Πρώτη Ηλεκτρονική Ιστορία της Κύπρου

image

Δωρεάν προσφορά σε ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, μαθητές και δημοσιογράφους.

Από την Κύπρο στην αρχαιότητα, μέχρι την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αγγλοκρατία, η ΕΟΚΑ, το πραξικόπημα, το σχέδιο Ανάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχείο Παναγιώτη Παπαδημήτρη

papademetris-pΜοναδικό αρχείο στο οποίο μπορείτε να προστρέξετε και να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα αυτό που θέλετε για μια περίοδο 8.000 ετών για την Ιστορία της Κύπρου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

23.1.1974: Η ΕΟΚΑ Β δολοφονεί τον Ευρυπίδη Χαραλάμπους, μπροστά στα μάτια 100 έντρομων συγχωριανών του στο Ομοδος.

S-1990

23.1.1974: Η ΕΟΚΑ Β ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΣΤΟ ΟΜΟΔΟΣ ΤΟΝ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ 100 ΕΝΤΡΟΜΩΝ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟ ΟΜΟΔΟΣ

Η Αστυνομία συνέχισε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της εναντίον της ΕΟΚΑ Β και το Γεννάρη του 1974 κατά τη διάρκεια των οποίων ανακάλυψε και εξουδετέρωσε διάφορα κρησφύγετα των ανταρτικών ομάδων της οργάνωσης του Στρατηγού Γρίβα, ο οποίος, ωστόσο, άρχισε να μη αισθάνεται πλέον απόλυτα υγιής. Βρισκόταν ήδη στο 75ο έτος της ηλικίας του.

Στις 14 Ιανουαρίου η Αστυνομία ανακάλυψε μεγάλο κρησφύγετο της ΕΟΚΑ Β στο χωριό Μαζωτός στη Λάρνακα. Ο οπλισμός είχε κλαπεί από το Μεταλλείο Πλατιές κατά τη διάρκεια επιδρομής οπλοφόρων της παράνομης οργάνωσης τον τελευταίο καιρό.

Το κρησφύγετο βρισκόταν κοντά σε χοιροστάσιο ένα μίλι ανατολικά του Μαζωτού και στην επιχείρηση είχαν πάρει μέρος οι λοχαγοί του Εφεδρικού Σαλάτας, Βαρναβίδης και Παπακώστας.

Τα πυρομαχικά που βρέθηκαν στο κρησφύγετο ήσαν: 20 κιβώτια δυναμίτιδας, 14.400 πόδια βραδύκαυστου πυραγωγού σχοινίου, 1,137 πυροκροτητές, 850 ηλεκτρικοί πυροκροτητές, 1 πολυγράφος, 1 συσκευή ασυρμάτου, 9 γεμιστήρες αυτομάτων όπλων, 485 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και μια ξιφολόγχη.

Το κρησφύγετο ανατινάχθηκε από τον εμπειρογνώμωνα της αστυομίας Σιακαλλή.

Το κρησφύγετο βρέθηκε στη διάρκεια επιχείρησης του Εφεδρικού στην επαρχία Λάρνακας.

Ενα άλλο κρησφύγετο βρήκε η αστυνομία στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης στις 16 Ιανουαρίου. Ηταν ένα κρησφύγετο στην περιοχή του χωριού Μαρώνι το οποίο μπορούσαν να παραμείνουν μέχρι δέκα άνθρωποι.

Το κρησφύγετο είχε την ίδια τύχη με το άλλο.

Στις 22 Ιανουαρίου 1974 η ΕΟΚΑ Β δέχθηκε ακόμα ένα σοβαρό κτύπημα, με την εξουδετέρωση μιας ακόμα ανταρτικής ομάδας στην περιοχή Κυβίδων- Αυδήμου παρά το Σούνι Ζανατζιάς.

Οι άνδρες του Εφεδρικού είχαν τις πληροφορίες τους για τη δράση της ανταρτικής ομάδας της ΕΟΚΑ Β και στο τέλος ανακάλυψαν τον προμηθευτή τους, ο οποίος ήταν σύμφωνα με την εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" της 23ης Ιανουαρίου 1974, ένας τούρκος βοσκός από την Αυδήμου.

Ετσι μια ομάδα του Εφεδρικού μετέβη το βράδυ της 22ας Ιανουαρίου στην περιοχή "κτίρκα" της Αυδήμου, μια ημιορεινή περιοχή με τεράστιους βράχους και σπήλαια.

Οι άνδρες του Εφεδρικού περικύλωσαν την περιοχή και παρά τις νυφάδες του χιονιού που έπεφταν περίμεναν μέχρι τις 6 το πρωί οπότε κάλεσαν τους αντάρτες να παραδοθούν.

Αυτοί απάντησαν με καταιγιστικό πυρ από τέσσερα πολυβολεία.

Το πυροβολικό ανταπέδωσε το πυρ που συνεχίστηκε για τρεις περίπου ώρες.

Κατά τη "μάχη"τραυματίστηκε ο Παντελής Κλεοβούλου από την Πάχνα που βρισκόταν σε ένα από τέσσερα πολυβολεία.

Στη συνέχεια οι αντάρτες παραδόθηκαν και ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.

Οι πληροφορίες στην Αστυνομία για τη δράση των παρανόμων έφθαναν βροχή και την επομένη (23 Ιανουαρίου) άλλα δυο κρησφύγετα της ΕΟΚΑ ανακαλύφθηκαν και ανατινάχθηκαν.

Το ένα βρισκόταν στην τοποθεσία "Βαθύρωνος" και το δεύτερο στην τοποθεσία "Ρους" του χωριού Ανω Στρουμπί.

Την ίδια μέρα (23.1.1973) οι οπλοφόροι του Στρατηγού Γρίβα έβαψαν για μια ακόμη φορά τα χέρια τους με αίμα: Δολοφόνησαν τον Ευρυβιάδη Χαραλάμπους, ένα φιλήσυχο αμπελουργό, 46 χρόνων, από το Ομοδος.

Το έγκλημα διέπραξαν έξι μασκοφόροι οι οποίοι εκτέλεσαν ουσιαστικά τον Χαραλάμπους στην κεντρική πλατεία του Ομόδους όπου συγκέντρωσαν εκατό περίπου συγχωριανούς του με τη βία των όπλων τους.

Η δολοφονία έγινε στις 9.30 το βράδυ λίγο μετά την έγκριση από τη Βουλή στη Λευκωσία ψηφίσματος με το οποίο καλείτο ο Γρίβας να καταδικάσει τη βία ως μέσο πολιτικής επικράτησης και να διαλύσει την ΕΟΚΑ Β.

Οι έξι μασκοφόροι που ήσαν μέλη ανταρτικής ομάδας στην περιοχή συγκέντρωσαν τους θαμώνες των καφενείων στην πλατεία του χωριού και τους διέταξαν να σταθούν στους τοίχους με τα χέρια υψωμένα, όπως έκαμναν οι Αγγλοι κατακτητές στη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Ο επικεφαλής των μασκοφόρων κατευθύνθηκε προς τον Χαραλάμπους και του φώναξε πως η οργάνωση του τιμωρεί εκείνους που βλάπτουν τον αγώνα τους και με μια ριπή γάζωσε, κυριολεκτικά, το σώμα του.

Στη συνέχεια οι δράστες αφού απέκοψαν το κοινοτικό τηλέφωνο αποχώρησαν προειδοποιώντας τους κατοίκους να μη ειδοποιήσουν την αστυνομία παρά ύστερα από αρκετή ώρα.

Η κηδεία του Χαραλάμπους έγινε την επομένη σε μια πραγματικά παλλαϊκή τελετή.

Της κηδείας του Χαραλάμπους προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους να συγκρατήσουν την οργή τους.

"Αι δολοφονίαι", είπε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, "ας μείνουν έργον των συνωμοτών του Γρίβα. Ημείς ας εργασθώμεν διά την συμφιλίωσιν και την συνένωσιν του λαού, αλλά και υψώνοντες το ανάστημα μας δεν πρέπει να αφήσωμεν την φοβίαν να βασιλεύη εις τας ψυχάς μας και να παραδώσωμεν την ηγεσίαν εις την μανίαν του εγκλήματος".

Πρόσθεσε ότι ο Χαραλάμπους δολοφονήθηκε "διότι υπήρχε προασπιστής της ανθρωπίνης αξιοπρέπειας και υπέρμαχος των δημοκρατικών αρχών και διότι δεν εδέχθη να δώση γην και ύδωρ εις την τρομοκρατίαν των γκαγκστερικών ομάδων".