ας σπάσουν τα κόκκαλα των, ας ανασκάψουν τα χώματα μας, ας κατεδαφίσουν τας οικίας μας, ας απλώσουν τους όνυχας των διά να σχίζουν τας ψυχάς μας, ας μας ανεβάσουν εις τα ικριώματα. Ας τα πράξουν όλα αυτά ΕΑΝ ΘΑ ΤΟ ΗΜΠΟΡΕΣΟΥΝ.

Ημείς βεβαίως αδιστάκτως πιστεύομεν ότι δεν θα ευρεθούν Ελληνες διά να πράξουν εις βάρος σου τα ανωτέρω. Οσοι όμως τα αποφασίσουν, όπου και εάν ανήκουν, όπως και εάν λέγωνται, δεν θα είναι Ελληνες.

Εάν πάλιν σου γεννάται και το άλλο ερώτημα, "κατά πόσον ημείς θα οδηγήσωμεν τον αγώνα σου μέσω της αδελφοκτονίας και του διχασμού" αδιστάκτως σου απαντώμεν ΟΧΙ.

Οχι βεβαίως. Αλλ' ας απομακρυνθούν οι απρόσεκτοι, οι προχειρολόγοι, και αμέθοδοι, οι διαβλητικοί και οι πολυλογάδες, οι φατριααστικοί και ασυνεννόητοι, οι επηρμένοι και κομπορρήμονες, οι φανατικοί και πολωτικοί, οι αγενείς και προσβλητικοί, αγοροπωληταί, οι εκμαυλισταί και οι εφεκτικοί εις τους ρόλους των "παραστεκομένων".

Είμεθα Ελληνες. Την Πατρίδα μας, δεν θα την καταστρέψωμεν. Την επιθυμίαν των εχθρών της δεν θα ικανοποιήσωμεν.

Χρειάζεται όμως ΠΡΟΣΟΧΗ. Δεν πρέπει να γίνουν λάθη, σπουδή και αναταράξεις πάθη και μίση, ψυχώσεις και αυθαιρεσίαι, υπερτροφικοί εγωισμοί και τυφλή χρήσις βίας διά την κατοχύρωσιν των συμφερόντων και την εξουδετέρωσιν του "ΘΕΛΩ" σου, δεν πρέπει να υπάρξουν. Η δυναμική αλαζονεία και η υπερτροφική συνείδησις περί "αυταξιών" και "αναντικαταστάτων" πρέπει να εκλείψουν.

Δεν είναι συμβουλαί μας αυταί. Είναι σύνεσις, ειλικρίνεια, αίσθημα υψηλόν πατριωτισμού από μέρους μας. Το δίδομεν και ζητούμεν την σύνεσιν, την ειλικρίνειαν, το υψηλόν αίσθημα πατριωτισμού και από αυτούς που μας αντιτίθενται. Η λαοθάλασσα και αι θελήσεις της προ του νεκρού ΔΙΓΕΝΗ, ας τους οδηγήσουν. Ημείς θα αγωνισθώμεν διά την ένωσιν. Ο αγών μας δεν είναι ταξικός, πολιτικός, κομματικός, φατριαστικός. Είναι ΕΘΝΙΚΟΣ. Υπό τας οιασδήποτε εμφανίσεις του, ΕΘΝΙΚΟΣ θα τηρηθή.

Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ.

Σε Ευχαριστούμεν. Και σου υποσχόμεθα. "Ημείς δεν θα σε προδώσωμεν. Σε χαιρετούμεν και υποκλινόμεθα".

Με υπερηφάνειαν και άκρατον συγκίνησιν οι αγωνισταί στρέφουν επίσης τα βλέμματα προς την ΕΛΛΑΔΑ. Ευχαριστούμεν την ελληνικήν Κυβέρνησιν διά τας τιμάς της προς τον νεκρόν του Εθνους μας ήρωα και χαιρετούν τους αξιωματικούς που περιέβαλον σεμνώς το νωπόν σκήνωμά του.

Εις τους άλλους Ελληνας, τούτο το μήνυμα στέλλουν.

Αδελφοί. Λαχταράμε για την μητέρα μας. Κόντρα σ' αυτή θέλουμε να βρεθούμε.

Ακούστε μας. Ιδέστε μας. Μη μας ξεχνάτε. Την Εθνικήν φρουράν ευχαριστούν οι αγωνισταί. Ευχαριστούν ακόμη τους οπωσδήποτε τιμήσαντας τον εθνικόν ήρωα ΔΙΓΕΝΗ, αποδώσνατες έτσι τιμή προς τους ιδίους τους εαυτούς των.

Πρός τον Πρόεδρον της Δημοκρατίας οι αγωνισταί απευθύνουν τα εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

Τάφους, αίματα, ιδρώτας, ανιδιοτελείς και αξιοθαυμάστους προσφοράς, δάκρυα και πόνους, αφανισμούς και καταστροφάς, βασανισμούς, προπηλακισμούς, εμπτυσμούς, διωγμούς, φυλακισμούς, στερήσεις, εγκλεισμούς και σκληράς διαβιώσεις υπό το μακρόν σκότος ολοκλήρων ετών εις τα ζωφερά κελλιά και τας πορφυράς θέσεις των μαχών μας, δεν θα προδώσωμεν.

Αυτοί που υμείς χαρακτηρίζετε "καταζητουμένους" κρατούν τα μέτωπα των ψηλά. Των Ελλήνων εχθροί δεν είναι. Μαχηταί του αγώνος της ΕΝΩΣΕΩΣ είναι.

Και αν πρόκειται να κατέλθουν εις τα χωρία και τας πόλεις των, εις τας οικογενείας και τας εργασίας των, με το μέτωπον ψηλά να κατέλθουν.

Ημείς θα συνεχίσωμεν τον αγώνα μας διά την Ενωσιν. Δεν λέγομεν ότι είμεθα οι μόνοι. Θα διεπράττωμεν σφάλμα μέγα εις βάρος των εαυτών μας. Λέγομεν, όμως, ότι είμεθα οι μόνοι που έχομεν το θάρρος να το φωνάξωμεν.

Αυτόν τον αγώνα, αυτό το θάρρος αυτάς τας φωνάς, δικαιούμεθα, πιστεύομεν με αυτοπεποίθησιν, προ παντός αυτοκυριαρχίαν, αυτοσεβασμόν και σεβασμόν και σεμνότητα να το ρίξωμεν εις τας λεωφόρους και τας πλατείας. Θα το πράξωμεν. Και εάν όμως διαφωνείτε, θα το κρατήσωμεν τότε εις τας κορυφάς και θα τας μεταβάλωμεν εις σημαίας αντιστάσεως, έναντι του καταναγκασμού που μας περιβάλλετε. Δεν έχομεν μόνον την υποχρέωσιν να δίνωμεν. Εχομεν και το δικαίωμα να ζητούμεν.

Από ημετέρας πλευράς, η αναστολή της δράσεως μας θα τηρηθή, ώστε να παράσχη τον χρόνον δι' αποφάσεις ορθάς.

Είναι αναγκαίον να υπάρξη ΠΡΟΣΟΧΗ. Ημείς θα την παράσχωμεν. Ας μη διαταραχθή από προκλήσεις. Λάθη, ας μη γίνουν. Ας γίνουν μόνον τα εθνοπρεπή, τα αξιοπρεπή, τα επιβαλλόμενα, τα απαραίτητα.

Την γνώμην έχομεν, ότι έτσι πρέπει να γίνη. Δεν την επιβάλομεν. Την παρουσιάζομεν, έχοντες την πεποίθησιν ότι άλλως θα αποδειχθή αδυναμία θα αντληθούν διδάγματα από παθήματα τραγικά, να εκτιμηθούν τα πραγματικά νοήματα των αντιδράσεων και να δοθούν και εθνοτελείς λύσεις εις "καυτά" προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος και ο λαός του.

Με την προς πάντας επιβαλλομένην τιμήν και την αμείωτον πίστιν προς τον αγώνα μας.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ Β

-ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ: Γνωρίζομεν ότι σχεδιάζονται δολοφονίαι και προπαρασκευάζονται έκτροπα. Δεν λέγομεν από υπευθύνους. Ισως από ανευθύνους, οι οποίοι θα νομίζουν πιθανώς ότι ο θάνατος του ΔΙΓΕΝΗ δίδει ευκαιρία διά τα σχέδια των. Απλώσατε τας χείρας οι πάντες. Προλάβετε τους. Εάν συμβούν, φοβούμαι θα είναι αργά.