Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

25.1.1974: Η ΕΟΚΑ Β δολοφονεί στις Πλάτρες τον Στέλιο Μαύρο, στέλεχος του Ενιαίου Κόμματος και υποστηρικτή του Προέδρου Μακαρίου.

S-1991

25.1.1974: Η ΕΟΚΑ Β ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΡΕΣ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΜΑΥΡΟ, ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

Στις 25 Ιανουαρίου οι ένοπλες ομάδες της ΕΟΚΑ Β στην περιοχή Πλατρών προέβαιναν σε ένα ακόμα έγκλημα.

Θύμα αυτή τη φορά ήταν ο Στέλιος Μαύρος, 50 χρόνων, από τις Πλάτρες, που δολοφονήθηκε πριν καλά, καλά σκεπασθεί το φέρετρο του Ευρυβιάδη Χαραλάμπους, από το Ομοδος, που δολοφονήθηκε δυο μέρες προγουμένως στο χωριό του.

Ο Στέλιος Μαύρος, αρτοποιός, 50 ετών, ήταν στέλεχος της ΕΟΚΑ του 1955-59 και περιφερειακός υπεύθυνος του Ενιαίου Κόμματος.

Στο χωριό του θεωρείτο μακαριακός και υποστηρικτής της Κυβέρνησης.

Πριν από λίγες μέρες οπλοφόροι της ΕΟΚΑ αφού του αφήρεσαν το περίστροφο, το οποίο όπως έγραφε "ο Φιλελεύθερος" στις 12 Δεκεβρίου 1973 κατείχε νόμιμα

του υποδείχθηκε να παύσει να υποστηρίζει τον Μακάριο "άλλως θα υποστή τας συνεπείας".

Ο Στέλιος Μαύρος βρισκόταν στις 25 Ιανουαρίου 1974 στο Φοινί όπου πήγαινε κάθε μέρα, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή, για διανομή ψωμιού.

Γύρω στις 3 το απόγευμα ξεκίνησε για να επιστρέψει στις Πλάτρες με το αυτοκίνητο του DB039. Μαζί του στο αυτοκίνητο βρισκόταν και ο Γεώργιος Νικολάου, μάγειρος από το Φοινί τον οποίο μετέφερε στις Πλάτρες για την εργασία του στο ξενοδοχείο "Παβεμάρ" όπου εργαζόταν και ο εξάχρονος Ρόδος Ανδρέου, τον οποίο είχε μεταφέρει στο Φοινί για να κόψει τα μαλλιά του.

Ο Μαύρος κατευθύνθηκε προς τις Κάτω Πλάτρες μέσω ενός αγροτικού δρόμου.

Τη συνέχεια αφηγήθηκε ο Γεώργιος Νικολάου (Φιλ. 26.1.1974)::

" Το αυτοκίνητον πήγαινε σιγά. Σαν φτάσαμε στην τοποθεσία "Κακοσκάλα", εκεί που βρίσκεται η μάντρα του Δήμου Μπαζίλου, αντιληφθήκαμε στη μέση του δρόμου τρεις κουκουλοφόρους με αυτόματα. Μας έγνεψαν να σταματήσουμε και αφού έζωσαν το αυτοκίνητον, μας διέταξαν να κατεβούμε.

Οταν βγήκαμε έξω, ένας από τους κουκουλοφόρους με ρώτησε πως με λένε. Του είπα το όνομα μου.

Δεύτερη ερώτηση:

- Κρατάς τίποτε πάνω σου;

- Οχι.

Ο Ρόδος, ο μικρός είχε φοβηθή πολύ και αρχισε να κλαίη.

- Πάρε τον μικρό και πηγαίνετε εκεί πίσω από τις αθασιές, μας διέταξε ο κουκουλοφόρος.

Εκανα όπως είπε. Πήρα μαζί μου τον εξάχρονο Ρόδο που θρηνούσε κι' έτρεξα πίσω από τα δένδρα. Τίποτε δεν μπορούσα να δώ απ' εκεί.

Ρωτήσαμε τον Νικολάου:

- Δεν είπαν τίποτε στον Μαύρο εκείνες τις στιγμές;

- Απολύτως τίποτε.

- Τι έγινε μετά;

- Ακολούθησαν ριπές.

- Υστερα από πόση ώρα;

- Πρέπει να πέρασαν 10 ή 15 λεπτά περίπου.

Σε κάποιο στάδιο ειδοποιήθηκε η αστυνομία η οποία βρήκε τον Στέλιο Μαύρο να κείται διάτρητος από σφαίρες μέσα σε λίμνη από αίμα κοντά στο αυτοκίνητο του.

Οι αντιδράσεις από το νέο έγκλημα ήταν και άμεσες και έντονες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης με δήλωση του στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" την ίδια μέρα προειδοποίησε ότι αν οι οπαδοί του Γρίβα συνεχίσουν τις παράνομες πράξεις τους και τις άνανδρες δολοφονίες, τότε θα ζητούσε από τη Βουλή και τον Κυπριακό λαό να καταδικάσουν τον Γρίβα ως δολοφόνο.

Ανέφερε ο Γλαύκος Κληρίδης:

"Αι ενέργειαι των οπαδών του Γρίβα αποτελούν βδελυράς πράξεις, αι οποίαι μόνον από ανθρώπους άνευ συνειδήσεως ήτο δυνατόν να διαπραχθούν.

Δεν γνωρίζω εάν οι δολοφονηθέντες, έδωσαν οιανδήποτε πληροφορίαν εις τας αρχάς διά παρανόμους, ενεργείας στρεφομένας κατά του κράτους.

Εφ' όσον ο Στρατηγός Γρίβας και μετά την συζήτησιν εις την Βουλήν και την έγκρισιν ψηφίσματος διά του οποίου καλείται να καταδικάση την βίαν και να διαλύση τας παρανόμους ομάδας του, δεν πράξη τούτο και οι οπαδοί του συνεχίσουν τας παρανόμους των ενεργείας και τας ανάνδρους δολοφονίας, τότε θα ζητήσω από την Βουλήν και τον κυπριακόν λαόν να τον καταδικάσουν ως δολοφόνον".

Ο Στρατηγός Γρίβας όμως δεν ήταν σε θέση να πληροφορηθεί τις προειδοποιητικές δηλώσεις του Γλαύκου Κληρίδη ενώ ο Πρόεδρος Μακάριος δεν πρόλαβε να προβεί στις καταπελτικές, όπως αναμενόταν δηλώσεις για τις δολοφονίες της ΕΟΚΑ Β, γιατί είχε πλέον εξαντληθεί και πέθανε στις 2 το απόγευμα της Κυριακής 27 Ιανουαρίου στο σπίτι του Μάριου Χριστοδουλίδη στη Λεμεσό όπου βρισκόταν και το κρησφύγετο του...