Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.1.1974: Κατηγορούμενος παραδέχεται ότι τραβούσε τα μαλλιά του όταν ανακαλύψε ότι τα όπλα που του έδωσε η ΕΟΚΑ Β για να κρύψει είχαν κλαπεί από τον αστυνομικό σταθμό Ομορφίτας που γειτνίαζε με τους Τούρκους

S-1992

25.1.1974: ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΡΑΒΟΥΣΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ Η ΕΟΚΑ Β ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΕΙΧΑΝ ΚΛΑΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΟΜΟΡΦΙΤΑΣ ΠΟΥ ΓΕΙΤΝΙΑΖΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.- ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΠΩΣ ΕΔΡΑΣΑΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΟΚΑ Β ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Αστυνομικοί που πήραν μέρος σε απόκρουση επιθέσεων των παρανόμων ομαδων της ΕΟΚΑ Β εναντίον αστυνομικών σταθμών έδωσαν στη διάρκεια δικών που ακολούθησαν λεπτομέρειες με τον τρόπο που έδρασαν οι επιτιθέμενοι.

Στις 15 Αυγούστου 1973 ο Αστυνομικός Χατζημάρκου που υπηρετούσε στον αστυνομικό σταθμό Αγίου Θεοδώρου Καρπασίας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι εναντίον του σταθμού επετέθη ομάδα προσωπιδοφόρων:

" Εσπασαν τα πορτοπαράθυρα, και με έδεσαν χειροπόδαρα. Μετά με απεμάκρυναν εκ του σταθμού και τον ανετίναξαν. Μου εζήτησαν να τους παραδώσω τον οπλισμόν, αλλά τους είπα ότι ο οπλισμός είχε μεταφερθεί στην Αμμόχωστο".

Ο αστυφύλακας Ανδρέας Μοδίτης, είπε ότι το βράδυ της 9ης Απριλίου, ενω βρισκόταν σε καθήκο στον αστυνομικό σταθμό Κουτραφά άκουσε πυροβολισμούς:

" Τότε εφώναξα στους συναδέλφους μου: "Πιάστε όπλα τζιαι κατεβήκαν μας". Εκείνην την στιγμήν ένας εκ των προσωπιδοφόρων μας φώναξεν: "Εδώ ΕΟΚΑ, Παραδοθήτε". Δεν απαντήσαμεν εις την διαταγήν των και ήρχισαν να πυροβολούν και πάλιν εναντίον του σταθμού. Μας έβαλλαν επί 35 λεπτά με αποτέλεσμα να τραυματισθή ο αστυνομικός Ανδρέας Νικόλα. Τότε τους απήντησα: "Μα δεν είμαστε τούρκοι και μας πυροβολάτε, είμαστε και μεις Χριστιανοί. Ετο επέξετε τον συνάδελφον μου τζιαι επέθανε". Συνέχισαν να μας βάλλουν αλλά μετά παρέλευσιν 35 λεπτών εσταμάτησαν. Το πρωί της επομένης ευρήκαμεν νεκρόν εις απόστασιν 15 περίπου μέτρων εκ του σταθμού τον Κουντουρέσιην".

Ο υπεύθυνος του αστυνομικού σταθμού Κοκκινοτριμιθιάς Κώστας Χριστοδούλου ανέφερε ότι ο σταθμός υπέστη δυο επιθέσεις, η μια την 7ην παρελθόντος Φεβρουαρίου και η άλλη την 3ην Απριλίου. Την πρώτην φοράν, είπε ο μάρτυς, απουσίαζα εκ του σταθμού ενώ την δευτέραν φοράν ήμουν εκεί. Ενοπλοι περικύκλωσαν τον σταθμόν και ήρχισαν να ρίχνουν ριπάς. Ενας εξ αυτών μας εφώναξε: "Παραδοθήτε, εδώ ΕΟΚΑ". Ειδοποίησα με ασύρματο την Πύλη Πάφου (αστυνομικό σταθμό της Λευκωσίας) και εζήτησα βοήθεια. Τη στιγμή εκείνη άκουσα εις το υπόγειο του σταθμού εκκοφαντικές εκρήξεις. Μας διέταξαν να κατεβούμε και μας διέταξαν να κατεβούμε και άρχισαν να μας μετρούν. Μας ανατίνασσαν. Κατεβήκαμε άοπλοι και μας ηρεύνησαν. Ενας μασκοφόρος είπε στους άλλους: "Ο 5,6,7 και 8 στις θέσεις σας". Μετ' ολίγην ώραν ηκούσαμε οκτώ εκρήξεις. Την ίδιαν στιγμήν ήκουσα σειρήνες αστυνομικών οχημάτων. Τότε ο επικεφαλής των οπλοφόρων εφώναξε τρεις φορές "αποχώρησις" Οταν έφυγαν έβαλαν φωτιάν εις τον σταθμόν. Οι οπλοφόροι συναπεκόμισαν ενα γκρήνερ, ένα στέρλιγκ και δυο περίστροφα".

Ο λοχίας του αστυνομικού σταθμού Καλαβασού κατέθεσε ότι ο σταθμός υπέστη δύο φορές επίθεση από ενόπλους του στρατηγού Γρίβα. Είπε επίσης ότι "και εις τας δύο περιπτώσεις 30 ένοπλοι επετέθησαν εναντίον του σταθμού και του εζήτησαν να τους παραδώσω τον σταθμόν. Τους εκάλεσα να προσέλθουν να τον καταλάβουν, αλλά έφυγαν."

Στις 16 Αυγούστου ο λοχίας Ανδρέας Σεϊμένης αιτούμενος την έκδοση διατάγματος κράτησης υπόπτου είπε στο δικαστήριο ότι αυτός είχε παραδεχθεί σε κατάθεση του ότι είχε αναμιχθεί σε σχέδιο απαγωγής του Ανδρέα Αζίνα, διοικητή του Συνεργατισμού.

Ο Αζίνας απουσίαζε όμως την ημέραν εκείνην στο εξωτερικό. Ετσι απήχθη ο υπουργός Δικαιοσύνης Χρίστος Βάκης.

Επίσης όπως κατέθεσε ο ανθυπαστυνόμος Οδυσσέας Γεωργάκης καταθέτων στο δικαστήριο στις 28 Αυγούστου σε δίκη συλληφθέντων μελών της ΕΟΚΑ Β την ίδια νύκτα που απήχθη ο Χρίστος Βάκης, η ΕΟΚΑ Β θα απήγαγε και τον υπουργό Εσωτερικών Γεώργιο Ιωαννίδη.

Εξάλλου άλλος κατηγορούμενος ανέφερε σε κατάθεση του που κατατέθηκε στο δικαστήριο στις 29 Σεπτεμβρίου 1973 ότι μαζί με ένα συνεργάτη του πήγαν έξω από το σπίτι του Ανδρέα Αζίνα και ότι ο ίδιος έρριψε μια δέσμη δυναμίτιδας κάτω από το αυτοκίνητο του Αζίνα και ο συνεργάτης του στο αυτοκίνητο μάρκας Σιτροέν της συζύγου του Μαρούλας.

Σε έγγραφο όπως κατατέθηκε στο δικαστήριο στις 20 Αυγούστου 1973 αναφέρονταν τα ακόλουθα σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος" (21.8.73):

- Στελέχη της ΠΟΕΔ, οργάνωση των Δασκάλων, είχαν αναλάβει με εντολές των παρανόμων το διαφωτιστικό τομέα.

- Η ΕΟΚΑ Β διέθετε αστυνομικούς οι οποίοι εκινούντο συνεχώς με σκοπό τη στρατολόγηση νεών μελών μεταξύ των οργάνων της τάξης.

Σε έγγραφο "Μαυροκορδάτου" προς "Αδιάλλακτον" αναφερόταν:

Επιθυμώ να φέρω εις γνώσιν Υμών τα κάτωθι:

1. Εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω διδάσκαλοι στελέχη της ΠΟΕΔ κατ' εντολήν της ΕΟΚΑ έχουν αναλάβη τον διαφωτιστιμόν τομέα. Δεν αμφιβάλλομεν διά τας προθέσεις τα πιστεύω ή τας ικανότητας αυτών των ανθρώπων, πλην όμως κατά την γνώμην μας, σκοπίμως κρατούνται άλλοι ίσως ικανότεροι μακράν της υπηρεσίας αυτής, παρά τον διακαή των πόθον να προσφέρουν ότι τους είναι δυνατόν δι' αυτόν τον σκοπόν.

Εηξάλλου ο "Αδιάλλακτος" έγραφε στον "Αγραν":

"Η διαδραμάτισις ορισμένων γεγονότων πλήττουσι συναγωνιστάς μας και αγαπητά μας πρόσωπα, μας αναγκάζουν να αντιδράσωμεν όχι ενάντια της γραμμής των σχεδίων της οργανώσεως, αλλά τουλάχιστον εις το να εισηγηθούμεν προς τους υπεύθυνους μας να μας δώσουν ελευθερίαν δράσεως και να μας λύσουν λίγο τα χέρια.

Αφορμή της αναφοράς μου αυτής είναι ο άδικος απάνθρωπος σκοτωμός του συναγωνιστή μας Αριστοκλή του οποίου την προσφοράν εις τους αγώνες της μαρτυρικής Κύπρου είναι περιττόν να σας εξάρω. Ματαίως ανέμενα επί δύο ημέρας το σήμα σας διά να δράσωμεν εις απάντησιν της απωλείας του συναγωνιστή μου. Λύσε μου λοιπόν λίγο τα χέρια και δώσε μου ελευθερίαν δράσεως, διότι μόνον έτσι θα νιώθω ήσυχος στη συνείδησιν μου ότι έπραξα το καθήκον μου εις το ακέραιον απέναντι της μνήμης του συναγωνιστή μου".

Σε άλλη δίκη που έγινε στις 26 Νοεμβρίου 1973 κατατέθηκε από την αστυνομία επιστολή για σχέδιο εκτέλεσης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου την οποία έστειλε κάποιος με το ψευδώνυμο "Τσαβέλλας" προς τον αρχηγόν της ΕΟΚΑ Β Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα, ο οποίος έφερε το ψευδώνυμο "Ατλας".

Η επιστολή υπό ημερομηνίαν 11.9.1973 την οποία κατέθεσε στο δικαστήριο ο Υπαστυνόμος Χριστόφορος Γεωργίου έχει ως εξής:

"Πρός ΑΤΛΑΝ. Εχω υπ' όψιν μου σχέδιον εκτελέσεως Μ. Κατά την γνώμην μου το σχέδιον θα έχη απόλυτον επιτυχίαν... Εάν νομίζετε ότι η σκέψις μου δυνατόν να είναι ορθή τότε αναφέρατε μου πως να σας τη διαβιβάσω. Ο Θεός μαζί σας ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ".

Σε μια άλλη δίκη στις 4 Δεκεμβρίου κατατέθηκε το ακόλουθο έγγραφο:

"ΑΞΕΠ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ

23.8.73

Προγραμματίζω τα εξής:

1). Υφαρπαγήν όπλου φρουρού ισραηλιτικής πρεσβείας. Εδωσα εντολήν να διερευνηθούν όλα.

2). Ζητώ γραπτήν άδειαν και έγκρισιν να παραλάβω από στρατόπεδον Βαρωσίων αριθμόν όπλων και χειροβομβίδων. Θα επιρριφθή ευθύνη εις Λυσσαριδικούς ως και εις το πρώτον θέμα. Ο εκεί υπεύθυνος ζητεί γραπτή εντολή από εδώ. Αναμένω συντόμως.

3) Υφαρπαγήν Ασυρμάτου δασονομείου εις αρίστην κατάστασιν. Εδωσα εντολήν να παρακολουθηθή

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ".

Ανάμεσα στα στελέχη της ΕΟΚΑ Β ήταν και αρκετοί που είχαν μετανιώσει.

Ενας από αυτούς στην οικία του οποίου μεταφέρθηκαν όπλα για να τα αποκρύψει κατέθεσε στις 25 Ιανουαρίου 1974 στο δικατήριο:

"Την επομένη ημέρα ήκουσα εκ του ραδιοφώνου ότι έγινε επιδρομή ενόπλων και εκλάπησαν όπλα εκ του Αστυνομικού σταθμού Ομορφίτας. Αντελήφθην ότι ήσαν τα όπλα τα οποία μετέφερον εις την οικίαν του. Τραβούσα τα μαλλιά μου".

(Σ.Σ. Ο σταθμός Ομορφίτας συνόρευε με θέσεις των τούρκων).