Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

31.1.1974: Η Βουλή σε έκτακτη συνεδρία της ανακηρύσσει τον Γ εώργιο Γρίβα - Διγενή μετά θάνατο άξιο της παρίδος

S-1999

31.1.1974: Η ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ- ΔΙΓΕΝΗ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟ ΑΞΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

Την Πέμπτην 31 Ιανουαρίου 1974, επομένη της κηδείας του Γεώργιου Γρίβα- Διγενή, στη Λεμεσό, συνήλθε η Βουλή των Αντιπροσώπων και τον τίμησε με ειδικό ψήφισμα της ανακηρύσσοντας τον "άξιο της πατρίδος".

Στη συνεδρία μίλησε μόνο ο Πρόεδρος του Σώματος Γλαύκος Κληρίδης και στη συνέχεια εγκρίθηκε το ψήφισμα.

Οι έξη παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ τήρησαν αποχή κατά την έγκριση του ψηφίσματος.

Τα πρακτικά της συνεδρίας έχουν ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γλαύκος Κληρίδης): Η σημερινή συνεδρία, η οποία εκλήθη διά να αποτίσωμεν φόρον τιμής προς τον εκλιπόντα Στρατηγόν Γεώργιον Γρίβαν- Διγενήν, θα αρχίση με μονόλεπτον σιγήν.

(Τήρησις μονολέπτου σιγής).

Συνήλθομεν σήμερον εν βαθυτάτω πένθει εις έκτακτον συνεδρίαν της Βουλής διά να αποτίσωμεν φόρον τιμής προς τον εκλιπόντα Αρχηγόν της ΕΟΚΑ Γεώργιον Γρίβαν- Διγενήν.

Ο θάνατος του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα- Διγενή εβύθισεν εις βαθύ πένθος ολόκληρον το Εθνος, ως επίσης και τον Κυπριακόν Ελληνισμόν.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων μεθ' ολοκλήρου του ελληνισμού, τιμά την μνήμην του θρυλικού αρχηγού της ΕΟΚΑ Διγενή, υπό την γενναίαν στρατιωτικήν ηγεσίαν του οποίου διεξήχθη υπό των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, συμπαραστατουμένων υπό του κυπριακού ελληνισμού και υπό της ελληνικής πατρίδος ολοκλήρου, ο τιτάνιος αγών διά την απελευθέρωσιν και εθνικήν αποκατάστασιν της Κύπρου.

Ο Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας- Διγενής μετουσιώνων εις πράξεις ηρωϊκάς και γενναίας την προσήλωσιν του ελληνισμού ολοκλήρου εις το ιδανικόν της ελευθερίας, με τόλμην απαράμιλλον, με αναμφισβήτητον στρατιωτικήν ικανότητα, επικεφαλής εμψυχωμένων αγωνιστών διεξήγαγε τον ανταρτοπόλεμον του 1955-59 και εδημιούργησε τον θρύλον της ΕΟΚΑ.

Ο εκλιπών Στρατηγός Γρίβας- Διγενής διά των αγώνων του προσέφερεν ανεκτιμήτους εθνικάς υπηρεσίας προς τον ελληνικόν Εθνος, όχι μόνον διά την απελευθέρωσιν και εθνικήν αποκατάστασιν της Κύπρου, αλλά και διά την ασφαλή διαφύλαξιν της ελευθερίας ολοκλήρου του Εθνους εκ ξένων επιβουλών.

Ο Στρατηγός Γρίβας- Διγενής ως αξιωματικός του ενδόξου ελληνικού στρατού επολέμησεν ανδρείως κατά την Μικρασιατικήν εκστρατείαν ως επίσης και εις το αλβανικόν μέτωπον, συνέχισε δε αγωνιζόμενος κατά των γερμανικών και ιταλικών δυνάμεων, κατοχής διά την απελευθέρωσιν εκ του ξένου ζυγού της μαρτυρικής πατρίδος.

Το 1959 η Βουλή των Ελλήνων συνελθούσα εις έκτακτον επίσημον συνεδρίαν λαβούσα υπ' όψιν τας υπηρεσίας του Στρατηγού Γρίβα Διγενή προς το Εθνος ως επίσης και τους αγώνας του διά την απελευθέρωσιν και εθνικήν αποκατάστασιν της Κύπρου διά ψηφίσμαστος αυτής απένειμεν εις τον Στρατηγόν τον τίτλον του "αξιου τέκνου της πατρίδος".

Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνελθούσα σήμερον εις επίσημον έκτακτον συνεδρίαν και μνημονεύουσα τας εξαιρέτους υπηρεσίας άτινας ο εκλιπών ήρως προσέφερεν διά την απελευθέρωσιν της ιδιαιτέρας του πατρίδος Κύπρου, καλείται όπως διά ψηφίσματος αυτής ανακηρύξη τον εκλιπόντα ήρωα Στρατηγόν Γεώργιον Γρίβαν- Διγενήν ως άξιον τέκνον της ιδιαιτέρας του πατρίδος Κύπρου".

Παρακαλώ όπως αναγνωσθή το ψήφισμα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ: Ψήφισμα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνελθούσα σήμερον, ημέραν Πέμπτην, 31ην Ιανουαρίου 1974, εις έκτακτον επίσημον συνεδρίαν διά να αποτίση φόρον τιμής προς τον εκλιπόντα αρχηγόν της ΕΟΚΑ στρατηγόν Γεώργιον Γρίβαν- Διγενή και μνημονεύουσα τας εξαιρέτους υπηρεσίας τας οποίας ο εκλιπών εθνικός ήρως προσέφερε διά την απελευθέρωσιν της ιδιαιτέρας αυτού πατρίδος Κύπρου, διά ψηφίσματος αυτής ανακηρύσσει τον εκλιπόντα ήρωα Στρατηγόν Γεώργιον Γρίβαν- Διγενή, ως "άξιον τέκνον της ιδιαιτέρας αυτού πατρίδος Κύπρου".

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει αντίρρησις.

Υπάρχουν αποχαί;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ: 6.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ψήφισμα εγκρίνεται.

Κηρύσσω την λήξιν της επισήμου αυτής συνεδρίας προς μνήμην του αποβιώσαντος στρατηγού Εεωργίου Γρίβα- Διγενή.

Τον κατάλογο των παρόντων βουλευτών υπέγραψαν κατ' αλφαβητική σειρά οι ακόλουθοι:

Δημητρίου Παναγιώτης, Ζαχαριάδης Λέανδρος, Ζιαρτίδης Ανδρέας, Κληρίδης Ξάνθος, Κόσης Νίκος, Κουρτελλάρης Χρήστος, Κωνσταντίνου Ντίνος, Μαλλιώτης Γεώργιος, Μιχαηλίδης Αιμίλιος, Νεοκλέους Ανδρέας, Νικολαϊδης Ηρόδοτος, Ξενόπουλος Ξενής, Παπαδημητρίου Κυριάκος, Παπαδόπουλος Τάσσος, Παπαϊωάννου Εζεκίας, Παρασκευαϊδης Φειδίας, Ποσκώτης Σταύρος, Σαββίδης Γεώργιος, Σαββίδης Μιχαλάκης, Σαμψών Νίκος, Σωτηριάδης Αντωνάκης, Τουμαζής Ανδρέας, Φάντης Ανδρέας, Φράγκος Αιμίλιος, Χατζηϊωάννου Ανδρέας, Χατζηκακού Κώστας, Χριστοδουλίδης Κώστας και Χριστοφίδης Χριστόφορος.

Αργότερα, στις 25 Απριλίου ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος διευρκίνισε διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι "ο Στρατηγός Γρίβας ανεκηρύχθη υπό της Βουλής ήρως διά την δράσιν του ως ένας των ηγετών της ΕΟΚΑ και ουχί της ΕΟΚΑ Β".